One Key

IMG_20191011_091855

One Key is één van de nieuwsten uit de stal van Libellud. Als je de doos nog maar net in handen krijgt wordt je al meegenomen in hun typische fantasiewereld. Een dwerg loopt vrolijk over de voorkant terwijl allerhande fantasiefiguren schijnbaar proberen te ontsnappen uit het pakket dat je net ontving. Net als bij andere spellen van Libellud zoals Dixit of Shadows: Amsterdam, vormen deze illustraties de basis voor het hele concept van het spel.

In One Key gaan de spelers op zoek naar een unieke sleutelafbeelding. Het spel geeft aan dat je met twee tot zes spelers aan de slag kunt. Wij ondervonden echter dat zo lang iedereen er in slaagt alle afbeeldingen te zien je gerust ook wat extra spelers kunt uitnodigen. Voor één spelletje reken je best 15 tot 20 minuten.

Aan het begin van het spel selecteert een spelleider 10 verschillende, feeërieke afbeeldingen. Één van deze afbeeldingen is de sleutel tot de overwinning. Wanneer de spelers deze afbeelding uit de hele verzameling kunnen aanwijzen winnen ze het spel. Elke ronde trekt de spelleider drie afbeeldingen uit de stapel. Deze afbeeldingen vormen  drie mogelijke tips voor de andere spelers. De spelers kiezen hieruit één afbeelding die ze als tip willen inzetten. Vervolgens krijgen ze van de spelleider te horen hoe goed de gekozen afbeelding bij de gezochte afbeelding past. Passen de kleuren goed bij de andere afbeelding? Is het thema gelijkaardig? Of komen bij de ene figuurtjes van de andere voor? Alles is mogelijk. Tot slot krijgen de spelers drie minuten de tijd om door middel van discussie alle afbeeldingen in drie categorieën onder te verdelen: “Mogelijk de correcte afbeelding”, “Twijfelgeval” of “Uitgesloten afbeelding”. Op het eind van de vooropgestelde tijd selecteren de spelers drie afbeeldingen waarvan ze zeker zijn dat ze niet de gezochte afbeelding zijn.

Na drie rondes blijft er één afbeelding over. Is dit de gezochte afbeelding, dan winnen de spelers het spel. Word de gezochte afbeelding doorheen de drie rondes geëlimineerd dan legt de spelleider het spel meteen stil en verliest iedereen het spel.

Om eventueel een extra dimensie aan het spel te geven werd er door Libellud ook een smartphone applicatie voorzien. Deze applicatie begeleidt het spel met bijpassende muziek en voorziet ook een timer van drie minuten voor de verschillende rondes. Wij kozen er echter voor om het spel volledig analoog te spelen wat zeker geen afbreuk deed aan de ervaring.

One Key is een erg eenvoudig coöperatief spel dat speelt als een trein. Het is een spel dat werkelijk met allerlei soorten groepen gespeeld kan worden. Zolang je een stevige portie verbeelding en een beetje deductie aan de dag weet te leggen is het plezier voor iedereen.  Gezien de relatief beperkte lengte van het spel krijg je ook niet de kans je te vervelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s