Itchy Monkey

Zie daar…

…de Phthiraptera in zijn natuurlijke leefomgeving, ook wel bekend als hoofdluis. De luizen leven op de apen en de apen eten de luizen. Hoewel het een engiszins smerig verschijnsel is, is het tevens een perfect voorbeeld van iets waar we naar refereren als de cirkel des levens … wonderbaarlijk!


Bovenstaande omschrijving vind je in de introductie van het spel Itchy Monkey van Black Box Adventures. Klinkt als een knotsgek spel met veel geluk? Je zou versteld staan! Er zit veel meer in en is minder knotsgek dan je zou denken. Het is zelfs een zeer tactisch spel. Tijd voor opheldering!

De luis in de pels

Wat meteen opvalt is het gevoel voor humor dat de spelontwerpers hebben: naast een knotsgek thema – luizenfamilies die zich nestelen in de pels van verschillende apensoorten en de meest dominante soort willen zijn – wordt de handleiding omschreven als survivalgids en het spelmateriaal als survivaluitrusting. Daarnaast heeft het artwork een unieke stijl en is het tot in de puntjes uitgewerkt. De speldoos en het spelregelboek zijn volledig vormgegeven in jungle-thema en er werd veel gebruik gemaakt van heldere kleuren. Ook van het spelmateriaal – bestaande uit apentegels, werkluizen, koninginnenluizen, en een speelbord – straalt de kleur en het junglethema af.

De spelregels zijn kort en bondig: een voorpagina, een pagina met de opsomming van het spelmateriaal en de setup, een pagina met alle regels op en een pagina met credits, bedankjes en optionele extra regels. Amper 4 pagina’s dus, en dat op een formaat kleiner dan een A4.

We kunnen niet anders dan vaststellen dat dit een spel is dat makkelijk te leren valt. Het zal je dan ook niet verbazen als we zeggen dat een spelbeurt zeer kort is. Zo’n beurt bestaat uit 2 fases:

 • Vermenigvuldiging: kies 1 aap waar minstens 1 van je luizen op staat en voeg werkers toe. Afhankelijk van het aantal werkers en koninginnen varieert dit van 1 tot 4 extra werkers
 • Beweging: je hebt 3 opties:
  • 1 van je luizen springt naar een horizontaal of verticaal direct aangrenzende aap
  • een aap waarop 1 of meerdere van je luizen zijn gehuisvest kan horizontaal of verticaal bewogen worden
  • luizen van een tegenstander kunnen verwijderd worden van 1 bepaalde aap van zodra ze met 5 of meer zijn

Het spel eindigt van zodra een speler een kolonie heeft van meer dan 3 werkluizen op 5 verschillende soorten apen, op 4 apen van dezelfde soort of op 3 gorilla’s.

Tactische keuzes

Simpel dus qua regels, maar de tactiek zit ‘m in de keuzes die je maakt en de planning van je acties. Het spel leek ons aanvankelijk zeer simpel maar dat was volledig te wijten aan het feit dat we zondigden tegen een belangrijke spelregel: we sprongen namelijk met meer dan 1 vlo tegelijk, en dan zit het spel er natuurlijk snel op. Maar dat is gelukkig dus niet toegestaan 🙂

Doordat een spelbeurt zo kort is, is er weinig tot geen wachttijd, kan je onmiddellijk anticiperen op de acties van je tegenstanders en is er heel wat interactie. Dit spel kan je catalogeren als ‘easy to learn, hard to master’, en daar zijn we wel fan van. De speelduur varieert van 15 tot 45 minuten en dat is voornamelijk afhankelijk van het feit of je tegenstanders veel weerwerk bieden tegen je strategie of niet. Indien de spelers aan elkaar gewaagd zijn gaat de dominantie geregeld heen en weer tot de doodsteek volgt.

Als je een grotere uitdaging wil, raden we de apentrucjes aan – die je naar believen kan toevoegen – omdat deze unieke voordelen bieden aan bepaalde apensoorten. Een greep uit het aanbod:

 • Gorilla’s kunnen een aangrenzende aap 2 vakjes verder laten bewegen in een rechte lijn
 • Vanaf een Orang-Oetan mag je ook met 2 luizen springen ipv 1
 • Je mag op een Mandril 2 werkluizen ipv 1 toevoegen bij vermenigvuldiging indien er enkel werkluizen aanwezig zijn

Tot slot kan je ook nog de optie ‘laatste luis’ toevoegen aan je spel – al dan niet voorzien van apentrucjes. Dit zorgt ervoor dat luizen van een tegenstander die je verslaat, uit het spel verwijderd worden ipv teruggegeven aan die tegenstander.

Herspeelbaarheid

De opstelling van apentegels op het bord is elk spel dezelfde, dat vinden we een gemiste kans, het had wat randomness kunnen toevoegen. Het plaatsen van de luizen op de apen ligt volledig in de handen van de spelers. De acties die tijdens de beurten worden gekozen en de uitvoering ervan worden eveneens volledig door de spelers bepaald. Deze 2 factoren zorgen er voor dat elk spel anders verloopt en dat komt de herspeelbaarheid wel ten goede.

Conclusie

Itchy Monkey is tactischer, pittiger en asbtracter dan je zou denken en de factor geluk is nul. Je moet er je verstand bijhouden, dus als je denkt een ontspannend en brainless spelletje tegemoet te gaan, ben je eraan voor de moeite. Maar daar is uiteraard niks mis mee, we zien het zelfs als een voordeel omdat je de schuld van je verlies alvast niet op de dobbelsteen of een ander geluksbepalend mechanisme kan steken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s