Reef

In dit abstracte puzzelspel bouwen 2 tot 4 spelers elk aan hun koraalrif. Je plaatst koraalstukken op jouw bord en probeert op die manier patronen te vormen in ruil voor punten. Reef heeft simpele spelregels maar deint uit tot een puzzel met verrassend veel diepgang!

Waterpartij

Reef (2-4 spelers, 30 minuten speeltijd, vanaf 8 jaar) is de nieuwste telg in de reeks van Next Move Games. Na voorganger Azul is dit opnieuw een elegant puzzelspel. Ook Reef is enorm mooi vormgegeven en heeft eenvoudige spelregels maar verrassend veel diepgang. Bij abstracte puzzelspellen is het thema vaak bijzaak, dat is bij Reef niet anders.

koop-bij-lotanareef-bitspread

Dit thema wordt wel goed uitgespeeld bij de vormgeving: Reef is een schouwspel op tafel. Het psychedelische kleurenpalet is niet voor iedereen weggelegd maar trekt zeker de aandacht. De doos bevat een spelbord per speler, een stapel kaarten en een berg “koraalstukken”; plastic blokjes in vier verschillende kleuren die je Duplo-gewijs op elkaar kan stapelen. Doorheen het spel bouw je met deze koraalstukken je eigen koraalrif op. Op het einde van het spel kan je met veel voldoening terugkijken naar jouw unieke kunstwerk. Aan alle details -zoals een zeester op één van de vier spelborden om de eerste speler aan te duiden- merk je dat Reef met veel aandacht en liefde is vormgegeven.

Spelverloop

Alle spelers krijgen een 4×4-spelbord waarop ze hun eigen koraalrif bouwen. Elke ronde heb je de keuze: ofwel neem je een nieuwe kaart in de hand, ofwel speel je één van de kaarten in je bezit. Je mag maximaal 4 kaarten in je hand houden. Elke kaart bestaat uit twee helften: de bovenhelft toont enkele koraalstukken, de onderhelft een patroon (bijvoorbeeld: twee rode koraalstukken diagonaal naast elkaar). Als je een kaart speelt krijg je de koraalstukken die op de bovenhelft afgebeeld staan. Deze moet je op jouw spelbord plaatsen, waarbij maar één enkele regel geldt: je mag stukken éénder waar op jouw spelbord plaatsten (zelfs bovenop elkaar), maar torens mogen maximum 4 koraalstukken hoog worden. Heb je eenmaal deze stukken geplaatst dan kijk je naar de onderhelft van de gespeelde kaart. Ligt het patroon dat hierop afgebeeld staat op jouw spelbord, dan krijg je hiervoor punten. Het spel eindigt wanneer alle koraalstukken van één bepaalde kleur zijn uitgeput of wanneer de stapel met kaarten leeg is. De speler met de meeste punten is de winnaar.

reef-player

Altijd een stapje voor

Aan de oppervlakte lijkt Reef een eenvoudig “neem een kaart, speel een kaart” spel, maar niets is minder waar. Na enkele rondes begin je mogelijke combinaties tussen de verschillende kaarten op te merken. Speel ik de kaart nu uit en ga ik voor de makkelijke punten? Of speel ik eerst die andere kaart waardoor ik het patroon een tweede keer kan aanleggen, waarmee ik dubbel zoveel punten kan sprokkelen? Dit zorgt voor een constante spanning tussen kaarten opsparen voor de ultieme combo enerzijds (en hopen dat je tegenspelers ze niet voor jouw neus wegkapen) en anderzijds kaarten uitspelen voor punten. Op het einde van het spel mag iedereen alle kaarten in zijn hand nog uitspelen, maar enkel voor de patronen op de onderste helft. Dit maakt dat spelers tegen het einde van het spel nog snel kaarten proberen te sprokkelen om flink wat punten te verzamelen.

reef-beach

Reef heeft een ander spelgevoel afhankelijk van het aantal spelers. Tijdens een spel met twee spelers kan je gerust enkele stappen vooruit denken. Bij een spel met vier spelers zijn er minder mogelijkheden om ver vooruit te denken: er zijn telkens 3 andere spelers die net die ene kaart die jouw combo vervolledigt voor jouw neus kunnen wegkapen. Daarom speel ik persoonlijk Reef het liefst met twee spelers.

Nog een rondje?

Een spelletje Reef speelt vliegensvlug, op een half uurtje heeft iedere speler een rif voor zich liggen. Bij aanvang krijgt elke speler twee kaarten en mag elke speler een koraalstuk van elke kleur strategisch plaatsen. Deze variabele startpositie en de grote stapel kaarten zorgen ervoor dat elk spel op een andere manier van start gaat. Maar eens je de diepe waters van de Reef-puzzel hebt gekraakt wordt een spelletje echter vrij voorspelbaar. Bij mij zal Reef nog vaak op tafel komen, maar niet als hoofdattractie van de dag. Eerder als een aangename afwisseling tussen andere spelen door.

Conclusie

Reef is een ideaal abstract puzzelspel: eenvoudige spelregels maar verrassend veel diepgang tijdens het spelen. De koraalstukken zorgen voor een leuk tactiel element. Reef speelt leuk tot en met 4 spelers maar de sweet spot ligt bij twee spelers, omdat dan het strategische aspect meer aan bod komt.

Een absolute aanrader als je een mooi, gezellig en niet te complex spel wil spelen met kind of partner!

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: Azul, SantoriniTash Kalar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s