De Crew: op weg naar de 9e planeet

Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt aan de rand van ons zonnestelsel. Het is aan jou en jouw team om de gevaarlijke reis door de ruimte te voltooien. Uiteraard vergt dit bergen moed, jaren intensieve training & moet de ruimtecrew perfect op mekaar afgestemd zijn. Oja, natuurlijk voltooi je in De Crew: op weg naar de 9e planeet zo’n wetenschappelijke expeditie door samen 50 steeds complexer wordende potjes wiezen te spelen!

Wiezen in de ruimte

De Crew is een coöperatief kaartspel waar je elk spel één van de 50 missies probeert te voltooien. Als je van veraf (door de Hubble ruimtetelescoop) kijkt naar De Crew lijkt het enorm op een traditioneel slagenspel zoals wiezen. Maar vergis je niet: de combinatie van het coöperatieve aspect, de 50 verschillende missies en alle beperkingen op hoe je als spelers met elkaar mag communiceren maken van De Crew een heerlijke, steeds complexer wordende reeks puzzels om samen met je vrienden op te lossen.

Voor we kijken wat De Crew uniek maakt dienen we eerst uit te leggen hoe zo’n slagenspel er typisch uitziet. Je speelt het spel met een stapel kaarten, in dit geval 4 kleuren die elk kaarten bevatten van 1 tot en met 9. Elke speler begint met een handvol van die kaarten. Elke ronde komt een speler uit met één van de kaarten in de hand. Andere spelers moeten nu volgen; als een speler kaarten van diezelfde kleur in de hand heeft moet hij deze spelen. Als iedereen een kaart gespeeld heeft kijk je wie de hoogste kaart in de uitgespeelde kleur heeft afgelegd, deze speler wint de slag. In het geval dat een speler geen kaart heeft van de uitgespeelde kleur mag hij een kaart van een andere kleur afleggen, of een troefkaart spelen. Troefkaarten winnen tegenover eender welke andere kaart, maar deze zijn zeldzaam. In een typisch slagenspel wint de speler (of het team) dat de meeste slagen heeft behaald.

Wat maakt De Crew nu zo uniek? Eerst en vooral het coöperatieve aspect. In dit spel probeer je niet persoonlijk (of in teams tegen mekaar) het meeste aantal slagen te behalen, maar win je als je met als één team een missie weet te vervolledigen. Elk spelletje De Crew kies je uit een lijst van 50 missies in het logboek. Deze missies volgen mekaar op in moeilijkheid en kan je in volgorde afwerken, maar ze zijn ook als losse spelletjes te spelen. Enkele voorbeelden van zulke missies: “De eerste speler moet de slag die de geel 5 kaart bevat winnen, daarna moet tweede speler de slag die roze 9 bevat winnen”, “Iemand moet een slag winnen door een kaart van waarde 1 te spelen”, “Een op voorhand bepaalde speler mag dit spel geen enkele slag winnen”. De missies beginnen poepsimpel, maar naar het einde toe naderen de missies de complexiteit van de eerste maanlanding. Echte hersengymnastiek!

Een laatste twist die van De Crew een slagenspel met net dat ietsje meer maakt is de beperkte communicatie tussen spelers. Spelers mogen namelijk niet met elkaar spreken tijdens het spel. Wat je wel mag doen is tijdens het spel één van je kaarten open en bloot op tafel leggen. Zo kan je aan iedereen duidelijk maken dat jij degene bent die de o-zo belangrijke kaart in zijn handen heeft die de hele missie kan doen laten falen. Je mag niet zomaar eender welke kaart op tafel leggen; dit moet ofwel je enige, ofwel je hoogste, ofwel je laagste kaart van die kleur zijn. Ook dit aspect (enige, laagste of hoogste kaart) kan je aangeven door een fiche op de kaart neer te leggen: de fiche bovenaan plaatsen betekent “hoogste kaart”; in het midden betekent “enige kaart”; onderaan betekent “laagste kaart”. Als een kaart niet aan één van die voorwaarden voldoet mag je deze ook niet kenbaar maken aan de andere spelers.

Spelonderdelen van De Crew

Neon space

De compacte doos van De Crew bevat spelregels met achteraan de 50 missies, een pak speelkaarten in de vier kleuren & de 4 raket troefkaarten, een kleinere versie van die stapel kaarten om willekeurige kaarten te selecteren voor de missies en tenslotte enkele tokens om zaken zoals “eerste objectief dat we dit spel moeten voltooien” of “dit is mijn hoogste kaart” aan te geven.

De speelkaarten zijn functioneel mooi: elke kaart is makkelijk herkenbaar & aangenaam om naar te kijken door de neon kleuren en een illustratie gebaseerd op ruimtereizen. Er is ook aan spelers met kleurenblindheid gedacht, elke kaart van een welbepaalde kleur wordt door een uniek symbool gekenmerkt.

Het spelthema van ruimtereizen komt niet echt tot uiting tijdens het spelen. Enkel de beperkte communicatie voelt echt thematisch aan. Tijdens een spelletje De crew voel je je soms echt alleen en kan het enorm frustrerend zijn als de beperkte manier van communicatie het quasi onmogelijk maakt om de rest van de spelers iets belangrijks duidelijk te maken over jouw kaarten. Een beetje zoals in de lege ruimte in slow-motion grote handgebaren maken omdat de radiocommunicatie is uitgevallen dus. Heftig!

Countdown

De Crew speelt heerlijk snel. Een enkele missie duurt ongeveer 20 minuten. De eerste missies vliegen voorbij, bij de latere missies moet je typisch al enkele keren proberen en goed nadenken vooraleer je die tot een goed einde brengt. Wij speelden op onze eerste dag bijvoorbeeld de eerste 6 missies vlak na mekaar en verveelden ons geen enkel moment.

Elke missie is ook perfect herspeelbaar. Zo geeft een missie bijvoorbeeld aan dat je slagen waar 3 willekeurig bepaalde kaarten verschijnen in een bepaalde volgorde moet afwerken. Elke keer je deze missie speelt zullen die 3 kaarten verschillend zijn, wat tot radicaal andere puzzels kan leiden, afhankelijk van hoe hoog of laag de kaarten zijn en wie ze uiteindelijk in bezit heeft.

Conclusie

De Crew is een geweldig tussendoortje. De opbouwende complexiteit van de missies zorgen ervoor dat iedereen -niet enkel de oom die al jaren kleurenwies speelt- de regels van een slagenspel gaandeweg onder de knie krijgt. Het coöperatieve aspect en de beperkte communicatie maakt het een interessante puzzel die interessant genoeg blijft om keer op keer samen op te lossen. Voor z’n prijs is De Crew een absolute no-brainer. We have lift off!

Probeer dit spel als je houdt van: The Mind, The Game