Streaking kittens (Exploding kittens uitbreiding)

on

Uitbreiding voor Exploding kittens waarmee je deze party klassieker weer nieuw leven inblaast en er enkele heel leuke kaarten aan toevoegt die voor ver(r)assende wendingen kunnen zorgen.

Exploding kittens

Wat mij betreft is Exploding kittens zeker een klassieker onder de party games die al vaak werd bovengehaald om een snel spelletje te spelen op luchtige momenten. Heel gemakkelijke spelregels, gewoon de kaarten uitdelen en je kan beginnen te spelen. Voor mensen die het spel toch nog niet zouden kennen een heel beknopte uitleg: iedereen krijgt aan het begin van het spel 1 defuse kaart en 7 willekeurige kaarten, de rest van de kaarten vormt de trekstapel, hierin zitten onder andere een aantal exploding kittens. Om de beurt mag iedereen zoveel handkaarten spelen als hij wilt (of passen), de beurt eindigt altijd door een kaart te trekken van de trekstapel. Als je een exploding kitten kaart trekt, moet je een defuse kaart spelen of je ligt uit het spel. Het spel zit boordevol interactie met andere spelers omdat je onder andere defuse kaarten van andere spelers kan stelen en dus goed moet onthouden wie deze nog niet gebruikt heeft. Een spelletje duurt nooit lang en zorgt altijd wel voor grappige situaties.

Streaking kittens

In deze uitbreiding zitten 15 kaarten. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat weinig, maar schijnt bedriegt. De kaarten in deze uitbreiding zijn meestal zo krachtig, dat er maar eentje nodig is om voldoende spanning toe te voegen, zonder de bezitter ervan meteen ook een veel te groot voordeel te geven.

De kaarten

 • Streaking kitten (1 stuk)
  De streaking kitten is 1 van de leukste kaarten van deze uitbreiding, daarom is de uitbreiding er waarschijnlijk ook naar vernoemd. Zolang een speler deze kaart in zijn hand heeft, mag hij ook een exploding kitten in de hand houden zonder te ontploffen. Dat lijkt misschien hetzelfde als een extra defuse kaart, maar het voegt veel meer spanning toe. Door deze kaart is het namelijk mogelijk dat als je een kaart trekt van een andere speler, dat plots een exploding kitten blijkt te zijn. Anderzijds, als je zelf de streaking kitten én een exploding kitten in de hand hebt en iemand komt jouw streaking kitten stelen, dan ontploft je exploding kitten toch nog…
 • Exploding kitten (1 stuk)
  Er is 1 extra exploding kitten toegevoegd omdat er nu eentje in de hand kan worden gehouden door de streaking kitten.
 • Katoombom (1 stuk)
  De katoombom schudt het spelverloop stevig door elkaar. Alle exploding kittens worden uit de trekstapel verwijderd en bovenop de trekstapel gelegd. Zolang niemand de volgorde van de trekstapel kan veranderen, zullen alle spelers vanaf nu dus een exploding kitten trekken, tenzij ze hun beurt kunnen overslaan. Als deze kaart op het juiste moment gespeeld wordt, kunnen er dus meteen veel slachtoffers vallen. Als deze kaart in het spel is, zijn er dan ook enkele kaarten die je best probeert bij te houden om te ontsnappen aan deze apocalyps.
 • Super sla over (1 stuk)
  Met een super sla over eindigt jouw beurt zonder dat je een kaart moet trekken, als je meerdere beurten na elkaar moest spelen mag je die in 1 keer allemaal beëindigen. Zoals de naam al zegt, is dit dus een superversie van de sla over kaart.
 • Afvalscheiding (1 stuk)
  Elke speler moet 1 kaart uit zijn hand weer in de trekstapel steken, waarna die geschud wordt. Hiermee kan je andere spelers dwingen een goede kaart weg te doen (als die speler alleen maar goede kaarten heeft), maar zou de speler met de streaking kitten ook een exploding kitten weer kunnen wegdoen.
 • Markering (3 stuks)
  Je mag een kaart van een andere speler aanduiden, die moet dan met de afbeelding naar buiten in de hand gehouden worden tot die wordt gespeeld of gestolen. Misschien kan je iemand zijn streaking kitten wel vinden? Maar wil je op deze manier wel een goede kaart vinden, als een andere speler die dan kan stelen voor jij weer aan de beurt bent?
 • Verwissel boven en onder (3 stuks)
  Je mag de bovenste en onderste kaart van de trekstapel omwisselen.
 • Verander de toekomst 5x (1 stuk)
  Bekijk en wijzig de volgorde van de bovenste 5 kaarten van de trekstapel.
 • Voorspel de toekomst 5x (1 stuk)
  Bekijk de bovenste 5 kaarten van de trekstapel.
 • Vloek van het kattengat (2 stuks)
  Kies een speler die tijdelijk blind speelt. Die speler schudt zijn kaarten en legt ze gedekt voor zich neer, tot die speler een kaart trekt van de trekstapel.

Opgelet met je versie van Exploding kittens

Voor je deze uitbreiding koopt, is het belangrijk om toch even na te kijken welke versie van het basisspel je hebt. Er zijn namelijk verschillende versies (vooral met de eerste uitgaves blijkbaar) en die hebben ook een verschillende achterzijde, waardoor je ze eigenlijk niet kan combineren. Ik heb de Party Pack editie van Asmodee in het Nederlands, ook deze uitbreiding kwam van Asmodee en was dus wel compatibel. Moest je toch een uitbreiding hebben gekocht die niet compatibel blijkt met je basisspel, dan moet je even contact opnemen met support@explodingkittens.com en sturen zij je de juiste versie op. De uitbreiding van Asmodee heeft de achterzijde links op onderstaande foto.

Conclusie

Exploding kittens was al een klassieker onder de party games en deze uitbreiding zorgt alleen maar voor meer variatie en meer spanning. Als je graag Exploding kittens speelt maar een beetje verveeld begint te geraken, of gewoon graag wat extra uitdaging hebt, koop dan zeker deze uitbreiding die voor een kleine prijs veel extra spelplezier biedt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s