De legenden van Andor – De Verloren Legenden “Oude Geesten”

De Verloren Legenden “Oude Geesten” is een uitbreiding op het basis spel De Legenden Van Andor. Hierop zijn, sinds het is uitgekomen in 2014, ondertussen al een aantal uitbreidingen bijgekomen door bedenker Michael Menzel. Voor “Oude Geesten” zijn het twee grote fans die de 3 nieuwe legenden bedacht hebben.

Normaal speel je het spel met 2 tot 4 spelers maar met de uitbreiding “Nieuwe Helden” kan er ook met 5 of 6 spelers gespeeld worden. Let wel, je hebt het basisspel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen.

Wat zit er in de doos?

Kaarten, speelstukken, voorwerpen en speelbordaanpassingen

In de doos vind je

  • de kaarten voor de 3 legendes die je kan spelen
  • de extra vijanden en vrienden van de helden
  • de voorwerpen die gebruikt worden doorheen het spel
  • aanpassingen die op het basis bordspel gelegd kunnen worden om zo tot een gewijzigde map te komen
  • tekst en uitleg voor bovenstaande

Het materiaal van de uitbreiding is van dezelfde goede kwaliteit als die van het basisspel.

Hoe speelt het?

We raden je aan indien je het basisspel nog niet gespeeld hebt, om dat eerst te spelen vooraleer je je aan de Verloren Legenden waagt. Het basisspel loodst je door alle spelregels op een bijzonder soepele manier en zal je geleidelijk aan laten nadenken over de verschillende puzzels die je moet oplossen. Zo ben je voorbereid op wat gaat komen.

Je krijgt drie extra legendes om op te lossen. Zonder te verklappen wat er allemaal gebeurt, begin je met de eerste legende ‘Het spoor van de draak’ waarbij het doel is om de platgebrande hoeves te repareren. In de tweede legende neem je het op tegen een ijsdemon. En in de derde legende onthul je een langverborgen geheim in het binnenste van de Grijze Bergen. Je speelt deze laatste op de mijnkant van de map.

De uitbreiding heeft hetzelfde gevoel als het basisspel. Het is nog altijd enorm leuk om jezelf te kunnen identificeren met 1 karakter en daarmee de strijd aan te gaan samen met je kameraden. Je spreekt elkaar dan ook aan met de voornaam van de held die je gekozen hebt. Je wordt echt ondergedompeld in de wereld van Andor. Wie van het fantasy thema houdt, zal zich kunnen vinden in deze wereld.

Alleen ga je dit spel niet kunnen winnen. Het is heel belangrijk om samen een strategie te bepalen. Dit maakt het ook zo een leuk spel. Elke legende heeft zijn eigen manieren om het tot een succes te brengen. De eerste keer dat we de eerste legende speelden, waren we al snel een beetje radeloos. Er waren zoveel vijanden om rekening mee te houden. Uiteindelijk hebben we het nog nipt niet gehaald. Het is dus wel mogelijk dat je er een paar iteraties over moet doen om een legende met succes te eindigen. Daarna kan je weer aan de volgende beginnen.

Qua setup tijd ben je wel een tiental minuten bezig om alles op de juiste plaats te zetten, eens dit gebeurd, dan kan je je wel vlot in het avontuur storten! Het spel slaagt er ook deze keer in om zichzelf uit te leggen en te ontplooien gedurende het spel zelf. Een eigenschap die ik enorm kan waarderen. Op de doos staat 60 tot 90 minuten per spel. Onze groep deed er toch een dikke twee uur over om een legende uit te spelen. Speel dus beter niet, met een deadline in het verschiet.

Conclusie

Voor diegenen die al veel plezier haalden uit Legenden van Andor en op zoek zijn naar nog meer, is De Verloren Legenden “Oude Geesten” zeker een aanrader om aan te schaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s