Codekrakers escape box: Operatie Voorhoven

on

Wie graag eens een escape room thuis speelt, maar toch meer beleving wilt dan de escape rooms die je in de spellenwinkel vindt, kan een escape box aan huis laten leveren. Wij mochten er eentje uittesten van de Nederlandse firma Codekrakers. We kozen voor Operatie Voorhoven, voor 2-6 spelers en moeilijkheidsgraad 4/5. Om zeker niks te verklappen dat nog niet de bedoeling is, gebruik ik enkel foto’s die van de website van Codekrakers komen.

Hoe werkt het?

Op de website van Codekrakers kies je een escape box die je wilt spelen en de datum. Vervolgens krijg je de escape box netjes aan huis bezorgd, 3 werkdagen op voorhand. Ruim tijd genoeg dus voor als er toch ergens vertraging zou zijn.

Alles zit verpakt in een ruime kartonnen doos, die je nadien ook weer gewoon terugstuurt met het bijgeleverde verzendlabel. In de box zit al het materiaal dat je nodig hebt, samen met een draaiboek waarin stap voor stap beschreven staat hoe je de escape box moet klaarzetten en wat je nodig hebt. In ons geval was dat enkel nog een laptop met internetverbinding, waarop we een filmpje moesten starten.

Klaarzetten duurt niet langer dan 10 minuten, je kan dus snel beginnen te spelen.

De escape box

Het filmpje geeft een korte inleiding om je alvast in de sfeer te brengen. Van zodra de uitleg stopt, mag je beginnen, het filmpje blijft op de achtergrond verder spelen en geeft op bepaalde momenten een signaal dat je een tip mag bekijken.

Wij waren toevallig met 7 spelers, meer dan het voorziene aantal, maar toch had iedereen wel de kans om ergens mee bezig te zijn of te gaan zoeken naar aanwijzingen. Er is voldoende om handen voor iedereen en dat is best belangrijk, het is niet leuk als er maar 1 ding tegelijk gebeurt en de helft van de spelers alleen maar kan toekijken.

De raadsels waren gevarieerd en voldoende uitdagend. Net zoals bij de echte escape rooms heb je hier ook puzzels waarbij je het fysieke spelmateriaal nodig hebt (bvb sloten openen, maar ook andere zaken die ik niet kan benoemen zonder iets te verklappen), anders dan de escape rooms uit de spellenwinkel waar je meestal enkel kaarten hebt die je moet combineren. Dat zorgt natuurlijk voor een fijnere beleving, zowel naar inkleding als spelmogelijkheden.

Alle raadsels waren duidelijk, de oplossingen waren nooit te ver gezocht, het was soms wel even zoeken maar achteraf was er niks bij dat we onlogisch vonden. Zit je toch echt vast, dan komen er nog rode enveloppen met tips over de raadsels en ook de oplossingen zijn bijgevoegd, in de bruine enveloppen zit gewoon de oplossing en achteraan in de handleiding wordt ook nog uitgelegd hoe je tot de oplossing had kunnen komen.

Ons oordeel

We hebben echt een leuke avond gehad met deze escape box. Zoals gezegd was er veel spelmateriaal om mee aan de slag te gaan, zodat iedereen wel ergens mee bezig kon zijn. Je ziet bijvoorbeeld meteen dat er een kluis is, een jerrycan met sloten, een tonnetje met een slot,… Daardoor weet je al wat voor sleutels en codes je moet gaan zoeken met het andere spelmateriaal, dat ook ruim aanwezig was: bandenspoor, pillen, een gasmasker, een rolmeter, … Door goed te overleggen en altijd luidop tegen elkaar te zeggen wat jij in handen hebt of waar je naar op zoek bent, kun je elkaar helpen en kan je de juiste voorwerpen combineren. De zwaailamp in het midden van de kamer was ook een leuke extra die je echt het gevoel gaf dat je aan een belangrijke opdracht bezig was.

Met 1 raadsel hebben we wel wat tijd verloren, we hadden de bedoeling wel door, maar de oplossing vonden we niet heel goed zichtbaar, waardoor we meerdere mogelijkheden zagen die we ook uitprobeerden, maar na 3 foute pogingen moesten we altijd even wachten.

De tips die we tijdens het spel kregen, gingen altijd over iets dat we al gevonden hadden. We waren natuurlijk ook wel met 7 spelers, misschien zouden de tips bij minder spelers wel nuttig en welkom zijn als je even vast zit. Maar daardoor wisten we ook wel dat we goed op schema zaten en dat is natuurlijk ook altijd leuk om te weten.

We hebben het uiteindelijk nog net binnen de tijd gehaald, we waren sterk begonnen maar bij 1 raadsel dus wel wat tijd verloren met het wachten tot we een nieuwe code konden proberen.

We vonden dit een heel leuke ervaring, door al het materiaal kwam het spelgevoel heel dicht bij een echte escape room maar dan met het gemak dat je zelf de locatie kan kiezen en niet gebonden bent aan een bepaald begin- en einduur.

De prijs

Voor 1 escape room betaal je 60 euro, exclusief verzending. Voor 2 boxen betaal je 110 euro. Die prijs zit mooi tussen de escape rooms uit de spellenwinkel en de echte escape rooms. Een terechte prijs, want de beleving zit ook tussen beide in. Door al het spelmateriaal is de aankleding en de inleving groot, maar natuurlijk nog iets minder dan in een echte escape room waar de hele kamer ingekleed is in het thema en waar je nooit weet of er nog ergens verborgen ruimtes zijn.

Conclusie

De escape boxen van de Codekrakers zijn zeker een aanrader om eens uit te proberen. Heb je een avondje of weekendje met vrienden en zit je niet in een stad waar je een escape room kan gaan spelen, organiseer je ergens een kinderfeestje en zoek je nog een leuke activiteit om daar te doen? Er zijn al boxen vanaf 9 jaar en er zijn verschillende thema’s. Je bent goedkoper af dan een echte escape room, speelt wanneer je wilt en als je niet klaar bent binnen de 60 minuten, speel je gewoon zolang door als je zelf wilt. Opstellen en retourneren gaan erg gemakkelijk, waardoor je op een vlotte manier het gevoel van een echte escape room in huis kan halen voor een fijne spelervaring. Elke box kan je ook in meerdere exemplaren bestellen om verschillende teams tegelijkertijd tegen elkaar te laten spelen, of je bestelt extra spelrondes, dat zijn kits waarmee je de box zo meteen kan resetten, voor maar 33% van de prijs van een box.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s