Azul: Queen’s Garden

on

Queen’s Garden is de vierde in de Azul reeks. De fans weten ondertussen dat elke nieuwe versie een tikkeltje complexer is dan de vorige. Benieuwd wat Queen’s Garden toevoegt aan het puzzelmechanisme waarvoor Azul zo gekend is.

Allemaal tuiniers

Het thema van Queen’s Garden ligt, gezien de titel, nogal voor de hand. Spelers zijn die tuiniers die proberen een zo waardevol mogelijke tuin te maken. Dat doen ze door de tuin op hun spelersbord uit te breiden met tuinuitbreidingen en te verfraaien met tegels.

Op elke tegel en tuinuitbreiding staat een symbool in een bepaalde kleur. Er zijn 6 verschillende kleuren en 6 verschillende symbolen beschikbaar in het spel.

Naast een bord met je tuin op krijg je als speler ook een voorraadbord ter beschikking. Daarop kan je 12 tegels en 2 tuinuitbreidingen kwijt. Elke speler start met 3 jokertegels op het persoonlijke voorraadbord en 1 tuintegel met fontein in het midden van hun tuin.

Nemen en plaatsen

Het spel start met 5 stapels tuinuitbreidingen (face down) in de algemene voorraad: 1 stapel voor elk van de 4 rondes en 1 reservestapel. Tegels worden in de zak gedaan.

Bij de start van elke speelbeurt worden er 4 stenen uit de zak getrokken en op de bovenste tuinuitbreiding van de stapel gelegd.

Een speelbeurt bestaat uit 1 enkele actie. Ofwel neem je stenen en/of tuinuitbreidingen uit de algemene voorraad en leg je ze in je persoonlijke voorraad, ofwel breid je je tuin uit met 1 enkele steen of tuinuitbreiding vanuit je voorraad. Dat doe je echter niet zomaar, je moet voldoen aan bepaalde regels.

 • Nemen: Je kiest 1 kleur of symbool dat staat afgebeeld op de tegel van de zichtbare stenen en/of tuinuitbreidingen uit de algemene voorraad.
  • Heb je een kleur gekozen, dan neem je alle stenen en/of tuinuitbreidingen in de gekozen kleur uit de algemene voorraad en leg je ze in je persoonlijke voorraad.

   Elke tegel op de genomen stenen en/of tuinuitbreidingen moet uniek zijn. Als je bvb geel hebt gekozen en er liggen 2 stenen en/of tuinuitbreidingen met een boomsymbool op afgebeeld op tafel, dan mag je daar slechts 1 van nemen.

   Kan je niet alle stenen en/of tuinuitbreidingen die overeenkomen met je keuze in je voorraad kwijt, dan zal je een andere keuze moeten maken (lees: een andere kleur kiezen).
  • Heb je een symbool gekozen, dan neem je alle stenen en/of tuinuitbreidingen met het gekozen symbool op afgebeeld uit de algemene voorraad en leg je ze in je persoonlijke voorraad.

   Ook hier geldt de regel dat elke tegel op de gekozen stenen en/of tuinuitbreidingen uniek moet zijn. Elke kleur mag dus slechts 1x voorkomen. Bovendien moet je ook alle gekozen stenen en/of tuinuitbreidingen kwijt kunnen op je voorraadbord.
 • Plaatsen: Je kiest 1 steen of tuinuitbreiding uit je persoonlijke voorraad en legt deze in je tuin.
  • Om dit te kunnen doen moet je een bepaald aantal stenen en/of tuinuitbreidingen betalen door ze uit je voorraad te nemen en weg te leggen. Stenen gaan in de toren, tuinuitbreidingen gaan onderaan de reservestapel.
  • De tegels op de stenen en/of tuinuitbreidingen waarmee betaald werd, moeten ofwel allemaal dezelfde kleur ofwel hetzelfde symbool hebben als de steen of tuinuitbreiding die geplaatst werd.
  • Bovendien moet elke tegel op de betaalmiddelen uniek zijn.
  • Je kan steeds een joker als betaalmiddel gebruiken. Je kan enkel een nieuwe joker krijgen door een object in je tuin volledig te omringen met tegels.
  • De tegel die op de geplaatste steen en/of tuinuitbreiding staat afgebeeld hoeft niet aangrenzend te zijn aan de tegels die je reeds in je tuin hebt liggen.

   Wanneer je ervoor kiest om wel aan te grenzen dan moet het symbool of de kleur op de tegel van de geplaatste steen en/of tuinuitbreiding dezelfde zijn als minstens 1 van de aangrenzende tegels. Vervolgens vormen alle aangrenzende tegels een groep. In die groep moet elke tegel uniek zijn, anders is de plaatsing ongeldig en moet je ergens anders plaatsen.

Op het eind van je beurt neem je de bovenste tuinuitbreiding van de stapel, tesamen met de stenen die er al dan niet nog opliggen, en leg je die naast de stapel. Liggen er op dat moment tuinuitbreidingen in de algemene voorraad zonder stenen erop, dan worden die omgedraaid zodat het symbool en de kleur zichtbaar worden. In een volgende beurt kan je deze tuinuitbreidingen kiezen via een neem-actie.

Einde van een ronde en het spel

Speler kunnen in hun beurt passen als ze geen actie meer kunnen uitvoeren. De huidige ronde eindigt wanneer alle spelers gepast hebben. Vervolgens volgt er een tussentijdse puntentelling waarbij spelers punten scoren voor 3 kleuren en/of symbolen die in de tuinen zichtbaar zijn.

Indien dit ronde 4 was, is het spel afgelopen. Zoniet volgt er een nieuwe ronde waarin een nieuwe stapel tuinuitbreidingen gebruikt wordt.

Op het eind van het spel volgt de eindtelling. Voor elke groep scoor je punten, afhankelijk van de symbolen die op de tegels staan afgebeeld. Een groep bestaat uit minstens 3 aangrenzende tegels van dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Het zal je niet verbazen dat de tegels die veel gekost hebben om te kunnen plaatsen veel meer waard zijn dan goedkopere tegels. Gezien een tegel in meerdere groepen kan voorkomen, kan die meermaals punten opleveren.

Conclusie

Queen’s Garden is niet enkel de vierde Azul in de reeks. Het is ook de meest complexe. Het meerlagig puzzelen vergt stevig denkwerk omdat je zowel bij het nemen als het plaatsen van tegels aan heel wat regels moet voldoen. Gelukkig zijn de regels steeds dezelfde waardoor het niet te complex wordt om te onthouden.

De puzzel die je moet leggen om veel punten te kunnen scoren bij de eindtelling is best pittig. Deze Azul is absoluut geen gateway game, iets wat de eerste in de reeks wel was. Queen’s garden is een spel voor veelspelers die van stevig denkwerk houden of voor liefhebbers van de reeks. Wij zijn beiden, dus dat treft ūüôā

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s