Crime Scene: Brooklyn 2002

on

Voor de liefhebbers van escape spellen is er een nieuwe reeks: Crime Scene. Er zijn nu al 4 delen beschikbaar en er zijn er nog zeker 2 in de maak. Ik mocht alvast Brooklyn 2002 spelen.

18+

In Crime Scene draait alles rond een moord die jij moet onderzoeken. Er is een uitgebreid verhaal dat stukje voor stukje verteld wordt. Daarin wordt de moordscene beschreven in bloederige details, wat de reden is dat dit spel 18+ is. Dat verhaal zorgt natuurlijk voor de juiste sfeer om helemaal in het spel te zitten, maar eigenlijk had het gerust wat minder gruwelijk of gedetailleerd kunnen zijn, dan kon de minimumleeftijd meteen ook omlaag want de raadsels zelf zijn voor alle leeftijden goed speelbaar.

Net zoals bij alle escape spellen moet je ook hier een aantal raadsels na elkaar oplossen. Op het einde moet je een keuze maken om de dader te kunnen vatten. Daarvoor kan je reputatiekaarten gebruiken voor de laatste tip, als je er nog over hebt tenminste. Tijdens het spel kan je die namelijk verliezen als je fouten maakt of tips nodig hebt.

Voorbereiding

In de doos tref je een aantal zaken aan: Een spelbord met de foto van de plaats delict, een boekje met het verhaal, instructies, een stapeltje kaarten en een overzicht van de types kaarten. Dit zit dan ook nog eens in een dossiermapje van stevig papier. Ik moest even mijn weg zoeken in het materiaal, omdat je zowel een dun boekje met instructies hebt, als een apart blad met het overzicht van de types kaarten.

Aan de slag

Na de uitleg gelezen te hebben, begin je met het eerste deel van het verhaal te lezen en mag je de eerste bewijskaart omdraaien. Vanaf nu moet je de raadsels oplossen om verder te kunnen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Als je een kaart met een stuk tekst van het verhaal hebt, dan is er altijd een woord onderlijnd. Dat woord is een voorwerp dat je moet zoeken op de foto van de plaats delict. Het vakje waarin je het voorwerp vindt, geeft het cijfer van de volgende bewijskaart die je mag omdraaien.
  • Als de kaart een raadsel bevat (A-J), dan moet je dat raadsel oplossen. Als je het antwoord denkt te hebben, bekijk je de kaart van het overeenkomende misdaaddossier. Op die kaart staan telkens 4 mogelijke antwoorden met daarachter een getallenreeks. Staat het antwoord dat je dacht erop, dan volg je die getallenreeks om in het verhaal op zoek te gaan naar een woord, dat weer een voorwerp is dat je op de foto moet zoeken om de bijhorende bewijskaart te mogen omdraaien. Is je antwoord fout, of brengt het je niet bij een voorwerp, dan moet je een reputatiekaart wegleggen van de stapel en opnieuw proberen. Ook als je een tip wilt over het raadsel, verlies je een reputatiekaart en bekijk je de hintkaart van dat raadsel.
  • Alle kaarten vormen samen je bewijsbord. Te beginnen met de startkaart, hangen alle volgende kaarten vast aan de vorige kaart door een gekleurd touwtje dat op de kaarten is afgebeeld. Op elke bewijskaart staan op de achterkant meerdere gekleurde touwtjes, zodat je kan zien of het touwtje dat jij nodig hebt er ook bij is (en in de juiste richting, alle kaarten blijven horizontaal liggen). Als je aan de achterkant van een bewijskaart al ziet dat het verwachte touwtje er niet opstaat, weet je dat je fout zit, verlies je een reputatiekaart en moet je opnieuw proberen het raadsel op te lossen. Die touwtjes waren mij niet meteen duidelijk, omdat dat in de uitleg ook wat verkeerd beschreven staat: “De gekleurde touwtjes aan de achterzijde van de eerste Bewijskaart en deze nieuwe kaart moeten overeenkomen” Ik leidde hieruit af dat die dus dezelfde touwtjes moesten hebben op hun achterkant, maar eigenlijk moet er dus op de achterzijde van de nieuwe kaart 1 touwtje zijn dat kan aansluiten op het touwtje aan de voorzijde van de laatstgespeelde kaart.
  • Sommige raadsels kun je pas oplossen als je bijkomende kaarten gevonden hebt. Die worden aangeduid door zwart-witte touwtjes op de kaart van raadsel, waardoor je weet dat je eerst die bijkomende kaarten moet zoeken. Daarvoor helpt het om te weten dat de plaats van die touwtjes op de bewijskaart, meteen ook een hint zijn van hoe je die kaarten moet zoeken. Dat had van mij ook even in de speluitleg mogen staan.
  • Tijdens het spelen komt er regelmatig een nieuw stukje van het verhaal bij. Dat verhaal vertelt hoe jij als inspecteur telkens dichter bij de ontknoping komt en draagt goed bij aan de juiste sfeer voor dit spel. Aan het einde moet je de ultieme keuze maken om de dader nog te kunnen arresteren. Hiervoor kan je enkel nog een tip samenstellen met de overgebleven reputatiekaarten, waarvan je er dan hopelijk niet teveel hebt moeten wegleggen. Elke reputatiekaart bevat 1 of 2 letters van de laatste tip. Jammer genoeg zat hier ook een foutje in, op 1 kaart staan 2 letters terwijl dat er maar 1 moet zijn.

Moeilijkheidsgraad

Bij de raadsels bestaat het grootste deel van denkwerk erin om uit te vissen wat het raadsel precies is, als je dat gevonden hebt is de oplossing zelf meestal niet zo moeilijk. Bij Brooklyn staat een moeilijkheidsgraad van 3/5, enkel Moskou krijgt 4 sterren, Londen en Helsinki ook 3.

Conclusie

Crime Scene is een aangename serie van escape spellen. De spel uitleg mocht van mij nog wat duidelijker zijn, bijvoorbeeld 1 boekje met instructies met daarin ook het overzicht van de kaarten in plaats van dat nog eens apart te steken. Een kort voorbeeld scenario om de kaarten te leren kennen, zoals dat bij de Unlock-avonturen wordt meegegeven, zou zeker ook helpen. Maar eens je goed weet hoe alles werkt, is het echt een leuke reeks om te spelen. Het verhaal mocht van mij gerust iets minder gruwelijk zijn omdat je dan ook met (oudere) kinderen zou kunnen spelen, maar eigenlijk kan dat gerust als je zelf het verhaal leest en de gruwelijkste details weglaat, of gewoon vindt dat jouw kinderen daar wel tegen kunnen. Voor 1 of meer spelers staat er aangegeven, ik speelde deze alleen, ik denk dat je zeker met 2 of 3 zou kunnen spelen zonder dat iemand het gevoel heeft dat hij of zij niet genoeg kan meespelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s