Concept Kids – Dieren

Het doel van Concept is om woorden te raden aan de hand van de associatie van iconen. Concept Kids – Dieren werkt op exact dezelfde manier, maar is gericht op kinderen vanaf 4 jaar. Wij speelden het met onze zoon van drie en half en hebben er alvast een fan bij!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is koop-bij-lotana.png

Vereenvoudigd concept

In Concept Kids – Dieren staan er geen woorden op de kaartjes, maar tekeningen van dieren. Deze zijn opgedeeld in 2 niveau’s:

  • kaarten met een blauwe rand: hierop staan courante – makkelijk te omschrijven en te raden – dieren afgebeeld zoals hond, kat, koe, paard of konijn
  • kaarten met een rode rand: hierop staan wat meer exotische – moeilijker te omschrijven en te raden – dieren zoals cobra, baviaan, chimpansee, kwal of toekan.

Om tips te geven heb je slechts 1 type markeerder ter beschikking: oranje ringen. Elke tip is dus gelijkwaardig en er is geen mogelijkheid om tips onderling te linken, maar die nood is er ook niet gezien iconen op het bord reeds per categorie gegroepeerd zijn.
De categorie├źn die je kan gebruiken om tips te geven zijn: kleur en patroon van vacht, grootte, sterkte, snelheid, manier van voortbewegen, habitat, agressieniveau, aantal poten, lichaamsbedekking en speciale kenmerken zoals hoeven, klauwen, angel, voelsprieten, bek, gewei…

Speelervaring

Dit spel is zeer toegankelijk voor kinderen: dieren spreken altijd aan, zeker als ze mooi getekend en kleurrijk vormgegeven zijn. Je speelt dit spel met meerdere kinderen die tesamen tips geven en 1 volwassene die raadt. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk van de 12 gekozen kaarten geraden worden. Er mag zoveel geraden worden als men wil, de kinderen mogen enkel met ja of nee antwoorden. Wanneer je het helemaal niet weet, kan je passen en wordt het volgende dier geraden. Dit is eveneens het geval wanneer er geen ringen meer over zijn om tips te geven.

Het niveau kan verhoogd worden op 3 manieren:

  • Ipv de volwassene gaat een kind raden. De volwassene geeft tesamen met de andere kinderen tips.
  • Moeilijkere dieren, afgebeeld op de kaarten met een rode rand, vermengen met de makkelijkere kaarten (met blauwe rand). Of enkel gebruik maken van de moeilijkere kaarten.
  • Met een groep kinderen vanaf 6 jaar of ouder kan je ervoor kiezen om 1 speler tips te laten geven, terwijl alle andere spelers moeten raden. Je speelt dan met 24 ipv 12 kaarten. Bij het begin van elke beurt worden er 2 kaarten genomen, waarvan 1 wordt overgehouden.

Wij testten het spel uit met 2 volwassenen en 1 kind van drie en half- net onder de minimuleeftijd dus. Daarom hebben we de regels versimpeld zodat hij tesamen met 1 volwassene tips geeft en de andere volwassene raadt, of andersom. We hebben voorlopig enkel de makkelijke kaarten gebruikt en hoewel onze zoon nog al eens het dier durft te verklappen, amuseert hij zich steeds kostelijk. Wanneer hij een gelegenheid ziet, haalt hij het uit de kast en brengt hij het op tafel. Een nieuwe bordspelliefhebber is geboren! Zou het in de genen zitten? ­čśë

Conclusie

Concept Kids – Dieren is een leuke variant op Concept, dat ideaal speelt met een groep kinderen maar evenzeer met ouders en hun kroost. Het geven van tips is niet te complex aangezien de categorie├źn vastliggen en in aantal beperkt zijn. Er zijn voldoende kaarten voorradig met daarop uiteenlopende dieren afgebeeld van verschillende moeilijkheidsgraad waardoor je veel kan vari├źren. De variatie is wel eindig, want zodra de spelersgroep de dieren kent is het al wat minder leuk. Dan is het tijd voor nieuwe kaarten, maar daar zullen de uitgevers ook al wel over nagedacht hebben ­čśë

Probeer dit spel als je fan bent van Concept, Time’s Up Kids, Just One, Dixit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s