Het verhaal van Koning Schaak

on

Het met heel wat prijzen overladen spel, Het verhaal van Koning Schaak, heeft als doel om jonge kinderen te leren schaken met behulp van gekke verhalen, levendige illustraties, aangepaste schaakstukken en een uniek schaakbord. Slaagt het erin om een strategisch spel als schaken toegankelijk te maken of niet? Tijd voor een onderzoek!

Toen we de doos in ontvangst namen viel ons meteen het stevige gewicht ervan op. Er zit namelijk heel wat materiaal in. Naast traditionele witte en zwarte schaakstukken zitten er ook stoffen zakken in om de pionnen mooi in op te bergen. Daarnaast vinden we een dubbelzijdig schaakbord terug, een verhalenboek en enkele punchborden met tokens en personagefiches. Allemaal heel mooi vormgegeven en van uitstekende kwaliteit. Niets op aan te merken!

Laat ons meteen in de kindvriendelijke versie duiken. Elke uitgepuncht personagefiche kan voor een schaakstuk geplaatst worden. Zo komen de personages tot leven en is het hele spel veel minder abstract en dus toegankelijker. Je ziet de koning, koningin, lopers, torens, paarden en pionnen en niet de schaakstukken erachter. Op de kindvriendelijke zijde van het spelbord zie je een afbeelding van het hoofd van deze personages zodat je weet waar ze geplaatst moeten worden.

De personages worden voorgesteld in het verhalenboek. Naast beschrijving van de spelinhoud en de spelinstructies, bestaat dit uit 8 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat een prachtig geïllustreerd verhaal van 1 specifiek (type) personage. Vervolgens vind je een getekend overzicht van de zetten die dit personage kan doen, gevolgd door een samenvatting in 1 krachtige zin.

Tot slot vind je enkele minigames. Elk minigame toont een situatieschets van het spelbord. Hierop staat het personage en enkele tokens afgebeeld. Het doel van elk minigame is anders en wordt op het eind beschreven. Initieel gaan ze over het pakken van tokens. Naar het einde toe gaat het meer over het slaan van andere personages. Door alle verhalen te lezen en de 30 minigames te spelen leert je kind spelenderwijs schaken.

Tijd voor het echte werk nu: schaken tegen een tegenstander! Je kan zolang met de personagefiches blijven spelen tot wanneer je kinderen er te groot voor worden. Vanaf dan kan je overschakelen naar de andere zijde van het spelbord, die van het standaard schaakspel. Vervolgens kan je de personagefiches van de pionnen verwijderen en met de originele schaakstukken spelen. Onze zoon van 7 was al sterk geïnteresseerd in schaken en speelde al vrij snel met de standaardversie. Onze andere zoon van 3 kan binnenkort aan de slag met de personages 🙂

Ons oordeel

Met Het verhaal van Koning Schaak heeft Megableu een topper te pakken. Het heeft een dubbel doelpubliek: kinderen en volwassenen. Het verhaal met de personages en de minigames is geniaal. De illustraties zijn heel leuk en het materiaal is top. Dit spel heeft terecht zoveel prijzen gewonnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s