Jaipur

In Jaipur streven 2 spelers vanaf 10 jaar naar de titel van beste handelaar. Dit doe je door zo goed mogelijk handel te drijven op de markt: je koopt en verhandelt verschillende goederen en verkoopt deze voor maximale winst. Wie als eerste 2 ronden de meeste punten heeft verzameld wint het spel en wordt de nieuwe exclusieve handelaar van de Maharadja.

Jaipur is een klein en snel spel voor twee spelers. De doos bevat een pak kaarten met daarop goederen van verschillende types en kamelen. Daarnaast bevat het spel ook een stapel fiches die je krijgt als je sets van goederenkaarten inlevert.

Wat zit er in de doos?

Een spel Jaipur verloopt als volgt: elke speler krijgt 5 goederenkaarten van de stapel. In het midden van de tafel ligt er een rij van 5 open kaarten, “de markt” genaamd waar spelers kaarten kunnen nemen en ruilen. Naast goederen bevat de stapel kaarten ook kamelen. Je kan maximaal 7 goederen in je hand houden, kamelen kan je zoveel je wil voor je neerleggen. Tijdens jouw beurt kan je vier verschillende acties nemen: ofwel neem je één enkele kaart gratis en voor niets uit de markt, ofwel ruil je meerdere kaarten in de markt met evenveel kaarten uit je hand (dit mag een mix van goederen waar je van af wil en\of kaarten uit je voorraad kamelen zijn). Telkens er kaarten uit de markt verdwijnen wordt deze aangevuld. Je kan ook een set van dezelfde goederenkaarten uit jouw hand verkopen in ruil voor puntenfiches. Hoe meer gelijkaardige goederenkaarten je aflegt, hoe meer bonuspunten je krijgt. Als er kamelen in de markt staan mag je deze alle beschikbare kamelen nemen en deze voor je neerleggen. Eens de puntenfiches van 3 soorten goederen zijn genomen (die goederen zijn zeg maar “uitverkocht”), of als er niet genoeg kaarten over zijn om de markt niet meer bij te vullen, eindigt de ronde. De speler die 2 ronden wint is de uiteindelijke winnaar van het spel.

Een spelletje Jaipur in actie

Je hebt als speler wat verschillende strategieën om uit te proberen: probeer je deze ronde zeldzame goederen zoals zilver en goud te verhandelen? Deze kaarten zijn zeldzamer en zullen dus langer een plaats in je beperkte hand opnemen tot je een set weet te verzamelen, maar brengen meer punten op. Of probeer je grote hoeveelheden goedkope goederen zoals leder of kruiden te verhandelen? Deze komen veel vaker beschikbaar op de markt maar brengen minder punten op. Tenminste, als je ze in kleine hoeveelheden verkoopt: als je sets van 3, 4 of 5 goederen van eenzelfde soort tegelijk weet te verkopen krijg je hier immers bonuspunten voor. Wie als eerste een bepaald goed weet te verkopen heeft daar ook baat bij, de puntenfiches worden van hoogste puntenwaarde eerst naar laagste uitgedeeld. De kamelen zorgen voor een extra laag tactische opties. Het nemen van kameelkaarten in de markt brengt geen onmiddellijk voordeel maar je kan verworven kamelen in een latere beurt inzetten om quasi alle goederen in de markt tegelijk om te ruilen. Een handige troef als er plots veel zeldzame goederen verschijnen!

Een spel is gespeeld na 2 of 3 ronden en vliegt voorbij. Het enige minpunt zijn de puntentelling en het klaarzetten van een nieuwe ronde. Elke speler moet alle punten op de puntenfiches optellen. Je kan zoals de spelregels voorstellen stapels per 10 maken om dit te vergemakkelijken, maar het blijft wel wat gepruts en getel. En daarna moeten alle fiches weer per kleur en op volgorde worden gesorteerd, iets wat ook wat tijd in beslag neemt.

Als je een gevoel van Déjà vu hebt: Jaipur is een heruitgave van de inmiddels niet meer te verkrijgen titel met exact dezelfde naam uit 2009. Deze nieuwe versie brengt naast een opfrissing van het artwork geen veranderingen met zich mee. De spelregels zijn ongewijzigd gebleven.

Jaipur is bij ons een regelrechte hit. Dit tweespeler spel zit al jaren in onze collectie en belandt nog regelmatig op tafel. Het is op 5 minuten uitgelegd, speelt snel en biedt interessante tactische keuzes maar vergt niet al te veel denkwerk. De gedeelde markt en beperkte stapels puntenfiches zorgen voor tijdsdruk en indirecte interactie, zo is er toch spanning zonder dat je elkaar echt kan pesten. Het artwork is aangenaam om naar te kijken en de kartonnen pokerfiches geven het spel een leuk tactiel aspect. Perfect als je met z’n tweetjes even tot rust wil komen met een gezellig kaartspelletje!

Probeer dit als je houdt van: Azul, 7 Wonders Duel, Parijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s