Achter de schermen van Zomerspel

Op 15 en 16 juni staat de 6de editie van Zomerspel op het programma. Benieuwd als we zijn polsten we bij Pieter, voorzitter van Zomerspel vzw, wat deze editie brengt en hoeveel bloed zweet en tranen de organisatie ervan gekost heeft.

Op 15 en 16 juni staat de 6de editie van zomerspel op het programma. Wat hebben jullie in petto?

Op 15 en 16 juni van 10u tem 18u kan je op Zomerspel zo’n hondertal verschillende bord- en kaartspellen spelen. Omdat we een breed publiek willen aanspreken voorzien we makkelijke spellen om met de kinderen te spelen, maar eveneens strategische spellen voor wie wat meer uitdaging wenst. Tientallen vrijwilligers staan klaar om de speluitleg op zich te nemen.

Zo’n 20-tal uitgevers uit Europa ondersteunen Zomerspel, zodat de nieuwste spellen aanwezig zullen zijn! Zomerspel heeft niet voor niets als slogan “Bovenal Spellenfestival”.

Indien je een leuk spelletje hebt gespeeld dat je graag in jouw eigen collectie wilt, dan kan je deze wellicht kopen in de Spelgezel die aanwezig is op Zomerspel als hoofdsponsor. Rondsnuisteren in de tweedehands stand is zeker ook aan te raden, wie weet welke verborgen pareltjes zijn daar te vinden.

Los van het spelen kan je ook deelnemen aan tal van evenementen. Voor kinderen is animatie voorzien, zodat ze niet de hele dag enkel bordspellen spelen. Er zal geschminkt worden, er zijn leuke opdrachten in samenwerking met volkssterrenwacht Armand Pien en er is een springkasteel.

Ook voor volwassenen is er meer dan bordspellen spelen. Zo kan je deelnemen aan een initiatie miniature schilderen of aan een speelsessie Dungeons & Dragons. Je kan natuurlijk ook gewoon ons eigen biertje – Spelbreker – proeven terwijl verschillende R2D2 robots om je heen cirkelen.

Elk jaar kleden we de zaal in in een bepaald thema, leuk voor jong en oud. R2D2 is niet verloren gereden, hij komt thuis op Zomerspel want het thema dit jaar is “space”.

Elk jaar pakt Zomerspel uit met iets unieks. Dit jaar komt Shut Up & Sit Down op bezoek vanuit de UK! Zij maken héél erg leuke filmpjes om mensen een idee te geven hoe een bepaald bordspel te spelen. Op Zomerspel zullen zij mee zorgen voor een leuke sfeer, want als je hun filmpjes bekijkt zal je zien dat humor hun trademark is.

Kortom, er is teveel om op te noemen, neem dus zeker een kijkje op www.zomerspel.be

Tickets in voorverkoop kosten € 5 voor volwassenen, en € 3 voor kinderen. Aan de kassa liggen de prijzen € 3 hoger.

Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het organiseren van zo’n spellenbeurs?

Bij het organiseren van een evenement als Zomerspel komt héél wat kijken. Boekhouding, zoektocht naar vrijwilligers, veiligheid, knutselen en ga zo maar verder.

Natuurlijk staan bord- en kaartspellen steeds voorop, waardoor we elk jaar weer opnieuw gaan naar nieuwe partners en sponsors die Zomerspel mogelijk maken. Een goed uitgewerkte spellenlijst is natuurlijk niet onbelangrijk voor een spellenevenement.

Voor de speluitleg werken we samen met 2 partners, namelijk spellenclub de Bokkensprong en Boardnado Chasers, zodat we elk jaar weten dat we al een tiental vrijwilligers en bordspellen ter beschikking hebben.

Hoelang zijn jullie bezig met de organisatie? Kan je een indicatie geven van het aantal dagen werk dat jullie erin steken?

We zijn het héle jaar door bezig met Zomerspel. De kernmedewerkers hebben een vzw opgericht zodat een team van 14 mensen aan de slag kan met de voorbereiding. Los van het jaarlijks evenement geeft Zomerspel vzw ook speluitleg in schooltjes en bibliotheken.

Voor het evenement kruipt heel wat werk in het bedenken van leuke evenementen, het maken van de decoratie en het opstellen van een leuke spellenlijst. Gespreid over bijna een volledig jaar komen de medewerkers van de vzw samen om hierover te vergaderen.

Op het evenement zelf komen zo’n 80-tal extra vrijwilligers ons team versterken. We hebben er bewust voor gekozen om ook dit jaar de food & drinks opnieuw zelf te organiseren, wat inhoud dat je best wel wat handen nodig hebt. Ook de opbouw en de afbraak van het evenement is iets waarvoor we wel wat mensen met extra energie kunnen gebruiken.

Wat geeft je de energie om de organisatie van Zomerspel op je te nemen? Waarvoor doe je het?

Er zijn zeker momenten doorheen het jaar waarbij ieder van ons wel eens denkt: “waarom doe ik dit alweer?”. Maar eens je al die lachende gezichten ziet op Zomerspel weet je weer waarom je er al die energie hebt in gestopt. Je kan op Zomerspel eender welke richting op kijken en je ziet blije kinderen en volwassenen. Tablets en smartphones zullen hier geen roet in het eten gooien, want iedereen is zich aan het vermaken. Bordspellen spelen is dan ook een erg sociale hobby.

Na de afbraak van het evenement zijn de medewerkers toe aan een verdiende rust om de batterijen terug op te laden, terugdenken aan de voorbije dagen geeft steeds weer extra energie. Waarvoor we het doen? Het mooiste wat er is is “passie”, en als je die passie kan delen, dan ben je een gelukkig mens!

Impressie van de decoratie van de vorige editie

Wat zijn je favoriete spellen aller tijde en wat is je top 3 van dit moment?

Die vraag blijft steeds terug komen. Belangrijk om weten is dat er geen goede en slechte spellen bestaan. Spellen zijn net zoals boeken en films, voor ieder wat wils. De kernleden van Zomerspel vzw hebben héél diverse smaken, dus aan wie je deze vraag ook stelt, het antwoord zal bij iedereen anders zijn.

Voor mij persoonlijk is m’n top-3 aller tijden Lords of Waterdeep, Brass en Terraforming Mars. Alle 3 strategische spellen waar je zo’n 60 tot 180 minuten zoet mee bent.

Elk jaar komen zo’n 3000 nieuwe spellen op de markt, het is dus niet makkelijk voor een uitgever om een spel te maken dat binnen enkele jaren nog steeds aandacht krijgt. Nieuwere spellen die ik héél graag speel en die ook aanwezig zullen zijn op Zomerspel:

  • Space Gate Odyssey: Een strategisch bordspel over ruimtereizen
  • Res Arcana: Een vlot kaartspel waarbij je door het spelen van kaarten als eerste 10 punten moet behalen
  • Teotihuacan – City of Gods: Een strategisch spel met een heleboel dobbelstenen. Dobbelstenen staan in moderne spellen niet meer gelijk aan geluk!

Bedankt aan Gezelschapspel.info voor de interesse in Zomerspel!

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om de interne leden van Zomerspel vzw – Bertrand, Bram, Christl, Hendrik, Joeri, Katrien, Koen, Kristof, Pieter-Jan, Pieterjan, Rudy, Sara en Tim – alsook alle vrijwilligers die ons bijstaan op 15 en 16 juni te bedanken!

Hartelijk dank voor dit interview Pieter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s