World of Warcraft: Wrath of the Lich King

De volledige naam van dit spel bevat nog de ondertitel “A Pandemic System Board Game”, hetgeen redelijk duidelijk moet maken dat het een Pandemic spel betreft met een WoW sausje erover. Of het resultaat ook tot een wow-factor leidt, lezen jullie in deze review.

The Pandemic factor

Het is niet de eerste Pandemic variant die we op deze blog reviewen, eerder passeerde Pandemic: Fall of Rome al de revue. Dat was naar onze beleving een geslaagde toevoeging aan het Pandemic universum. Net zoals die andere pandemie ook jaarlijks met nieuwe varianten op de proppen lijkt te komen, vervoegde Wrath of the Lich King de Pandemic rangen in 2021.

Hoewel het hier een bordspel betreft dat gebouwd is op het Pandemic systeem, voorziet het toch in een aantal grote vernieuwingen. Het basis principe van een coöperatief spel waarbij de spelers in een race tegen de klok de wereld moeten proberen te redden, is ongewijzigd gebleven en dat is positief. De Pandemic game engine is namelijk eentje die al eerder heeft bewezen tot leuke spellen te leiden. Daarmee is de kous af wat betreft de bekende elementen van een Pandemic spel. Lees verder onder de foto om te ontdekken welke vernieuwingen Wrath of the Lich King in zijn mars heeft.

Northrend. De quest in de paarse regio is al succesvol voltooid en het team is bezig aan de quest in de rode regio.

The WoW factor

Zij die bekend zijn met de wereld van Warcraft, gaan hun hartje op kunnen halen aan de bekende elementen in dit bordspel. Personages, locaties, iconen tot de artwork op de kaarten hebben die perfecte Warcraft look en feel. Maar diegenen die nog niet eerder afgereisd zijn naar Azeroth kunnen evenzeer genieten van de grafische kwaliteit die uit de doos spat.

In Wrath of the Lich King trekken de spelers ten strijde om het continent Northrend te redden van de Scourge. De Scourge is een plaag die zich verspreid onder alle levende rassen. Wie er te prooi aan valt, sterft en komt terug als een Ghoul, een soort zombie. De Scourge wordt geleid door niemand minder dan de Lich King en het einddoel van het spel is om de Lich King een kopje kleiner te maken en zo de wereld te redden van de plaag.

Je team bestaat uit een selectie helden van verschillende facties uit het Warcraft universum. In tegenstelling tot bij de originele Pandemic, beschikt je personage over levenskracht. Het verwijderen van Ghouls, vergelijkbaar met het behandelen van een ziekte uit de originele Pandemic, gebeurt door er met je personage tegen te vechten waarbij je ook schade op kan lopen. Loop je te veel schade op, dan sterft je personage, verlies je alle kaarten in je hand en stopt je beurt onmiddellijk. Je start de volgende beurt weer op de locatie waar je personage initieel de wereld betreedt.

4 quests and a funeral

De kaarten die je kan verzamelen, worden ook actiever gebruikt tijdens het spel. Je dient niet langer er vijf van dezelfde kleur te verzamelen om een geneesmiddel te vinden tegen een virus. De kaarten komen in 4 types: aanvallen, verdedigen, reizen en genezen. Je gebruikt de kaarten tijdens het vechten tegen de Scourge en om quests tot een goed einde te brengen.

Vooraleer je de Lich King kan confronteren, moet je namelijk met je kompanen eerst 3 quests voltooien. Elk van de drie zones op de kaart bevat een locatie waar een quest tot een goed einde dient gebracht te worden. Je personage loopt hierbij schade op en er kunnen ook andere zijeffecten optreden tijdens het proberen voltooien van de quests. Typisch duurt het enkele beurten eer een quest kan voltooid worden, maar je kan het proces versnellen door met meerdere personages op de quest locatie te staan. Eens voltooid levert de quest een krachtige éénmalige bonus op, die je naar believen kan inzetten om het tij te keren.

Het voltooien van quests komt dus overeen met het onderzoeken van een geneesmiddel. Eens je de drie quests hebt voltooid, vlucht de Lich King naar zijn paleis van ijs. Op dat moment gaat de laatste fase van het spel in, waarbij je team af moet zakken naar Icecrown Citadel. Daar neem je het in de laatste quest rechtsreeks op tegen de Lich King in de hoop hem voor eens en voor altijd onder de zoden te stoppen.

De vier types kaarten.

4 Ghouls? Add an Abomination!

Voor we overgaan tot de conclusie van deze review, schijnen we nog graag even het licht op een andere grote vernieuwing die in deze variant zit. Wanneer er op een locatie 4 Ghouls terecht zouden komen, dan krijgen we geen uitbraak zoals in de standaard Pandemic. Je verhoogt wel nog steeds de pion op het uit uitbraak spoor, dat in deze variant omgedoopt werd tot Despair Track, maar in plaats van extra Ghouls op de aangrenzende locaties te plaatsten, plaats je een Abomination op de plek van de uitbraak.

Deze sterkere vijand heeft niet alleen meer levenspunten, maar achtervolgt ook actief de helden. Wanneer een Abomination een locatie betreedt met helden, dan deelt de Abomination schade aan één van hen uit. Het is dus nog steeds belangrijk om voldoende het spelbord op te kuisen, om te vermijden dat deze sterkere vijanden je helden het vuur aan de schenen komt leggen.

The wow! factor

Wij hebben heel veel plezier beleefd aan Wrath of the Lich King. Het behoudt de sterke elementen die we gewend zijn van een Pandemic spel en voegt hier een flinke scheut strategie aan toe. Het resultaat is een diepgaander spel dan de standaard Pandemic. Vooral het feit dat je personage het loodje kan leggen, doet je veel meer inleven in het spel. Tot slot is het allemaal prachtig weergegeven in de gekende Warcraft stijl, die evengoed te smaken valt voor zij die niet bekend zijn met het universum.

Wat ons betreft is dit spel dan ook een aanrader voor zowel fans van licht strategische spellen, fans van Pandemic en uiteraard fans van Warcraft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s