What Do You Meme?

Wie bekend is met party games zoals Cards Against Humanity, zal zich snel thuis voelen in What Do You Meme? Het concept tussen beide spellen is dan ook volledig gelijklopend en uiterst eenvoudig. Voor we in de technische details duiken, zou ik een misvatting uit de wereld willen helpen met name dat het woord “meme” uitgesproken zou worden als “mémé”. De correcte uitspraak (in pseudo-fonetisch schrift) is “miem” en klinkt ons alleszins niet in de oren als een koosnaampje voor je oma.

Goed, terug naar de orde van de dag. Een rondje What Do You Meme? start met de actieve speler ofte Judge, die een Meme kaart, met daarop een iconische afbeelding, op tafel legt. Wie zo af en toe eens wat tijd durft te verdoen op het wereldwijde web, zal ongetwijfeld tijdens het surfen wel in aanvaring zijn gekomen met de memes die tijdens het spelen verschijnen .

Een greep uit het aanbod herkenbare plaatjes

Het spelen van de meme kaart is dus analoog aan het stellen van een vraag (via een zwarte kaart) in een spelletje Cards Against Humanity. Nadat de meme kaart gekozen is, spelen alle overige spelers gedekt een kaart met daarop een bijschrift (of caption) af. De Judge schudt al deze kaarten en draait ze één voor één om, op zoek naar de grappigste combinatie.

Welke combinatie is volgens jullie hier de winnaar?

Aan het einde van een ronde kiest de Judge welke combinatie volgens hem of haar het grappigst is, de speler verantwoordelijk voor de combinatie krijgt de Meme kaart als geschenk. Die meme kaart heeft allicht sentimentele waarde voor de betreffende speler, maar belangrijker voor het spel ook de waarde van 1 punt. De speler links van de Judge wordt de nieuwe Judge en de volgende ronde kan van start gaan. Wie het eerste 7 punten weet te verzamelen, wordt uitgeroepen tot grappigste jurk of lolligste broek en bijgevolg tot winnaar van het potje. Let wel, deze titel betekent niet automatisch dat je ook buiten het spel gesmaakte humor hebt, wees dus voorzichtig bij het spelen van What Do You Meme? opdat de faam je niet naar hoofd stijgt!

That’s what we said!

What Do You Meme? is een leuke variatie op een beproefd concept. Het kan een leuke aanvulling vormen voor zij die hun eerste party game in huis willen halen of variatie in hun bestaande bibliotheek willen brengen. Wij hebben de Nederlandstalige versie gespeeld, maar die valt naar onze mening een beetje tussen leeftijdscategorieën in. Het is eenvoudiger voor ouderen en de jongsten om mee te kunnen spelen, maar zij staan allicht ook verder af van de verschillende memes die aan bod kunnen komen. Wij zouden daarom aanraden de Engelstalige variant van dit spel aan te schaffen.

Oh the irony!

Nog een anecdote om mee af te sluiten. Dit spel is oorspronkelijk via een Kickstarter campagne op de markt gebracht. De sterke man hierachter is tevens de eigenaar van het populaire Instagram meme account Fuckjerry. Er is wat controversie rond Fuckjerry, niet omwille van de naam, maar omwille van het feit dat ze tot een poos geleden memes en andere content klakkeloos stalen vanop het internet. En nu hebben ze met dit spel daar nogmaals de vertaling van kunnen maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s