Bloqs

Verzamel tetrisachtige kubusdelen om als eerste de perfecte kubus te maken. Dat is de simpele opdracht die je als speler hebt in het spel Bloqs van Pumpkin Games. Zoals je wel kon verwachten is dit moeilijker dan het lijkt en eindig je vaak met een toren die eerder op een futuristische wolkenkrabber lijkt dan op een kubus.

Spelconcept

Op het centrale bord bevinden zich 8 verschillende kubusdelen, bestaande uit een verschillend aantal blokjes. Van elk kubusdeel worden er 4 exemplaren op elkaar gestapeld om de algemene voorraad te vormen. Vervolgens wordt er op elk vak in de cirkel rondom de kubusdelen een willekeurig schijfje met de afbeelding naar beneden gelegd. De spelers kiezen een kleur en zetten hun pion op het overeenkomstige startvak. Vervolgens wordt er in tegenwijzerzin gespeeld. In zijn/haar beurt dobbelt de actieve speler en kiest hij of zij in welke richting (wijzerzin of tegenwijzerzin) de pion zoveel ogen verzet wordt als de dobbelsteen aangeeft. Wanneer een speler op een vak eindigt, draait hij of zij de schijf op dat vak om zodat de afbeelding zichtbaar wordt en wordt de bijhorende actie uitgevoerd. Schijven worden slechts 1x omgedraaid. Je kan doorheen het spel dus zorgen dat je uit taktische overwegingen op een specifieke schijf eindigt.

Spelverloop en mogelijke acties

Eindigt een speler op een schijf met de afbeelding van een kubusdeel, dan mag die speler dat kubusdeel nemen indien het nog voorradig is en stapelen op zijn of haar veld waar de perfecte kubus gevormd dient te worden. Dat veld telt 3 x 3 vakjes en mag niet breder worden dan dat. Kubusdelen mogen naast elkaar geplaatst worden – zolang ze niet buiten het afgebakende veld komen – of (deels) op elkaar gestapeld worden. Je kubus kan dus nooit uit meer dan 3 vakken bestaan in de breedte of de diepte. Op de hoogte van de kubus staat geen beperking.

Lagen moeten steeds volledig afgewerkt kunnen worden. Dat komt erop neer dat je een kubusdeel deels of volledig bovenop een ander kubusdeel mag leggen dat zich in een onafgewerkte laag bevindt, zolang dat niet als gevolg heeft dat er een opening ontstaat in de laag eronder die niet meer gedicht kan worden.

Staat op de schijf waarop de pion van de actieve speler terecht komt reeds een pion van een andere speler dan moet de actieve speler een eigen kubusdeel ruilen met een kubusdeel van die andere speler. De regel is dat dit een vrij kubusdeel moet zijn, wat zoveel betekent als: niet bedekt met een ander kubusdeel, ook niet deels. Bovendien maakt de actieve speler in deze situatie ook geen aanspraak op het kubusdeel dat afgebeeld staat op de schijf waarop zijn of haar pion zich bevindt.

Naast kubusdelen staan er ook andere symbolen op de schijven afgebeeld. Deze komen overeen met speciale acties.

Steel een blok van een andere speler.

Je kiest zelf van wie je steelt. Het is perfect mogelijk dat je eerst moet ruilen met de speler die op hetzelfde vak staat én daarna ook nog eens steelt van die speler. Als je de goede vrede wil bewaren is dat misschien teveel van het goede en steel je beter van een andere speler dan degene waarmee je moest ruilen. Maar die keuze laat ik aan jou over 🙂

Kies een blok naar keuze uit de voorraad.

Je mag eender welk beschikbaar blok uit de voorraad nemen en aanleggen in je kubus.

Einde van het spel

Het spel kan op 3 manieren eindigen:

  • Een speler bouwt de perfecte kubus, bestaande uit 3 lagen zonder gaten of uitsteeksels. Die speler wint het spel meteen.
  • Er liggen geen kubusdelen meer op het bord.
  • De laaste schijf op het speelbord wordt omgedraaid.

In het geval dat niemand een perfecte kubus kon maken voordat de kubusdelen op zijn of voordat de laatste schijf wordt omgedraaid, wint de speler die de meeste complete lagen heeft gevormd in zijn of haar kubus. In geval van een ex aequo tellen de winnaars het aantal blokjes in de incomplete lagen. De speler met de meeste extra blokjes is de winnaar.

Maestro variant

Er is ook een taktischere variant waarbij je minder afhankelijk bent van waar de dobbelsteen je brengt. Elke speler krijgt in die variant 3 kaarten op hand.

Een kaart met de afbeelding van een kubusdeel zorgt ervoor dat je een ander kubusdeel naar keuze uit de voorrad mag nemen wanneer je pion op een vak belandt met daarop exact datzelfde kubusdeel afgebeeld. Je speelt de kaart af en voert de actie uit.

Een kaart met de doorkruiste afbeelding van een diefstal- of ruilactie beschermt je tegen een verplichte ruil of het stelen van 1 van jouw kubusdelen door een andere speler. Je speelt de kaart op het moment dat een tegenspeler wil stelen of ruilen.

Een kaart met een teleportatie afbeelding biedt je de mogelijkheid om jouw pion van plaats te wisselen met die van een andere speler. Je legt de kaart in plaats van te dobbelen, ruilt je pion van plaats en voert de actie uit die op de schijf staat waarop je pion is beland.

Een kaart met de afbeelding van een dobbelsteen laat je toe om je pion exact zoveel vakken te verplaatsen als het aantal ogen dat op die dobbelstaan staat afgebeeld. Deze kaart vervangt het gooien van de dobbelsteen.

Wanneer je een laag van je kubus afwerkt, mag je een extra kaart van de gedekte stapel nemen. Wordt een afgewerkte laag weer afgebroken door ruilen of stelen, dan moet je een kaart naar keuze uit je hand afleggen.

Ons oordeel

We waren positief verrast door dit spel. In eerste instantie leek het ons een spel gericht op kinderen. Hoogst waarschijnlijk zorgde de felle kleuren van het speelmateriaal en de doos hiervoor. Bloqs is echter een spel voor de hele familie. Speel je bovendien de Maestro variant, wat wij altijd doen, dan kan je best nog wel wat taktische keuzes maken. Wij vinden ‘m alleszins geslaagd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s