Detective: A Modern Crime Boardgame

Detective: A Modern Crime Boardgame. Koffie & notitieboekje niet meegeleverd.

5 uur ‘s morgens op een druilerige zondagochtend. Je neemt een hap van een uitgedroogde donut en drinkt wat van de slappe koffie hier op kantoor. Slap, maar je kan elke gram caffeïne gebruiken om wakker te blijven. Je had liever in bed gelegen, maar misdaad slaapt niet in deze stad. Tijd om aan de slag te gaan en deze zaak op te lossen!

In Detective: A Modern Crime Boardgame spelen 1 tot 5 spelers de hoofdrol in hun eigen moderne misdaadserie. Je onderzoekt als team plaatsen delict, ondervraagt getuigen, verhoort verdachten en probeert zo 5 individuele zaken op te lossen. Alhoewel, al snel blijkt dat deze zaken toch niet zo losstaand blijken te zijn… Hier volgt onze spoiler free recensie.

Spelverloop

In Detective ga je als een groep detectives aan de slag om een misdaad op te lossen. Het spel bestaat uit één groot verhaal dat is opgedeeld in 5 opeenvolgende zaken, wat gegarandeerd staat aan 5 intens spannende speelsessies. Elke zaak bestaat uit een korte briefing die uitlegt wat je probeert te bereiken en een dik pak genummerde kaarten. Om je onderzoek te starten krijg je enkele initiële sporen aangereikt  in de vorm van kaartnummers die je verder kan opvolgen. Ga je onmiddellijk de verdachte verhoren op kantoor? Of wil je eerst de plaats delict van naderbij onderzoeken? Je kiest telkens uit alle beschikbare sporen door je te baseren op het eerder gevonden bewijsmateriaal. Maar volg vooral je buikgevoel, want elke actie kost tijd. En de klok tikt genadeloos verder!

Verder dien je nog een computer of tablet in de buurt te hebben, want Detective is een hybride ervaring waar je naast de kaarten op tafel ook DNA-stalen ingeeft in de fictieve Antares database of bepaalde zaken kan opzoeken op het echte Wikipedia. Als de beperkte tijd om is, vullen de spelers gezamenlijk een vragenlijst in op de Antares website. Je beantwoordt vragen zoals: “Wie heeft volgens jouw team de misdaad gepleegd?”, “Waarom?”, “Heb je daar bewijsmateriaal voor gevonden?” Op basis van de verzamelde bewijsstukken en de finale vragenlijst krijg je op het einde van elke zaak een score.

’s Werelds beste deteciveteam of schandalig vertoon? Te laat om er iets aan te veranderen. Zaak gesloten. De volgende misdaad staat al klaar!

5 stapels kaarten, 5 losse zaken om op te lossen. Of is er meer aan de hand?

Hoofdrol in jouw eigen misdaadserie

Detective is een enorm thematisch bordspel dat bedoeld is voor een volwassen publiek. Het behandelt onderwerpen zoals diefstal, moord, lichamelijk geweld en kidnapping. Tijdens het spelen waanden we ons vaak echte detectives. We tekenden voor elke zaak diagramma’s om verbanden te leggen tussen al de verzamelde informatie. We voerden DNA-stalen in in de fictieve Antares database om deze te vergelijken met die van onze hoofdverdachte. Detective doet er alles aan om je 5 speelsessies lang als een echte detective te doen voelen. Het verhaal bevat plotse plottwists. Bewijsmateriaal dat in het begin irrelevant leek te zijn, wordt plots enkele zaken verder van levensbelang. De integratie met een interactieve website en de mogelijkheid om bepaalde termen op te zoeken op internet zorgen ervoor dat je écht detectivewerk moet leveren om een zaak tot een goed einde te brengen. Of miserabel te falen, want Detective is moeilijk. Van de 5 zaken losten we enkele met een bijna perfecte score op, wat ons even topdetectives deed voelen. Maar er waren evenzeer zaken waar we er helemaal naast zaten. Naast de losse zaken probeer je gaandeweg ook de meta-plot op te lossen, het overkoepelende verhaal dat de zaken met elkaar verbindt.

Antares, de bijhorende website waar je sporen onderzoekt, getuigenverslagen naleest en zoveel meer!

