Fertility

Fertility neemt je mee naar het oude Egypte. De overstroming van de Nijl loopt ten einde. De vruchtbare vallei biedt heel wat grondstoffen en goederen aan: tarwe, albast, papyrus, runderen en druiven. Jij bent een nomarch die van de farao de leiding heeft gekregen over een metropolis en zijn regio. Door het verzamelen van grondstoffen kan je districten bouwen vol lucratieve winkels die je voorziet van goederen waar je vervolgens Debens voor ontvangt. Ja, ook in het oude Egypte was het all about the money, want de meest welvarende nomarch – die met de meeste Debens – ontvangt de gunst van de farao en wint het spel.

Spelverloop

Een spelletje Fertility duurt 9 rondes. In een ronde komen alle spelers 1 keer aan de beurt en voeren ze elk enkele acties uit in éénzelfde volgorde:

  1. De vallei bewerken (verplicht)
  2. De metropolis uitbouwen (optioneel)
  3. Winkels bevoorraden (optioneel)
Het centrale spelbord

Vallei bewerken

Elke speler heeft aan het begin van de beurt steeds 3 valleitegels open voor zich liggen waarvan hij/zij er 1 mag kiezen en deze vervolgens aanlegt in de vallei. De aangelegde tegel moet steeds grenzen aan minstens 1 andere tegel. Indien er dominogewijs aan een zelfde soort grondstof wordt aangelegd, ontvang je deze grondstof. Hoe beter je aanlegt, hoe meer grondstoffen je ontvangt.

Tarwe kan je enkel scoren door je tegel te laten grenzen aan een tarweveld. Deze bevinden zich op vaste plaatsen in de vallei, niet op valleitegels. Bedek je een bepaald grondstoficoon, dan verdien je ook nog eens die grondstof. Zorg je voor een groeve – een ingesloten gebied ter grootte van 1 veld – dan krijg je een grondstof naar keuze of kan je een monument plaatsen op dit veld. Op het einde van het spel verdient elke speler met 1 of meerdere monumenten een aantal Debens, afhankelijk van of hij/zij er meer of minder heeft gebouwd dan zijn tegenstanders.

De persoonlijke voorraad valleitegels

De metropolis uitbouwen

Met de vergaarde grondstoffen kan een nieuw district aangeschaft worden dat je toevoegt aan je metropolis. De prijs van een district – gaande van 0 tot en met 2 – dien je te betalen met de zonet vergaarde grondstoffen.

De gemeenschappelijke voorraad districttegels

Winkels bevoorraden

Indien je na het uitbouwen van je metropolis nog grondstoffen in je voorraad hebt, kan je hiermee de winkels in je districten bevoorraden. Gezien ook in het oude Egypte alles om handel draaide, levert dit bepaalde voordelen op. Het meest straightforward voordeel is de ontvangst van een aantal Debens. Andere voordelen zijn het omzetten van 1 type grondstof in een ander, een standbeeld voor een God of de opwaardering van een bepaald type grondstof.

De metropolis met bevoorrade winkels

De grondstoffen die je na deze actie niet gebruikt hebt, ben je kwijt. De wijze raad van mijn ouders – sparen voor later – lieten de Egyptenaren duidelijk aan zich voorbijgaan. Misschien omdat een tros druiven niet zo goed bewaart als een zak geld?

Op het eind van zijn of haar beurt neemt elke speler een valleitegel uit de openliggende voorraad, zodat hij/zij er weer 3 bezit, en wordt de gemeenschappelijke voorraad valleitegels weer aangevuld. De gemeenschappelijke voorraad districttegels wordt indien nodig eveneens opnieuw aangevuld.

De gemeenschappelijke voorraad valleitegels

Conclusie

Fertility is een zeer toegankelijk familiespel met een gezonde mix van geluk en taktiek. De voornaamste spelmechanismen zijn tegels plaatsen en voorraadbeheer. De spelersinteractie is beperkt en manifesteert zich voornamelijk onrechtstreeks. Bij het plaatsen van tegels in de vallei en het kiezen van vallei- en districttegels uit de gemeenschappelijke voorraad kan je voor de neus van een ander net dat doen waar hij/zij zat op te azen maar elkaar echt in de weg lopen doe je niet. Elke speler is voornamelijk met de eigen strategie bezig.

Persoonlijk vind ik de vormgeving maar matig. Het artwork doet me weing en de componenten zijn van middelmatige kwaliteit. Maar los daarvan is het best een vermakelijk spel waar je je hersenen niet al teveel bij dient te pijnigen, laat staan verbranden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s