Deze recensie werd geschreven door Johan François.
Wanneer ik YAK binnenkreeg vond ik de doos alvast heel knap. Even kijken … spel voor 2-4 spelers waar je en uurtje zoet mee bent. Wat meteen opvalt als je de inhoud bekijkt is het “enorme” spelbord. Ik knutsel de karren met yak in elkaar en het oogt mooi. Ik vul het “steengroeve”-zakje met een hoop (72) stenen. In gedachte houdend dat een yak wel tot 2 meter hoog kan worden en tot een ton kan wegen, hou ik dit voor mogelijk. Waar de stenen vandaan komen moet je Michael Luu, de ontwerper maar vragen.
Maar we gaan verder en nemen ons spelbordje, nemen wat melk, brood en vlees mee voor onderweg, 3 actiekaartjes (voor iedereen de zelfde 3) en vullen de karren die rond zullen toeren met het aangegeven voedsel en stenen rekening houdend met de beperkingen die elke wagen heeft.

We strooien nog 2 voedselfiches van elke soort op “de markt” in het midden … plaatsen de berg met mistfiche en stoepafiche op het bord. Nog de mistblokjes in de zak en de baby-yak steekt de carrousel in gang. Want door het ruilen van voedsel (actie 1) kunnen we stenen verzamelen voor het bouwen van onze toren (actie 2) of je kan naar het plunderoord gaan). Alleen Luu weet waarom het “markt” genoemd wordt om 2 voedselfiches te stelen naar keuze (actie 3). Op de koop toe mag die speler dan ook nog 3 stenen uit de groevezak tillen, eentje op eender welke kar plaatsen (max 4 in een kar) en de rest weer in de zak stoppen. Wat dat met “markt” te maken heeft , weet … juist !

Bij mist draaien de Yaks hun kar om in de andere richting te rijden. Variatie in het spel , hola !!!

Bereikt een speler het 4e niveau bij het bouwen van de toren krijgt die de stoepafiguur (lees: 3 punten) en speelt men nog een volledige ronde en volgt dan de eindtelling waarbij de plaatsing van de stenen in jouw toren, natuurlijk een grote rol speelt.


Is dit spel nu een Yak of Yakkes?
Wel… Yak vind ik :
- Vlot spel waarbij je stenen verzamelt om die op een zo lucratief mogelijke manier in jouw toren te metselen.
- De karretjes met yak zijn “leuk” maar niet hyper-praktisch (ladingsruimte té nipt)
- Als familiespel is het nog te smaken, misschien zelfs hiervoor een “aanrader”.
- Bonusvariant (speel ermee of de yurts liggen leeg) waarmee je punten kan winnen of verliezen.
- De puntentelling zit wel goed in elkaar maar is déjà vu !
… en yakkes?
- Het bord is mooi , maar veel te groot , met onnodige yurts erop. ( dienen enkel voor de “meesterbouwers” (variant ) (men kon evengoed 3 kaarten uit die 8 bonuskaarten kiezen en naast het bord leggen)
- Bepaalde stenen in de Himalaya zijn nogal moeilijk uit elkaar te houden wat de kleur betreft en dat valt tegen. (zelfs de blauwe “joker”)
- De stoepa-figuur lijkt erbij gesleurd , maar is goed voor 3 punten
- De acties zijn té repetitief en keuze-arm
Slotopmerking:
Het kon een goed spel worden indien men meer aandacht had gehad voor het spel en niet zozeer voor de vorm. vb échte markt (ruilen zowel van goederen als van stenen ( misschien een steengroeve in plaats van die yurts ) of onderling nog kunnen ruilen om de interactie te verhogen en meer actiemogelijkheden . Wellicht zal de aantrekkelijke doos goed verkopen, maar er waren legio mogelijkheden om het beter te maken. Misschien komt er een YAKKEDOE als opvolger die de veelspeler ook kan bekoren.
