Pandemic: Fall of Rome

Wie vroeger in de geschiedenisles een beetje heeft zitten opletten, weet uiteraard dat er in de oudheid zoiets als het Romeinse Rijk bestond. Op haar hoogtepunt omvatte het rijk zowat héél Europa (op uitzondering van dat ene dorpje daar in het noorden van Frankrijk) en het ganse Middellandse Zeegebied.

Aan alle mooie liedjes moet ooit een einde komen en dat is niet anders geweest voor het Romeinse Rijk. Het barstte letterlijk uit z’n voegen en de Romeinse legers waren te dun verspreid om binnenvallende barbaren een halt toe te roepen. Voeg daar nog een flinke scheut interne corruptie aan toe en je hebt het perfecte recept om het Romeinse Rijk als een flan pudding in elkaar te doen stuiken.

Een adelaarsperspectief van het speelbord.

Alternatieve feiten

Sinds er over de grote plas een appelsien met een vreemde blonde kuif het voor het zeggen heeft, wordt er regelmatig gewag gemaakt van fake news en alternative facts. Wij, als auteurs van hoogwaardige artikels zoals hetgeen u nu onder uw neus hebt, zweren zulke termen uiteraard af. Maar, de nieuwste telg in de Pandemic reeks biedt ons wel de mogelijkheid de geschiedenis te herschrijven.In Pandemic: Fall of Rome worden jij en je medespelers namelijk de zware taak opgelegd om de val van het Rijk te voorkomen. Wie Pandemic (nl, Pandemie) al eens gespeeld heeft, zal meteen grote gelijkenissen merken tussen beide spellen. Net zoals in Pandemic betreft het hier een coöperatief spel waarbij je in een race tegen de klok het gezamenlijke doel probeert te bereiken.

Pandemic: Fall of Rome is echter meer dan Pandemic in een ander jasje (of moeten we zeggen: toga).

Alle wegen leiden naar Rome

In deze versie van het spel wordt Rome niet bedreigd door 5 besmettelijke ziektes, maar wel door barbaarse stammen. Deze stammen vallen het rijk vanaf de grenzen binnen en trekken zo steeds dieper het rijk in, op weg naar Rome. Bevinden er zich te veel barbaren van dezelfde stam in één stad, dan wordt deze geplunderd en staat het rijk één stap dichter tegen de val. Dit principe werkt volledig analoog zoals in de gewone variant van Pandemic.

Wat wel anders is, is dat de barbaren niet zomaar in een willekeurige stad kunnen verschijnen. Ze volgen daarentegen vooraf bepaalde invasie routes. Dit stelt je in staat beter te kunnen voorspellen waar nieuwe broeihaarden zullen ontstaan. Tegenover het voordeel van die extra informatie, staat wel dat de algemene moeilijkheidsgraad wat hoger ligt dan die van het basisspel.

De vormgeving van het spel is erg mooi en kleurrijk.

Alea iacta est

Zoals reeds gezegd is het aan jou en je team om de val te beletten. Het “opruimen” van de barbaarse stammen verloopt wel iets anders dan je gewend bent. Je dient nu namelijk legionairs te trainen en mee met je pion op pad te sturen. Wanneer je je in een stad bevindt met barbaarse stammen en je beschikt over legionairs, kan je de vijand aanvallen.

Dit is een leuke toevoeging, die de tactische diepgang van het spel verhoogt. Verwacht echter geen epische veldslagen, de uitslag ervan wordt namelijk bepaald door het werpen van dobbelstenen. Je kan het nog het beste vergelijken met een Risk-light invloed.

Nog een leuk extraatje is dat elke rol nu ook een speciale actie heeft. Deze kan tijdens een veldslag geactiveerd kan worden, als je het juiste symbool weet te voorschijn te dobbelen.

Veni, vidi, vici

De val van het rijk kan enkel voorkomen worden als je er in slaagt alle stammen te neutraliseren. Je kan een stam neutraliseren door er ofwel een alliantie mee aan te gaan, ofwel er voor te zorgen dat geen enkel lid ervan zich nog op het speelbord bevindt.

Het vormen van een alliantie gebeurt identiek aan het uitvinden van een geneesmiddel in het basisspel. Eens je een alliantie hebt gesmeed, zullen barbaren van die stam zich nog steeds doorheen het rijk verspreiden, maar je beschikt dan wel over de mogelijkheid om deze barbaren te rekruteren in je leger. De barbaarse eenheden worden daardoor vervangen door legionairs.

Worden er te veel Romeinse steden geplunderd, dan verlies je het spel. Wordt de stad Rome geplunderd, dan is het meteen game over. Zorg dus steeds dat er voldoende legionairs zich in de buurt van je hoofdstad bevinden!

Het verdict

Pandemic: Fall of Rome is een leuke nieuwkomer binnen de reeks. Het steunt op de beproefde speltechnieken van Pandemic en laat daar een frisse wind door waaien in de vorm van een aantal goed gekozen toevoegingen en een sterk thema.

Dit spel is een aanrader als je nog geen Pandemic variant in je kast hebt staan en/of je een grote Pandemic fan bent. Ave Caesar!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is koop-bij-lotana.png

Probeer dit spel als je houdt van coöperatieve spellen zoals Pandemie, De Vergeten Stad of Legenden van Andor

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Peter schreef:

    Goeie review ! Waar de legions er prima uitzien, vind ik het speelbord persoonlijk erg grauw en kleurloos. Jammer, want het spel zelf is prima !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s