Dobbel zo Clever

Dobbel zo Clever is de opvolger van de Roll &Write hit Clever. Beiden zijn bedacht door Wolfgang Warsch en in het Nederlands uitgegeven door 999 Games. De speltitel laat vermoeden dat dit spel ‘dobbel’ zo moeilijk is als zijn voorganger. Terechte claim? Wij zochten het voor je uit.

Eerste indruk

Indien je Clever kent, levert het unboxen geen verrassingen op. Opnieuw 6 dobbelstenen – hetzij in andere kleuren – invulformulieren en de ondertussen welbekende stiftjes die ook bij Clever en Brikks aanwezig zijn. We verdenken Wolfgang Warsch ervan stiekem aandelen te hebben in het bedrijf dat die stiftjes produceert šŸ˜Š

Inhoud van de speldoos: de welbekende stiftjes, 6 dobbelstenen en scoresheets

Wat meteen opvalt is dat de formulieren er wat complexer uitzien en dat er nieuwe symbolen werden toegevoegd. Na het bekende vosje , de +1, de reroll, en de gekleurde symbolen, vinden we nu ook een dobbelsteensymbool terug en gekleurde symbolen met een vraagteken op.

Nieuwe symbolen op de scoresheets

Typisch wacht je met het nemen van de allerhoogste waarde tot je laatste rol omdat je anders alle andere dobbelstenen kwijt bent en je beurt meteen voorbij is. Het dobbelsteensymbool zorgt dat je minder weigerachtig zal staan tegenover deze actie. Ze geeft je namelijk de mogelijkheid om eender welke dobbelsteen terug te nemen van het schaaltje en deze weer toe te voegen aan de actieve dobbelstenen voor de volgende worp. Je kan hem echter niet gebruiken voor een reeds gekozen dobbelsteen. Die waarde kan je enkel 2x benutten via een +1.

De gekleurde symbolen zijn minder restrictief dan die uit Clever. Het vraagteken stelt een wildcard voor wat impliceert dat je een kruisje of waarde naar keuze bij de overeenkomstige kleur mag zetten. Uiteraard steeds de meest voordelige waarde, een andere zou dom zijn šŸ™‚

Dobbel zo complex

Indien je Clever hebt gespeeld, vergeet dan even de logica achter de verschillende vakken. Hoewel er gelijkenissen zijn, zijn er nog meer verschillen šŸ™‚ Laat ons alvast starten met de meest eenvoudige vakken: roze en blauw. Hier vul je steeds de waarde van de overeenkomstige dobbelstenen van links naar rechts in.

 • Roze: Je mag eender welke waarde invullen in het eerstvolgende vrije vak. De som van de ingevulde waarden is je eindscore voor roze. Om sommige voordelen te unlocken moet je wel een waarde invullen hoger of gelijk aan de afgebeelde waarde.

  Het is de afweging waard om te kiezen voor alle voordelen of puur voor punten te gaan.
Het roze vak bevat velden waar je enkel voordelen kan unlocken indien de waarde hoger is dan wat afgebeeld staat.
 • Blauw: De waarde die je invult moet steeds gelijk of lager zijn dan de vorige. Je dient de waarde van de blauwe dobbelsteen nog steeds op te tellen bij die van de witte. 12 is dus de hoogst mogelijke waarde. Hoe verder je geraakt, hoe meer punten.

  Wacht je tot je heel hoog kan starten of biedt een middelmatige startwaarde voldoende perspectief voor jou?
In het blauwe vak kan de volgende waarde nooit hoger zijn dan de vorige

In de groene, gele en grijze zone gelden compleet nieuwe, complexere, regels.

 • Groen: Je vult nog steeds de waarde van links naar rechts in maar scoort enkel punten per duo, 2 opeenvolgende ingevulde waardes dus. De score van elk duo is het verschil van de eerste en de tweede waarde. Deze noteer je boven de 2 getallen.
  Is je 1e waarde groter dan de 2e, dan verdien je punten. Is die gelijk aan de 2e, dan levert je dat geen enkel punt op. Indien de 1e waarde lager is dan 2e, word je zelfs met minpunten opgezadeld. De multipliers x1, x2, x3 en x4 helpen je wel om positieve waarden te bekomen. Het uitendelijke puntensaldo is de som van alle verschillen.

  Dit vinden we een hele leuke twist omdat je alternerend steeds hoge en lage waarden wil kiezen om dit vak optimaal te laten renderen.
In het groene vak scoor (of verlies) je enkel punten per duo
 • Geel: De eerste keer dat je een waarde kiest, omcirkel je deze, de volgende keer kruis je aan. Een volledig omcirkelde rij of kolom geeft een voordeel, maar je ontvangt enkel punten op basis van het aantal aangekruiste vakken.

