Railroad Ink

on

In Railroad Ink bouwen spelers aan hun eigen stadsplan. Je legt wegen aan, verbindt wegen aan de rand van jouw stad zo goed mogelijk met elkaar en probeert -zoals iedere goede stadsplanner betaamt- elke weg ergens naartoe te laten leiden en niet zomaar dood te laten lopen.

Railroad Ink is verkrijgbaar in twee edities: Diepblauw en Vuurrood. Buiten het kleurverschil van de componenten bevatten deze twee edities licht andere mini-uitbreidingen, maar het basisspel is identiek. Beide edities laten toe dat je met 1 tot 6 spelers speelt. Als je beide versies combineert kan je met tot wel 12 spelers tegelijk spelen.

Close-up van de speldoos

Railroad Ink is een roll & write in hart en nieren. Je rolt om beurt een aantal dobbelstenen waarop auto- en spoorwegen in verschillende configuraties staan afgebeeld. Alle spelers moeten nu deze wegen op hun persoonlijke stadsplan tekenen, waarbij ze de gerolde configuraties mogen roteren en spiegelen naar hartelust. Alle wegen die ze plaatsen moeten aansluiten op reeds bestaande wegen in de stad.

Spelers rollen constant dobbelstenen, dat wil zeggen dat er ook een beetje geluk aan te pas komt. Wat voor jou dat ideale kruispunt vormt om twee wegen met elkaar te verbinden kan voor een medespeler net een doorn in het oog zijn. Gelukkig kan je doorheen de loop van het spel tot driemaal toe unieke kruispunten tekenen op jouw stadsplan die bovenaan staan afgebeeld. Zo kan je een hopeloze situatie vaak nog ombuigen tot iets positievers.

Een afgewerkt stadsplan

Na 7 keer dobbelen worden de punten van iedere stad geteld. Je krijgt punten voor jouw langste spoor- en autoweg, voor het verbinden van wegen die aan de rand van jouw stad liggen en voor het vullen van de centrale tegels van jouw stad. Je verliest punten voor elke doodlopende straat die je hebt getekend. De speler met de meeste punten wint het spel.

Net zoals vele andere roll & writes lossen alle spelers hun eigen puzzel op. Er is geen directe interactie tussen de spelers.

Railroad Ink ziet er mooi en rustgevend uit, de speldoos en stadsplannen komen recht uit een aquarelschilderij. De dobbelstenen zijn van goede kwaliteit, de kartonnen stadsplannen zijn uitwisbaar zodat je geen papieren velletjes hoeft weg te gooien na het spelen.

overzicht van alle spelonderdelen
Overzicht van alle spelonderdelen

Omdat het spel telkens een vast aantal ronden duurt is het spel voorbij vooraleer het saai begint te worden. De speldoos bevat twee mini-uitbreidingen die elk leuke twists toevoegen en alles interessant houden als je het een aantal keer hebt gespeeld.

Wij vonden Railroad Ink een enorm leuk tussendoortje. Het spel speelt even leuk met 2 als met 6 spelers en schotelt je telkens een leuke puzzel voor. Er is weinig tot geen interactie met andere spelers en soms kan je pech hebben met de dobbelstenen, maar het spel is voorbij voordat je het weet waardoor we ons hier niet aan stoorden. Tekenen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s