Sunny Day

Sunny Day is een dominospel op steroïden gericht op kinderen vanaf 6 jaar dat speelbaar is met de hele familie.

To domino or not to domino

Sunny Day start met een random grid van 5×6 tegels op tafel. Alle overige tegels en bonusfiches worden gedekt in stapels klaargelegd. Elke speler start met 2 tegels in de hand. Om beurt mag elke speler 1 tegel aanleggen aan het grid in het midden van de tafel. Op zo’n tegel staat op elk van de 4 zijden de helft van een figuur: zon, frisco, klaver, wolk, parasol of windmolentje. Van zodra de speler via de aanleg van zijn/haar tegel 1 of meerdere figuren kan vervolledigen, mag hij/zij alle tegels die grenzen aan de aangelegde tegel én die een volledig figuur bevatten – via een aangrenzende tegel met hetzelfde figuur aan dezelfde zijde – voor zich neerleggen. Per tegel die voor de speler ligt, krijgt deze op het eind van het spel 1 punt.

Heeft de speler een frisco of zon kunnen vervolledigen dan mag hij/zij – naast de afgewerkte tegels – ook een bonusfiche nemen. Hierop staan 0, 1, of 2 punten afgebeeld. Met wat geluk scoor je zo mooi wat extra punten, met wat pech helemaal niet. Wie op het eind van het spel de meeste punten heeft gescoord mag zich kronen tot winnaar.

Tot zover de eenvoudige versie voor de allerkleinsten. De standaardversie bevat nog een extra laagje bovenop deze domino variant die het net dat tikkeltje interessanter maakt. Elke speler kan extra punten scoren door de ontvangen tegels eveneens te domino’en – voor zover dat een woord is. Per afgewerkt figuur op het eigen domin-grid krijgt de speler aan het eind van het spel nog een extra punt. Het loont dus niet alleen om op het centrale grid zoveel mogelijk figuren af te werken – en bij voorkeur zonnen en frisco’s – maar je moet ernaar streven de tegels die ontvangt zo te kiezen dat ze je ook op je persoonlijke grid zo goed mogelijk kan aanleggen. Toch nog een klein beetje een breinbreker dus!

Conclusie

Sunny Day is een leuk tegel-leg-spel voor een familie met jonge kinderen. Voor kleine kinderen kan de moeilijkheidsgraad naar beneden gehaald worden via de vereenvoudige variant.
De herspeelbaarheid van het spel is groot doordat de tegels willekeurig aangelegd worden bij het begin van het spel, de bonusfiches eveneens willekeurig gekozen worden en de aanleg van tegels afhangt van hoe het bord er bij ligt. Leuk en educatief en een mooie extra laag bovenop het standaard domino spel.

Probeer dit spel als je houdt van: Limes, Carcassonne, Qwirkle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s