Parijs, De Lichtstad

on

Parijs, hoofdstad van Frankrijk, stad van de liefde en lichtstad. Die laatste bijnaam heeft het te danken aan haar netwerk van straatlantaarns, dat er al sinds het begin van de 19e eeuw staat. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 werd gepronkt met de implementatie van elektrische openbare verlichting. In dit tweepersoonsspel zijn de spelers belangrijke Parijse persoonlijkheden die scoren wanneer de gebouwen die ze bouwen en bezitten zoveel mogelijk licht vangen en hierdoor de schoonheid van de nieuwe verlichting tonen.

Speelmateriaal

Een leuk aspect aan het spel is dat het speelbord is ingebouwd in de doos. Het is opgedeeld in 16 vakken, waar keientegels op geplaatst zullen worden doorheen het spel.

Er zijn 16 vierkante keientegels voorradig, 8 per speler, met op de achterzijde de spelerskleur blauw of oranje. Elke tegel is opgedeeld in 4 velden. Op zo’n veld kan de kleur van de tegel staan, de kleur van tegenspeler, een mix van beide spelerskleuren of een straatlantaarn.

Daarnaast vinden we in de doos nog 14 schoorstenen (7 per speler), 8 actiefiches (4 per speler), 12 polyomino gebouwentegels in verschillende kleuren en vormen, 12 actiekaarten en 9 speciale speelstukken.

Spelverloop

Iedere speler start met 7 schoorstenen, 8 keientegels en 4 actiefiches in zijn/haar spelerskleur en maakt vervolgens een gedekte stapel met de keientegels die hij/zij voor zich legt en waarvan hij/zij de bovenste in de hand neemt en bekijkt. De 12 gebouwen, 12 actiekaarten en bijhorende speciale speelstukken worden in een gemeenschappelijke voorraad klaargelegd in het midden van de tafel.

Het spel verloopt vervolgens in 2 fasen. In beide fasen zijn de spelers afwisselend aan de beurt. In een beurt heeft de actieve speler steeds de keuze tussen 2 acties, waarvan hij er 1 mag uitvoeren.

Fase 1: keientegels leggen en gebouwen nemen

De actieve speler kan ofwel:

  • de keientegel in zijn/haar hand op het bord leggen. Vervolgens mag hij/zij de volgende tegel van zijn/haar stapel in de hand nemen.
  • een gebouw uit de gemeenschappelijke voorraad in de persoonlijke voorraad voor zich leggen.

De fase eindigt als de laatste van de 16 tegels op het bord is gelegd.

Fase 2: gebouwen plaatsen en acties uitvoeren

De actieve speler kan ofwel:

  • één van de gebouwen uit zijn/haar voorraad op de keientegels leggen en er een schoorsteen van zijn/haar kleur op leggen om aan te geven dat het van hem/haar is. Het gebouw mag enkel vrije velden van de de kleur van de actieve speler of met beide kleuren gemixt bedekken.
  • een actiekaart activeren en de erop afgebeelde actie uitvoeren. Daarna draait de speler de kaart om en legt hij/zij er 1 van zijn/haar actiefiches op. Door middel van actiekaarten kan je extra punten verdienen, gebouwen omruilen of tegen een bepaalde regel zondigen,

Puntentelling

Spelers scoren punten via elk van hun gebouwde gebouwen. De waarde van een gebouw = de grootte van het gebouw (uitgedrukt in aantal velden) maal het aantal straatlantaarns dat erop schijnt (horizontaal of verticaal). Daarnaast verdienen spelers ook 1 punt per veld dat wordt bezet door zijn/haar grootste groep aaneengrenzende gebouwen. Elk gebouw dat werd genomen in fase 1 en niet werd gebouwd in fase 2 kost de speler 3 punten. De speler met de meeste punten wint.

De blauwe speler scoort 23 punten, de oranje speler wint met 24 punten.

Oordeel

Ook al lijkt Parijs, De Lichtstad op het eerste zicht een zeer licht spel met weinig om het lijf, dat is het niet. Het speelt snel, is een leuke puzzler en heeft simpele regels maar het heeft toch een stevige portie strategie en taktiek aan boord. Het is wat ons betreft 1 van de toppers in de categorie 2-spelersspellen. Wij zijn fan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s