Gang Up!

Gang Up! komt in een kleine doos, maar belooft een grote dosis plezier. In welke mate deze verwachtingen ingelost worden lezen jullie in deze korte review.

Credits: https://gangupcardgame.wordpress.com/

Hanging with the gang

In een potje Gang Up! is het de bedoeling om de meest invloedrijke dievenbende uit de grond te stampen. Je gang’s status kun je verbeteren door succesvol overvallen te plegen. Maar let op, mislukt een overval dan kan je status ook dalen! Om een overval tot een goed einde te kunnen brengen, heb je uiteraard gangsters nodig. Die kan je rekruteren, bevrijden uit de gevangenis ofwel laten overlopen van rivaliserende bendes.

Kies je er voor om je nekvel te wagen en een overval te starten, dan kunnen de andere spelers je ofwel een handje helpen (en zo delen in de buit) ofwel er voor proberen zorgen dat je net in het stof bijt. Je tegenspelers kunnen je stokken in de wielen steken door gangsters van je te stelen, te laten arresteren of zelfs vermoorden. Geen nood, je kan zelf ook effectkaarten spelen om jezelf tegen je tegenstanders te beschermen of ze net tijdens één van hun overvallen te doen falen.

De speler die als eerste 20 statuspunten weet te vergaren, kroont zich tot Don.

An offer you should refuse

Het concept is eenvoudig, maar het spel vertoont een aantal grote hiaten:

  • Je status bepaalt hoe krachtig de kaarten zijn die je kan spelen. Dit zorgt ervoor dat spelers die goed bezig zijn, steeds krachtiger worden en dat spelers die tegenslag hebben steeds verder verzwakt worden.
  • Wanneer je kiest om een overval te plegen, draai je een kaart om en krijg je de details te zien zoals vereiste mankracht en beloning. Je kan echter zonder bestraffing een overval weigeren. Daardoor is er geen groot risico verbonden aan het omdraaien van een overvalkaart.
  • De tekst op kaarten is vaak onduidelijk en verdere uitleg ontbreekt in de zeer beknopte bijgeleverde regels.

De tekortkomingen hierboven vermeld, zorgen ervoor dat een spelletje Gang Up! erg uit balans kan geraken. Daardoor zou je het kunnen vergelijken met Munchkin, maar het voordeel dat Munchkin heeft is dat het tjokvol humor zit. Zijn er dan echt geen positieve punten over dit spel te melden? Jawel, de artwork van het spel is oogstrelend en kleurrijk. Maar daar is de nylonkous-voor-over-het-hoofd-te-trekken mee af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s