Murano: Light Masters

Wauw! Dat moet zowat het eerste zijn dat in me op kwam toen ik de doos en het materiaal van Murano zag. Heel strak gedesignde doos. Gedurfd ook met die witte achtergrond. Leuk mechanisme met die draaischijf in de doos, die bovendien als spelbord fungeert. Leuke edelstenen ook… Maar, speelt het ook zo leuk als het er uit ziet?

Spelervaring

Tijdens het spel wordt, via het verplichte draaien van de blauw ring, steeds een ander paar glasscherven aangewezen op de 2 cirkels. Deze scherven worden door de actieve speler uit het pakhuis, de voorraad in het midden, genomen en op lege velden van de werkbank gelegd.

Vervolgens kan je op verschillende manieren zorgen dat de juiste scherven op je werkbank terecht komen. Juist betekent in dit geval: de scherven die nodig zijn om je bovenste creatiekaart af te kunnen werken.

 • Ruil een scherf van je werkbank. De scherf komt op een markt naar keuze terecht. De scherven die je in ruil uit het pakhuis ontvangt, zijn degene die staan afgebeeld op de buitenste cirkel van deze markt.
 • Koop scherven van 1 markt naar keuze.
 • Verkoop scherven uit je werkbank. Deze komen in het pakhuis terecht.
De werkbanken van de spelers

Door deze acties uit te voeren verhuizen scherven steeds tussen werkbanken, markten en het pakhuis.

Wanneer je de scherven, die op je bovenste creatiekaart staan afgebeeld, op je werkbank hebt liggen, wordt deze creatiekaart als afgewerkt beschouwd. Vervolgens ontvang je net zoveel Lira als er lege velden op je werkbank zijn. Kortom, hoe minder vol je je werkbank legt, hoe meer Lira je zal verdienen tijdens het afwerken van creaties. Tenzij je er voor kan zorgen dat je 2 creatiekaarten tegelijk kan afwerken, want dan verdien je 2 Lira extra als bonus.

Tijdens je beurt kan je er bovendien ook steeds voor zorgen dat de sterren gunstiger staan voor jou. Dat kan je doen door:

 • De volgorde van je creatiekaarten te veranderen.

  Dat kan handig zijn omdat je steeds enkel de bovenste kaart kan afwerken. In plaats van de scherven in je werkbank aan te passen aan je bovenste creatiekaart, pas je de creatiekaarten aan naar de scherven in je werkbank.
 • Tegen betaling de ring te draaien zodat die 2 andere glasscherven aanduidt.

  Zo zorg je ervoor dat je net die scherven ontvangt die je nodig hebt om een creatie af te werken. Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat de tegenspelers hierdoor net de scherven ontvangen die zij niet nodig hebben.
 • Een voordeel te activeren in ruil voor een afgewerkte creatiekaart van hetzelfde type.

  Er zijn verschillende voordelen maar ze zijn allemaal onder te brengen in een aantal categorieën. Ofwel ontvang je scherven uit het pakhuis, ofwel hoef je niets te betalen als je bij de markt koopt, ofwel verdien je extra Lira, ofwel mag je een speciale regel toepassen of een bepaalde regel even negeren.

Murano kent geen vast aantal rondes. Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer een speler een 5e creatiekaart heeft afgewerkt. De huidige ronde wordt nog afgewerkt. De speler met de meeste Lira wint het spel.

Onze waardering

Murano is een zeer toegankelijk en degelijk familiespel. Het is speelbaar vanaf 8 jaar en duurt slechts 30 minuten. Het is leuk maar wel nogal abstract. Er had perfect een ander thema op gekleefd kunnen worden.

Niets mis met abstracte spellen, maar dan hadden we graag wat meer diepgang in de plaats gezien. In feite doe je niets anders dan scherven nemen, kopen, ruilen of verkopen om creatiekaarten af te werken die je Lira opleveren. Aan de hand van voordeelkaarten je bepaalde acties net iets voordeliger uitvoeren. Toch net iets te weinig tactische mogelijkheden voor ons.

Spelersinteractie is beperkt aangezien je vooral met het maken van je eigen creaties bezig bent. Gezien de creatiekaarten niet in een gedeelde stapel liggen, kan je ze niet van iemand afsnoepen. Je kan wel de scherven van een markt wijzigen of een voordeelkaart nemen waar iemand anders graag gebruik van had gemaakt. Maar daar stopt de interactie dan.

Als je houdt van een mooi vormgegeven spel waar de hele familie – ook niet-veelspelers – mee kan meespelen, dan is Murano een aanrader. Speel je liever wat complexere spellen of spellen met meer interactie, dan denk ik dat er betere alternatieven zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s