Tea for 2

on

Tea for 2 is een snelle deckbuilder voor 2 die zich afspeelt in de wereld van Alice in Wonderland. Al het spelmateriaal, bord, pionnen, fiches, zakhorlogbordje en kaarten zijn zeer mooi verweven in het thema. Maar is het naast mooi voor het oog, ook een leuk spel?

Startopstelling

Elke speler start met exact hetzelfde deck, bestaande uit 9 karakterkaarten met een waarde van 1 tot en met 9. De spelers schudden hun eigen deck en leggen het face down voor zich neer. De pionnen van beide spelers – een roze hoed en een blauw konijn – worden op positie 0 gezet op het centrale scorebord. De 25 karakterkaarten met waarde 4 tot en met 8 worden per soort onderaan het bord gelegd. De 7 karakterkaarten met waarde 1 en het witte konijn erop afgebeeld, worden in een gemeenschappelijke voorraad tussen de 2 spelers gelegd. De 5 opdrachttegels worden geschud en willekeurig op de daarvoor voorziene plaatsen boven de stapels karakterkaarten op het bord gelegd. De wijzer op het zakhorlogebordje wordt op een willekeurig veld gezet.

De startspeler start met 1 stuk taart en de flamingofiche, terwijl de andere speler start met 3 stukken taart.

De 9 karakterkaarten van de blauwe speler
De startopstelling op en rond het centrale scorebord

Spelverloop

Beide spelers draaien telkens tegelijkertijd de bovenste kaart van hun trekstapel om. De speler wiens omgedraaide kaart de hoogste waarde heeft, is aan de beurt. Indien beide kaarten dezelfde waarde hebben, beslecht de flamingofiche het duel in het voordeel van de bezitter ervan.

De speler die aan de beurt is, kan nu kiezen uit 2 acties:

 • het effect van de kaart uitvoeren
 • een nieuwe kaart aankopen

Effect van een kaart uitvoeren

Het effect van een kaart kan ervoor zorgen dat de je

 • extra taartstukken of zandloperfiches kan verwerven – zie verderop bij ‘aankopen van een nieuwe kaart’ voor het nut daarvan.
 • de flamingofiche kan overnemen dat zorgt ervoor dat jij toekomstige duels wint indien jij en je tegenstander een kaart met dezelfde waarde omdraaien.
 • een kaart uit de gemeenschappelijke voorraad kan verwijderen je ontvangt meteen zoveel punten als het aantal sterren op de verwijderde kaart.
 • de bovenste kaart van de trekstapel van de tegenspeler kan verwijderen je ontvangt meteen zoveel punten als het aantal sterren op de verwijderde kaart.
 • de wijzer op het zakhorloge kan verzetten je mag het effect uitvoeren dat staat afgebeeld op het vak waar de wijzer nu naar wijst. Zie verderop bij ‘aankopen van een nieuwe kaart’ voor een overzicht van de effecten.

Aankopen van een nieuwe kaart

Door het aankopen van een nieuwe kaart breid je je eigen deck uit. De aangekochte kaart komt op je aflegstapel terecht. De kost van de kaart is even hoog als de waarde die linksboven op die kaart staat afgebeeld. Het budget dat je hebt om een kaart te kopen is gelijk aan de waarde van je omgedraaide kaart + het aantal taartfiches in je bezit.

Heb je bijvoorbeeld een 5 omgedraaid en heb je 2 taartfiches in je bezit, dan kan je een kaart van waarde 4, 5, 6 of 7 kopen. Voor een kaart van waarde 4 of 5 hoef je geen taartfiches te spenderen. Wil je een kaart met waarde 6 kopen, dan kost je dat 1 extra taartfiche. Om de kaart met waarde 7 te bemachtigen moet je allebei je taartfiches inleveren. Je kan geen kaart met waarde 8 kopen omdat je onvoldoende taartfiches bezit.

Vervolgens kan de speler die aan de beurt is 1 of meer van zijn of haar zandloperfiches inzetten om de wijzer van het zakhorloge net zoveel vakjes verder te zetten. Onmiddellijk daarna wordt het effect uitgevoerd dat afgebeeld staat op het vak waar de wijzer nu naar wijst.

De karakterkaart met het konijn en het zakhorlogebord

Door middel van de effecten op het zakhorloge kan je

 • de flamingofiche verwerven
 • 2 punten scoren
 • de bovenste kaarten van je trekstapel afleggen en zoveel punten scoren als de som van de sterren die erop afgebeeld staan
 • het effect van de bovenste kaart op de aflegstapel van je tegenstander uitvoeren
 • een kaart uit je aflgestapel verwijderen en zoveel punten scoren als het aantal sterren die erop afgebeeld staan

Nadat de beurt van de actieve speler is beëindigd, draaien beide spelers opnieuw de bovenste kaart van hun trekstapel om. Wanneer een speler geen kaarten meer in de trekstapel heeft, voegt hij of zij een karakterkaart met waarde 1 – die met de afbeelding van een konijn op – uit de algemene voorraad toe aan zijn of haar aflegstapel. Vervolgens wordt deze aflegstapel geschud en omgevormd tot een nieuwe trekstapel.

Eind van het spel

Het spel eindigt wanneer aan 1 van volgende voorwaarden is voldaan:

 • Een speler moet een karakterkaart met waarde 1 trekken, maar de stapel is leeg
 • 4 van de 5 stapels met karakterkaarten (van waarde 4 tot en met 8) zijn op doordat een speler de laatste kaart van de voorlaatste stapel heeft genomen

De huidige ronde wordt nog afgespeeld en vervolgens worden de punten geteld. Per opdrachtfiche die boven 1 van de 4 lege stapels karakterkaarten ligt, wordt gekeken of de spelers punten scoren. Sommige fiches leveren punten op voor elke speler, andere fiches leveren enkel punten op voor de speler die het hoogst aantal kaarten bezit of het hoogst aantal kaarten bezit van een bepaalde soort. Deze extra punten worden opgeteld bij de punten aangegeven door het scorespoor. De speler met de meeste punten wint.

Oordeel

Tea for 2 is een simpele en korte deckbuilder voor de hele familie. Verwacht geen al te strategisch spel maar eerder een introductie tot het deckbuilding genre. Je kan tactische keuzes maken zoals je deck verbeteren, onmiddellijk punten scoren of eerder voor de extra punten via de opdrachtfiches gaan, maar je bent sterk afhankelijk van geluk om aan de beurt te komen. Dat werd duidelijk geïllustreerd door het feit dat ik verloren ben van mijn 5 jarige zoon. Hij scoorde 37 punten (35 op het scorespoor + 2 via opdrachtfiches), ik scoorde 32 punten (12 op het scorespoor en 20 via opdrachtfiches). Maar het kan natuurlijk ook dat ik gewoonweg slecht gespeeld heb. De waarheid zal ergens in het midden liggen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s