Just One

on

Probeer een woord te raden aan de hand van tips van de andere spelers. Er bestaan heel wat spellen die voldoen aan deze omschrijving. Just One is anders. Het is niet competitief maar coöperatief, iedereen mag slechts 1 enkel woord noteren die als tip fungeert én elke tip moet uniek zijn. Geven meerdere spelers dezelfde tip, dan wordt die geschrapt. En dan wordt raden wel heel moeilijk…

Inhoud van de speldoos

Iedere speler kiest een kleur en krijgt een uitwisbaar bordje en een stift in de gekozen kleur. Er worden 13 kaarten uit de stapel van 110 kaarten getrokken en als een trekstapel op tafel gelegd. Beurtelings is een andere speler aan de beurt om te raden. Die wordt de actieve speler genoemd.

De actieve speler neemt de bovenste kaart van de trekstapel en toont die aan de medespelers zonder de kaart zelf te bekijken. Vervolgens kiest hij of zij een getal van 1 tot 5 en moet vervolgens het woord op de kaart, overeenkomend met dat gekozen getal, raden aan de hand van tips die de anderen op hun bordje noteren. De actieve speler wendt de blik af tot alle anderen hun tip hebben genoteerd en de dubbels hebben gewist. Vervolgens worden de bordjes naar de actieve speler gedraaid en mag die raden. Raadt deze speler juist, dan wordt er 1 punt verdiend. Het doel is om samen zoveel mogelijk van de 13 woorden te raden.

Het verdict

Just One is een simpel partygame voor een middelgrote groep spelers vanaf 8 jaar. Het duurt amper 20 minuten en is zeer toegankelijk waardoor het ook niet-veelspelers zal aanspreken. De regels zijn enorm simpel en dus snel uitgelegd, maar dat betekent niet dat het een simpel spel is. Unieke tips verzinnen is niet zo simpel als het lijkt. Je moet je medespelers goed kunnen inschatten. Kies je te voordehandliggende tips, dan is de kans groot dat iemand anders exact dezelfde tip heeft genoteerd. Maar als je het te ver gaat zoeken, gaat de actieve speler waarschijnlijk niks zijn met de tip die je geeft. Een moeilijk balans die gaandeweg beter en beter onder de knie zal krijgen. Voor ons is dit één van de leukere spellen onder de partygames!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s