  Ideaal om veel voordelen te scoren, maar veel punten uit de brand slepen in dit vak ligt heel wat lastiger.
Het gele vak levert je pas punten op indien je een veld hebt aangekruist
 • Grijs: Hier staan 4 rijen en 6 kolommen afgebeeld. Afhankelijk van het aantal aangekruiste waarden op elke rij ontvang je punten voor die rij (zie onderaan). De som van de punten van elke rij is je totale puntenaantal voor dit vak.
  Indien je een volledige kolom kan aankruisen krijg je de bonus die boven die kolom staat afgebeeld.

  Je mag steeds een vak naar keuze aankruisen in de kolom die overeenkomt met de waarde van de grijze dobbelsteen en een kruis zetten in het vak overeenkomend met elke dobbelsteen die na de huidige worp op de schaal gelegd moeten worden.

  Concreet voorbeeld: Je worp levert het volgende resultaat op: witte 2, groene 3, grijze 4, gele 5, blauwe 6 en roze 6. Je kiest de grijze 4 en kruist een leeg vak naar keuze aan met waarde 4, bijvoorbeeld de blauwe 4. De witte en groene dobbelsteen hebben een lagere waarde dan de grijze en belanden dus op het schaaltje. Je mag de vakken overeenkomend met deze dobbelstenen ook aankruizen op het grijze vak. Wit is een joker dus je mag eender welk leeg vak met waarde 2 aankruisen. Daarnaast kruis je ook het vak met de groene 3 aan. Is een bepaald vak reeds aangekruist, dan doe je er niets mee.
  Stel dat alle vakken in kolom 3 nu zijn aangekruist, dan ontvang je een vosje.

  Wat je vooral moet onthouden is dat je deze best kiest als er veel dobbelstenen naar de schaal dienen te verhuizen zodat je veel kan aankruisen. Een nadeel biedt in dit geval dus ook voordelen. Kies je bewust voor een hoge waarde en zorgt die ervoor dat je geen dobbelstenen meer overhoudt voor een volgende worp, dan kan je dit perfect combineren met het dobbelsteensymbool om toch nog enkele dobbelstenen terug te kunnen nemen van het schaaltje.
Het grijze vak levert per rij punten op voor aantal kruisjes en per kolom levert het voordelen op
 • Wit: Dit blijft de jokerdobbelsteen die je steeds kan inzetten voor eender welke kleur. Net zoals in Clever moet je deze combineren met blauw indien je de witte dobbelsteen gebruikt als een blauwe waarde.

Dobbel zo moeilijk?

Dit spel biedt spelers de mogelijkheid om krachtige acties te unlocken en combo’s te maken, nog veel meer dan zijn voorganger Clever. Zo kan je zelfs extra voordelen verdienen doordat je een bepaald aantal van andere voordelen hebt verzameld.

De kans dat je die scoort is echter zeer klein. Het spel draait namelijk nog steeds om het scoren van een zo hoog mogelijk puntensaldo, en daarvoor moet je steeds goed uitbalanceren. Daar waar 200 punten bij beginnende Clever spelers een magische grens is die in de eerste paar spelletjes moeilijk te behalen lijkt, maar waar uiteindelijk wel in geslaagd wordt, is het in Dobbel zo Clever veel moeilijker om aan 200 punten te komen, ook na enkele spelletjes. De leercurve ligt hoger, er zijn veel meer mogelijkheden en dat maakt het spel dus ook moeilijker. Maar moeilijker betekent ook meer uitdagend en dat zal bij de ervaren spelers alleen maar als muziek in de oren klinken.

Conclusie

Als je al verslaafd was aan Clever, moet je zeker eens Dobbel zo Clever proberen. Of net niet, als je van je verslaving af wil šŸ™‚ Wegens de hogere complexiteit vinden we Dobbel zo Clever iets geschikter voor veelspelers maar beiden blijven we enorm leuke spellen vinden: vrij eenvoudige regels maar toch heel wat diepgang, minimale opzet, beperkte speelduur – al duurt deze wel wat langer dan zijn voorganger – en een zeer goede balans tussen geluk en de beĆÆnvloeding ervan.

De herspeelbaarheid van dit spel ligt zeer hoog. Elk spel levert andere worpen op en die leiden tot andere keuzes, die dan weer leiden tot andere puntenverdeling en combo’s. Over dit spel is weer zeer goed nagedacht. We kunnen het alleen maar aanbevelen!

Probeer dit spel als je fan bent van Clever, Brikks, Qwixx, Corinth, of Patchwork Doodle

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Inge Gerlo schreef:

  De uitleg bij de groene dobbelsteen klopt niet helemaal. Je moet toch waarde 2 van waarde 1 aftrekker? Hier staat het andersom beschreven, denk ik.

  Like

  1. Glenn Dejaeger schreef:

   Zo was het alleszins niet bedoeld maar na nalezen kan de bewoording dubbel geĆÆnterpreteerd worden. We hebben het aangepast.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s