Unlock!: Kids

Na 9 delen in de gewone Unlock! reeks, is er nu ook een versie voor kinderen. In 3 thema’s zijn er telkens 2 avonturen te spelen, elk goed voor zo’n 20 minuten speelplezier, maar de benodigde tijd speelt helemaal geen rol voor de eindscore.

Escape game op kindermaat

Bij deze versie voor kinderen heb je geen app nodig, moet je niks in stukken knippen of ergens op schrijven en moet je eigenlijk ook niet eens kunnen lezen, als iemand dan wel de intro even zou voorlezen. Ook wordt er gewerkt met kaarten (met daarop locaties of personages) en voorwerpen, waardoor het voor de spelers duidelijker is dat ze de voorwerpen moeten gebruiken om iets te doen, meestal op de kaarten. Er is ook hier een introductiespel dat kort alle aspecten belicht, in deze versie moet je dat zelfs spelen om te kunnen beginnen aan de gewone avonturen. Ook een verschil met de gewone reeks: je hoeft niet eens alles op te lossen om het avontuur uit te spelen. Sommige verborgen cijfers of puzzels leiden naar extra sterren die je kan verdienen. Aan het einde van het avontuur zie je hoeveel sterren er te verdienen waren, en kan je eventueel nog op zoek naar de sterren die je nog niet gevonden had.

De spelers

Om deze review wat te plaatsen, vind ik het wel belangrijk om even de spelers toe te lichten. Ik heb het spel begeleid, mijn zoon van 7,5 jaar en dochter van net geen 6 jaar waren de enthousiaste spelers. De vorige editie van “De code van Coppens” hebben ze met grote ogen gevolgd, daarna ben ik met hen 1 keer een echte escape room voor kinderen gaan spelen. Sindsdien zijn ze er helemaal gek van, dit spel werd dus ook héél goed onthaald. Maar eerlijk gezegd denk ik wel dat de meeste kinderen hier gewoon heel hard in op zouden gaan, want ze duiken echt even helemaal in een avontuur in een andere wereld.

Inkleding

Er zijn 3 thema’s: De boerderij, mysteries in een Schots kasteel en belevenissen in een pretpark. De kaarten en voorwerpen zijn heel kleurrijk en spreken de kinderen meteen aan. Dat draagt natuurlijk heel hard bij aan de inleving in het avontuur en de spanning tijdens het spelen. Ook de puzzels zijn leuk gebracht in het bijpassende thema en de kinderen begrijpen meestal wel wat de bedoeling is van de voorwerpen. Heel geslaagde inkleding dus voor alle 3 de thema’s!

Moeilijkheidsgraad

De 3 thema’s hebben een verschillende moeilijkheidsgraad die ook aangegeven is in de handleiding. Wij hebben van gemakkelijk naar moeilijk gespeeld, maar de kinderen vonden het eerste avontuur toch nog wat moeilijk omdat ze nog moesten wennen aan het spelverloop. Vanaf het tweede avontuur wisten ze beter waar ze op moesten letten en ging dat vlotter, het tweede thema vonden we niet echt veel moeilijker dan het eerste, het derde dan weer wel.

Het is natuurlijk geen gemakkelijke opdracht om voor die leeftijd iets te maken wat voor iedereen even moeilijk is, maar als je als volwassene het spel volgt en de kinderen op tijd helpt, dan kan je er wel voor zorgen dat ze altijd het gevoel blijven hebben dat het hen goed lukt en blijven ze ook tevreden en enthousiast spelen. Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen snel frustrerend zou zijn als ze te lang vast zitten op een bepaald raadsel of gewoon niet weten wat ze moeten doen. Daarvoor zijn er dan ook wel 2 hulpmiddelen: enerzijds is er een boekje met tips, waarin je per avontuur kan opzoeken wat je met bepaalde kaarten of voorwerpen kan doen. Daarnaast is er ook een boekje met de volledige oplossingen, die je stap voor stap kan volgen.

In elk avontuur moeten voorwerpen en kaarten gecombineerd worden, waarbij bepaalde symbolen gevormd worden, die dan weer naar een kaart of voorwerp leiden. Foute combinaties worden niet altijd afgestraft, je krijgt dan gewoon een kaart waarop staat dat die keuze niet juist was. Enkel bij heel foute keuzes kan je ook een ster verliezen.

Teamwork

Het spel vermeldt 1 tot 4 spelers. Om de verstopte symbolen of cijfers te zoeken, moet je wel al goed kijken op de kaarten (formaat van gewone speelkaarten), dus met 4 spelers moet je al goed overeenkomen om iedereen evenveel kans te geven om mee te zoeken. Hier zocht de zoon meestal naar de oplossingen van de echte puzzels en raadsels, terwijl de jongere dochter het ook al heel leuk vond om te zoeken naar verborgen cijfertjes, of in de legende op te zoeken welk getal er bij een gevormd symbool hoorde. Maar het gebeurde ook enkele keren dat zij de cruciale bedenking maakte over een raadsel waar hij mee vast zat. Persoonlijk denk ik dat 2 spelers het ideale aantal is, bij 4 spelers zou ik al eerder opsplitsen en hen om beurt het avontuur laten spelen.

Conclusie

De kinderen vonden het een superleuk spel, leuker dan de klassieke spelletjes. Ze hadden ook al een escape room thuis gespeeld waarbij er echt in huis moet worden rondgelopen, dat vonden zij nog net iets leuker maar voor mij was het bij Unlock!: Kids net een voordeel dat ze rustig aan tafel bleven zitten, zo konden we dit ook nog spelen als de jongere broer en zus een middagdutje deden zonder teveel lawaai te maken. Je hebt ook helemaal geen voorbereiding aan dit spel, je pakt gewoon een pakje kaarten en een zakje voorwerpen uit de doos en kan meteen beginnen te spelen. Hopelijk komt er snel een vervolg, dat we dan zeker weer in huis halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s