Als groep spendeer je ongeveer de helft van je tijd aan het onderzoeken van de spoorkaarten en het onderling discussiëren over wat de nieuwe informatie betekent & wat de volgende stap wordt. De andere helft van de tijd spendeer je op de Anatares website: je geeft DNA-sporen in, matcht vingerafdrukken of leest uitgebreide getuigenverslagen. De website doet wat het moet doen en draagt enorm bij tot de inleving in jouw rol als detective. De flitsende cyber-effecten komen recht uit een aflevering van CSI. De Antares website is een knap voorbeeld van hoe het toevoegen van een mobiele applicatie of website de spelervaring enorm rijker kan maken. Zo houdt de website bij welke sporen je allemaal hebt gevonden, iets wat meetelt in je finale eindscore. Of soms krijg je op een meer originele manier een stukje van de puzzel of nieuwe informatie ter beschikking. Meer zeggen zou de verrassing verpesten, maar er zijn enkele leuke twists mogelijk dankzij deze hybride bordspel-website combinatie.

Naast de website helpen ook de fysieke componenten met de inleving in het spelthema. Plottwists die je ontdekt voor toekomstige zaken kan je bijhouden in plastic evidence bags. De karakters waaruit je kan kiezen zijn voorgesteld door hun politiebadges. Als je Detective op tafel ziet liggen weet je onmiddellijk hoe laat het is: tijd om je speurneus boven te halen.

Spelmechanismen

De slogan van uitgeverij Portal games is niet voor niets “boardgames that tell stories”. Detective is een bordspel, maar bovenal een interactief misdaadverhaal. Detective maakt slim gebruik van enkele spelmechanismen om naast een uitstekend verhaal ook tot een echt bordspel te komen: Decksploration, time & resource management, deductie.

Een stapel kaarten, resource tokens, jouw badge en het spelbord. Meer heb je niet nodig om een nieuwe zaak op te lossen.

Het hart van elke zaak is een unieke stapel kaarten, die je kaart voor kaart ontdekt en naar daaropvolgende kaarten leiden. Deze kaarten bevatten telkens een kort verhaalsegment, nieuwe informatie en mogelijks verdere sporen die je kan opvolgen. Waarschuwing: je gaat veel tekst lezen tijdens het spelen van Detective. Dit stoorde ons niet echt, want in tegenstelling tot bv. Sherlock Holmes: Consulting Detective wordt het verhaal veel meer mondjesmaat vrijgegeven. In grote broer Sherlock Holmes dien je soms pagina’s vol tekst te lezen als je een bepaald spoor opvolgt. In Detective is de verhaallijn beter opgesplitst: elke kaart bevat slechts een paar alineas verhaal. Bij sommige kaarten kan je soms dieper graven. Als je als groep denkt dat een getuige niet de gehele waarheid vertelt, kan je voor sommige kaarten resource tokens spenderen om dieper te graven en de achterkant van die kaart te lezen. Dit levert je mogelijks cruciale informatie op, maar is minstens zo vaak een dood spoor. Dieper graven kan je enkel doen als je een kaart net hebt ontdekt, je moet als groep dus telkens kiezen of je hierin wil investeren of niet –en de kans om bij dat spoor dieper te graven voor altijd verliezen-. Deze resource tokens verdien je vooral door vooruitgang te maken in de zaak, maar zijn enorm zeldzaam. Heb je zonet de moordenaar geïdentificeerd? Dat is meestal enkele resource tokens waard waarmee je bij volgende kaarten dieper kan graven.

Heb je zonet een spoor gevolgd dat je opdraagt kaart 34 te lezen, dan kan het zijn dat je hierdoor nieuwe informatie ontdekt. Of zelfs enkele totaal nieuwe sporen die je later kan volgen. Dit zogenaamde decksploration is de laatste jaren enorm in: denk maar aan T.I.M.E. Stories of één van de vele escape-room-in-a-box spellen zoals Unlock of Exit en blijft een interessante manier waarop bordspellen spelers stapsgewijs doorheen het verhaal loodsen.

Om concrete sporen te volgen dien je je vaak te verplaatsen op het spelbord: moet je naar het labo voor sporenonderzoek? Of wil je de plaats delict verder onderzoeken in de stad? Dit kost allemaal –net zoals het lezen van een kaart- kostbare tijd. Voor elke zaak heb je maar beperkte tijd ter beschikking. Je kan in elke zaak enkele overuren kloppen, maar dit bezorgt je dan weer “stress tokens” die resulteren in een lagere eindscore. Naast een enorm geslaagde integratie tussen spelmechanismen en spelthema zorgen de combinatie van stress & resource tokens en de beperkte tijd er voor dat je dus niet zomaar alle sporen kan volgen. Je zal dus slimme keuzes moeten maken. Dit leidt er ook toe dat Detective voor elke spelersgroep een lichtjes anders verhaal vertelt omdat je simpelweg niet alle paden doorheen het verhaal te lezen krijgt.

