T.I.M.E. Stories Revolution: The Hadal Project

on

Wie bekend is met T.I.M.E. Stories zal snel gewend zijn aan het spelen van dit stand-alone scenario uit de Revolution reeks. Voor diegenen die nog niet eerder een stap in het wondere universum van T.I.M.E Stories gezet hebben, geven we eerst een korte introductie.

De doos. Meer inkijk geven we niet, zo verklappen we niets!

Roads? Where we’re going we don’t need roads

Het overkoepelende verhaal in de T.I.M.E. Stories reeksen draait rond de futuristische organisatie T.I.M.E. Deze temporal agency houdt ver in de toekomst toezicht op de tijdslijnen van de mensheid, om deze te behoeden voor paradoxen of andere problemen.

Wanneer een tijdslijn dreigt verstoord te geraken door zo’n probleem, stuurt T.I.M.E. een team van agents naar een moment vlak voordat de verstoring plaatsvindt. Het is aan jou en je team om te pogen de verstoring te vermijden. Ten einde dilemma’s ten gevolge van tijdsreizen te vermijden, stuurt T.I.M.E. enkel het bewustzijn van haar agenten terug in de tijd. De agenten nemen dus tijdelijk de controle over van personen uit de getroffen tijdslijn. Je sterktes en zwaktes hangen dus af van de receptacle waarover je de controle neemt.

Elk scenario uit de reeks behandelt een ander probleem en kan zich zelfs in alternatieve tijdslijnen voorzien, met heel exotische bestemmingen als resultaat. In The Hadal Project dien je een zekere professor te helpen bij het ontwikkelen van een antivirus om een globale pandemie af te wenden. Neen we verzinnen dit niet, yes it hits close to home. Meer willen we niet verklappen, omdat ontdekking een centraal element is van elk T.I.M.E. Stories scenario.

Exploring time and space

Over exploratie gesproken, elk scenario volgt een aantal basisregels en voorziet er ook een hoop die eigen zijn aan het betreffende scenario. Een belangrijk concept, zoals hierboven vermeld, is exploratie. T.I.M.E. Stories scenarios spelen zich af op bepaalde locaties. Die locaties worden vorm gegeven door een reeks kaarten. Betreed je een locatie, dan zoek je de overeenkomstige set kaarten uit de stapel en je legt deze in correcte volgorde facedown op tafel.

Aan de bovenkant vormen de kaarten op deze manier een panorama van de locatie waarop je team zich bevindt. Bij elke locatie hoort ook een korte beschrijving van het panorama. Op basis van deze beknopte informatie dien je dan een keuze te maken welke kaarten van het scenario bezocht worden door welke agent. Vervolgens leest elke agent de andere kant van zijn of haar gekozen kaart in stilte en omschrijft daarna wat er op de kaart beschreven staat. Soms kan er niets te zoeken zijn (en is het dus een verspilling van je tijd geweest), soms kan je voorwerpen vinden (al dan niet door eerst in een test te slagen) of kan je zelfs in een gevecht verzeild geraken!

Connection Timed Out

In de basisreeks van T.I.M.E. Stories heb je een beperkt aantal beurten om je interventie af te ronden. Deze limitatie wordt veroorzaakt door het feit dat het enorm veel energie vraagt om een team terug te sturen in de tijd. In The Hadal project ligt dit net ietsje anders. Door recentere ontwikkelingen in de technologie van T.I.M.E. is er nu geen tijdslimiet meer om je opdracht tot een goed einde te brengen. Daartegenover staat wel dat elke agent een bepaalde hoeveelheid energie heeft, die overeenstemt met de kracht van de verbintenis tussen de agent en zijn of haar receptacle. Het ondernemen van acties kost uiteraard energie en valt een agent zonder energie, dan verliezen ze (tijdelijk) de controle over hun receptacle.

In The Hadal Project is je team ook beperkt tot 4 agenten, daar waar je in scenarios uit de basisreeks aan kon treden met 5 agenten. Een leuke toevoeging is dat elke receptacle een persoonlijk doel voor ogen heeft. Deze informatie wordt verborgen gehouden voor de rest van je team en zorgt voor interessante confrontaties wanneer je team voor keuzes komt te staan. Daarnaast krijgt iedere speler een persoonlijke set conversatiekaarten. Op verschillende punten tijdens het spelen, zal je kunnen opteren om een conversatie met een ander personage aan te gaan. Wat er gezegd wordt kan belangrijke informatie zijn voor het team, maar hangt ook van welke receptacle de conversatie aan gaat.

Is it worth your time?

Voor zij die al eerder tijdreizen hebben uitgevoerd op gezag van T.I.M.E. is deze telg een absolute aanrader. De sfeer en het verhaal, alsook de grafische vormgeving zijn top. De nieuwe toevoegingen zoals de conversaties en het beheren van de sterkte van de connectie tussen jou en je receptacle zijn een schot in de roos. Het enige minpuntje is dat de regels niet altijd even duidelijk zijn, waardoor je toch nog af en toe iets online dient op te zoeken. Dit desondanks dat er een QR-code op het boekje van de spelregels prijkt die wijst naar een pagina van de uitgever (Space Cowboys) met de laatste versie van de regels.

Voor diegenen die nog onbekend zijn met T.I.M.E. Stories is dit standalone scenario een goed startpunt, aangezien je het originele spel niet moet aanschaffen en meteen de actie in kan duiken!

Tot later, of was het eerder?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s