What’s missing?

Het aantal spellen waarin je moet raden wat anderen tekenen zijn op 1 hand te tellen. Mogelijks omdat de Pictionary reeks, waarvan de eerste versie al dateert van 1985, dominant aanwezig is in het genre en zeer moeilijk te kloppen valt. Teken het maar! – een spel waarin je niet hoeft te kunnen tekenen om te winnen – was de eerste uitdager. Daarna was het de beurt aan Identik – een spel waarin men zo gedetailleerd mogelijk moet tekenen op basis van wat een andere speler beschrijft. Pictomania – een spel waarin iedereen tegelijk tekent én raadt tegen de klok – verscheen iets daarna en kreeg enkele jaren terug een tweede editie. Het waren allen leuke tekenspellen met elk een eigen twist maar helaas konden ze nooit tippen aan het origineel. Recent waagde een nieuw spel, What’s missing?, zich op de markt der tekenspellen. Dat vraagt om een review.

Teken niet iets, maar teken iets niet

In What’s missing? krijgt elke speler een schriftje met een transparant plastic blad erin en een stift met uitwisbare zwarte inkt. Vooraf wordt bepaald met welke van de 5 moeilijkheidsgraden wordt gespeeld. De kaarten van het gekozen niveau worden geschud en met de tekening naar beneden in een stapel op tafel gelegd. Elke speler neemt een kaart, bekijkt de tekening erop en plaatst deze onder het plastic blad. Vervolgens wordt door elke speler een tekening gemaakt op zijn/haar plastic blad zonder over te tekenen wat er op de kaart eronder zit. De eerste speler die klaar is met tekenen geeft de tegenspelers nog welgeteld 10 seconden om hun tekening af te werken.

Rarara, wat ontbreekt er op de tekening.

Vervolgens legt elke speler zijn/haar kaart gedekt op tafel en moet er geraden worden wat er ontbreekt op elke tekening. De tekenaar mag bij elke gok antwoorden met ‘ja’, ‘nee’ of ‘bijna’. De eerste die het kan raden, krijgt de kaart. Wordt het ontbrekende deel niet geraden dan ontvangt niemand een kaart. Sterker nog, het kost de tekenaar zelfs een kaart.

Het doel van het spel is om na 7 rondes de meeste kaarten verzameld te hebben. Dat doe je niet door een Rubens of Magritte te zijn maar door de slimste én creatiefste te zijn. Een zo simpel mogelijke connectie maken tussen de afbeelding op de kaart en je tekening, dat is wat je te doen staat. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Ons oordeel

What’s missing? bevat een leuke twist doordat je een hele tekening moet maken rondom een bepaald object dat vervolgens zal ontbreken op de tekening. Het is allesbehalve simpel. Wij vonden de objecten van het laagste niveau al uitdagend genoeg. We hebben ons tot op heden nog niet aan het hoogste niveau gewaagd.

De uitgever heeft er goed aan gedaan aan het milieu te denken door potlood en papier te vervangen door een stift met uitwisbare inkt en een plastic tekenoppervlak. Helaas bleven er bij ons na enkele malen tekenen restanten van vorige tekeningen achter.

Dit spel zal goed scoren bij families. Het is origineel bedacht en zeer toegankelijk voor iedereen. Het kan zich zeker meten naast de gevestigde teken-en-raad-spellen, alleen vinden we in het genre Pictionary Air nog net een tikkeltje leuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s