Linkto

Linkto is een cooperatief triviaspel in een klein mooi gedecoreerd doosje. Het is speelbaar met 1 tot 10 spelers vanaf 10 jaar en afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad duurt het 30 tot 45 minuten.

Er zijn 2 edities beschikbaar: eentje rond het thema eten en eentje rond het thema reizen. Het doel is steeds hetzelfde:

  • Leg de 50 woordkaarten met de woordzijde naar boven in een raster op tafel.
  • Maak een trekstapel met alle tipkaarten, met de omschrijvingen naar boven.
  • Probeer samen de bovenste tipkaart met één van de 50 woordkaarten te verbinden.
  • Verbind de volgende tipkaart met één van de overige 49 woordkaarten.
  • Blijf dit herhalen tot er slechts 1 woordkaart overblijft. Deze kaart is de sleutel.
  • Controleer of de sleutel correct is. Zo ja, dan winnen jullie en kunnen jullie een hoger niveau proberen.

Het systeem is best ingenieus. Elk van de 50 woordkaarten bevat aan de voorzijde een woord en een afbeelding. Aan de achterzijde, die niet zichtbaar is tijdens het spel, staat een unieke sleutel. Op elk van de 49 tipkaarten staan aan de voorzijde 5 omschrijvingen in oplopende moeilijkheidsgraad. Deze verwijzen echter niet naar dezelfde woordkaart zodat je geen extra info krijgt over het te raden woord als je de andere omschrijvingen op de kaart leest. Aan de achterzijde staan 5 sleutels, eentje per moeilijkheidsgraad.

Het controleren van de sleutelkaarten

Hoe lager het niveau hoe duidelijker de omschrijvingen en met hoe minder woordkaarten je elke omschrijving zou kunnen associëren. Om te slagen op het hoogste niveau moet je echter al een hele brede kennis hebben.

Omschrijvingen en woordkaarten

Je kan gebruik maken van 2 herkansingen. Bij de eerste herkansing mag je nog aanpassingen doen en de sleutel opnieuw controleren. Bij de laatste herkansing mag je de codes van elk paar woord- en tipkaarten controleren. Daarna mogen alle correct geraden paren aan de kant gelegd worden zodat er enkel nog op de foute paren gefocust moet worden. Indien je gebruik maakt van deze herkansingen eindigt het spel niet met winst of verlies, maar scoor je punten afhankelijk van het aantal pogingen die nodig waren om de juiste sleutel te raden. Vervolgens ontvang je extra punten per correct geraden paar.

Hou je bovendien niet van coöperatieve spellen dan kan je Linkto ook als competitief spel spelen in maximum 4 teams van 2 spelers.

Ons oordeel

Linkto is een triviaspel met een leuke twist, geschikt voor de hele familie door de verschillende moeilijkheidsgraden. Het zit clever in elkaar en is uitdagender dan verwacht. De herspeelbaarheid is helaas laag. Zolang je niet alle spelniveaus succesvol hebt afgewerkt, kan je blijven spelen. Maar heb je elk spelniveau tot een goed einde gebracht, dan is de fun er ook af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s