Kero

Kero is een spel voor twee spelers dat zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld (jaar 2471) waarin je enkel kan overleven als je over de extreem schaars geworden brandstof kerosine beschikt.

Kero…sine

Kero, het nieuwste spel van Hurrican Games, is net als alle andere spellen van deze Zwitserse uitgever een tweepersoonsspel. In dit spel besturen de spelers twee rivaliserende stammen. Ze doorkruisen nieuwe gebieden op zoek naar middelen om hun leven mee te verbeteren. Hun doel is om zo veel mogelijk middelen te verzamelen, terwijl ze zo weinig mogelijk Kerosine uit hun tankwagen gebruiken. Door verkenners uit te sturen kan je nieuwe gebieden ontdekken. De Tuareks, een lokale stam, zijn meestal bereid om te helpen. Door stijdkaarten te gebruiken kunnen je gebieden verkrijgen.

Speelmateriaal

Het post-apocalyptische thema is eerder schaars bij gezelschapsspellen, dus best wel origineel. De zandlopers in de vorm van een tankwagen – kerosine, remember – zijn origineel gevonden en zien er mooi uit. Verder bevat het spel ook fiches in de vorm van jerrycans en dobbelstenen met verschillende symbolen, waaronder een vlam – allemaal verwijzingen naar de schaarse kerosine. Verder bevat het spel ook kaarten die je kan aankopen en die punten en/of bepaalde voordelen opleveren, gebieden waar je voor moet strijden en Tuarekfiches die je speciale acties aanbieden.

kero_tankwagens

Het speelmateriaal is van goede kwaliteit en de inlay in de doos is perfect uitgekiend om alles piekfijn te kunnen opbergen. Dat geeft een spel altijd een streepje voor.

kero_inlay

Dobbelen dobbelen en … tactische keuzes maken

Het voornaamste mechanisme van dit spel is dobbelen onder tijdsdruk. Je beurt bestaat voornamelijk uit rollen met de dobbelstenen om zo de symbolen te bekomen die je nodig hebt om interessante kaarten aan te kopen waarmee je punten scoort of interessante acties toeëigent. Je mag zoveel opnieuw rollen als je wil maar van zodra een dobbelsteen een vlam afbeeldt, mag die niet meer aangeraakt worden. Dobbel je bovendien 2 of meer vlammen dan wordt de meest rechtse openliggende kaart naar de aflegstapel verbannen. Is je zandloper leeg, dan heb je pech en mag je geen kaarten aankopen in je beurt. Hou dus zeker je zandloper in de gaten en beëindig tijdig je beurt!

Aan het begin van je beurt kan je steeds tanken – je zandloper weer bijvullen – tegen betaling van kerosine of gratis via een speciale actie. Ook dit gebeurt onder tijdsdruk, alleen is nu de tegenstander de dobbelaar van dienst. Deze zal er alles aan doen om zo snel mogelijk op elke dobbelsteen een vlam te laten verschijnen zodat je jouw tankbeurt vroegtijdig moet beëindigen.

kero_dice

Zoals in de meeste spellen, draait alles om punten. Die bekom je via kaarten en gebieden. Kaarten kan je kopen na elke beurt en bezit je onmiddellijk. Voor gebieden strijd je door het inzetten van verkenners op 1 of meerdere van de 4 gebieden die aan het begin van elke van de 3 rondes worden open gelegd. Het inzetten van verkenners is, net als het aankopen van kaarten, een actie waarvan je enkel gebruik kan maken als je de overeenkomstige symbolen kan dobbelen. De duur van elke ronde wordt bepaald door specifieke kaarten in de stapel die het einde van de ronde aangeven.

kero_kaarten3

Variatie

Door kerosine te betalen kan je variatie in je beurt brengen. Je kan er bijvoorbeeld extra dobbelstenen mee aankopen die je in je volgende beurt mag gebruiken. Je kan ook een Tuarekfiche kopen die je een éénmalig voordeel geeft op een moment naar keuze: zo kan je bijvoorbeeld vlammen op dobbelstenen negeren tijdens je beurt. En tot slot kan je ook nog blijvende voordelen verzamelen via de aankoop van bepaalde kaarten: sommige kaarten zorgen ervoor dat je altijd met een extra dobbelsteen mag dobbelen of dat je elke beurt steeds 1 jerrycan fiche extra ontvangt.

Conclusie

Kero is een relatief eenvoudig spel dat vlotjes speelt en niet te lang duurt. Het tijdsdruk-via-zandloper element met mogelijkheid tot bijtanken is zeer origineel. Je kan voldoende tactische keuzes maken maar bent sterk afhankelijk van geluk, bepaald via de dobbelstenen, wat je mogelijkheden stevig kan beperken. Op zich heb ik niets tegen dobbelen maar dat dit ook het drijvende mechanisme is tijdens een tankbeurt is net iets teveel van het goede. Een ander mechanisme of een variatie had hier wel gemogen. Als je niet te zwaar tilt aan push your luck is Kero wel een aanrader binnen de categorie tweepersoonsspellen.

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: Mr Jack, King of Tokyo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s