Kiezen welk spoor je als volgt onderzoekt doe je door alle verzamelde informatie te bekijken en als groep te bespreken welk spoor je potentieel het meeste informatie oplevert aan de hand van deductie. Hiervoor word je grotendeels aan je lot overgelaten. De spelregels moedigen aan dat je uitbundig notities en diagramma’s maakt tijdens het spelen. En geloof me, dit is broodnodig om het overzicht te bewaren over alle betrokken personen, hun motieven en hun relaties met elkaar. Een soap heeft niets aan het web van intriges dat je na 5 zaken hebt opgebouwd!

Pro tip: Maak notities. Teken diagramma’s. Leg verbanden. Net echt!

In Detective kom je nooit echt vast te zitten. Je hebt telkens een beperkte lijst van sporen die je kan volgen. Zelfs als je helemaal geen idee hebt welke kant de zaak opgaat kan je gewoon één van de beschikbare sporen opvolgen en hopen op nuttige informatie. Zo’n sporen staan telkens heel duidelijk aangegeven op de kaarten die je onderzoekt, je kan er dus ook geen enkele echt over het hoofd zien. Dit is een groot verschil met andere spellen in het genre zoals bijvoorbeeld Sherlock Holmes, waar je soms gekke gedachtensprongen moet maken om een volgend spoor te vinden en op bepaalde momenten echt muurvast kan komen te zitten. De tijd tikt uiteraard verder, zodat het willekeurig kiezen van sporen om op te volgen een negatieve impact heeft op je eindresultaat. Dit maakt van Detective een moeilijke, maar niet onmogelijke puzzel om op te lossen.

Solo Sherlock of het ganse CSI team

Je kan Detective spelen met 1 tot 5 spelers. In veel coöperatieve deductiespellen kan je je opsplitsen in meerdere groepen, door bijvoorbeeld twee puzzels in parallel op te lossen. Zo blijft iedereen betrokken in het spel. In Detective is dit quasi onmogelijk. Elke kaart kost een variabel aantal tijdsresources en geeft je mogelijks nieuwe veelbelovende sporen, waardoor de groep als één geheel over elke kaart moet gaan. Waar het coöperatieve aspect echt naar boven komt is in de periodes tussen het lezen van de kaarten. Wie ziet welke verbanden? Welk van de beschikbare sporen zullen we eerst verder onderzoeken?

Ook kan je de taken verdelen onder de spelers om iedereen betrokken te houden: iemand die notities neemt, iemand die alle bewijsstukken invoert in de Antares database, iemand die belangrijke termen opzoekt op het internet, …

Wij vonden Detective om die reden het leukst met een kleine groep van 2-3 spelers, zo voelt iedereen zich de ganse tijd nuttig. Het is tevens een ware agenda-puzzel om een grotere groep tot 5 maal toe 3 uur lang bij elkaar te krijgen.

Herspeelbaarheid

Detective kan je slechts éénmaal doorlopen. Als je een keer de plottwists hebt ervaren en weet wie er achter de misdaad zit, is de puzzel opgelost. Maar Detective bevat 5 zaken waar je telkens 2 à 3 uur plezier aan beleeft. Voor sommige spelers is deze lange speelduur een showstopper, voor andere is 3 uur de perfecte lengte voor een avondvullende activiteit. De prijs van Detective is voor ons gerechtvaardigd voor de unieke spelervaring en de 15 uur plezier die je daar in ruil voor krijgt. Nadien kan je het spel perfect doorgeven aan vrienden of familie die zelf de speurneus willen uithangen. Of kan je de recente uitbreiding L.A. Crimes aanschaffen, die je opnieuw uren spelplezier garandeert.

Conclusie

Detective: A Modern Crime Boardgame vermengt stapsgewijs kaart-per-kaart storytelling met resource management om het tempo –maar vooral de spanning- er in te houden. Je moet als groep heel wat losse eindjes aan mekaar knopen om de meest logische volgende stap af te leiden. De spelcomponenten en de Antares website helpen je om helemaal in de huid van speurneuzen te kruipen.

Detective is geen spel dat je na een lange werkdag bovenhaalt om rustig met de familie te ontspannen. Het is een spel waar je best wat tijd en energie insteekt, maar waar je een enorm diep verhaal en unieke spelervaring voor terugkrijgt. Als je samen met jouw partner of een kleine groep vrienden houdt van mature thema’s, misdaad en intrige en de speeltijd van 3 uur per speelsessie je niet afschrikt krijg je met Detective één van de meest meeslepende spelervaringen in ruil terug. Haal die notitieboekjes al maar boven!

Speel dit als je houdt van: T.I.M.E. stories, Chronicles of Crime, Sherlock Holmes Consulting Detective

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s