Shadows: Amsterdam

Amsterdam, heden. Er is een misdaad gepleegd, maar het politieonderzoek gaat nergens heen. Een anonieme klant heeft je detectivebureau opgeroepen om te onderzoeken. Uw rivalen zijn echter ook aanwezig, dus er is geen tijd te verliezen.

Eerste indruk

Je ziet meteen hoeveel aandacht er besteed is aan het artwork door een blik op de speldoos te werpen.

Het spelmateriaal, bestaande uit dubbelzijdige districtkaarten, bewijsmateriaal tokens, politiesporen en -tokens, intelligence kaarten, plattegrondkaarten, schermen om de plattegrond achter te verbergen en detectieve figuurtjes, is minstens even mooi. De illustraties op de district- en intelligence kaarten zijn rijkelijk geïllustreerd en de figuurtjes zijn tot in de kleinste details uitgewerkt.

Plattegrond met bewijsmateriaal-locaties, eindlocaties en locaties
waarop de politie aanwezig is
Schermen waarachter de plattegrond verborgen moet worden
bevatten een overzicht van de spelregels
Spelvoorbeeld

Spelconcept en mechanismen

Shadows Amsterdam is een partygame dat wordt gespeeld in 2 teams. Elk team bestaat uit 1 Intelligence Officer en 1 of meerdere rechercheurs. De Intelligence Officer moet de rechercheurs uit zijn/haar team naar 3 verschillende specifieke locaties leiden waar bewijsmateriaal te vinden is, door tips te geven. Deze kunnen enkel en alleen gegeven worden via intelligence kaarten waarop een tekening staat afgebeeld. Tijdens het navigeren doorheen Amsterdam moet contact met de politie vermeden worden. Van zodra een team 3 maal in confrontatie met de politie komt, verliest het sowieso deze ronde. Belandt het team echter als eerste op een eindlocatie na het vinden van 3 bewijsmaterialen, dan wint het de ronde. Wanneer een team 2 rondes heeft gewonnen, is het spel gestreden en is de eindwinst voor dat team.

Het concept doet denken aan Codenames gezien 2 teams tegen elkaar strijden en 1 teamlid tips geeft aan de anderen uit hetzelfde team om hen bepaalde locaties te laten bereiken. De rijk geïllustreerde kaarten doen ons dan weer denken aan Dixit en Mysterium. Kort door de bocht zou je Shadows: Amsterdam ook wel Codenames meets Dixit meets Mysterium kunnen noemen en het spel zich in de schaduw – pun intended – van deze 3 bevindt. Niets is minder waar, Shadows: Amsterdam onderscheidt zich te sterk van de andere 3 via unieke spelmechanismes om van een mash-up te kunnen spreken.

  • Tips worden niet verbaal gegeven maar enkel via illustraties op intelligence kaarten.
  • De gegeven tips zijn steeds relatief tov de locatie waar de detectives zich bevinden. De intelligence officer moet bij het geven van tips steeds rekening houden met de afstand tot de volgende locatie waar hij/zij de detectives naartoe wil sturen. Dat kan 1 of 2 locaties verder zijn. Dat doet hij/zij door exact 1 of 2 intelligence kaarten te geven.
  • Sommige bewijsmteriaal-locaties zijn gemeenschappelijk voor beide teams. Het eerste team dat zo’n veld bereikt, mag het claimen, ten koste van het andere team.
  • Het spel wordt niet in beurten gespeeld maar realtime. Dit geeft een heel bijzondere dynamiek. De intelligence officers hebben steeds 10 intelligence kaarten ter beschikking. Ze kiezen in realtime uit die pool welke ze willen gebruiken om tips te geven. Zo kan het zijn dat 1 intelligence officer net de kaart neemt die de andere in gedachten had. Een zeer leuke bijkomstigheid is dat, wanneer jouw team achterop hinkt, je kan kiezen om frequenter tips te beginnen geven, en er dus net iets minder lang over na te denken, om de achterstand in te halen. Dat maakt de race ultra spannend!
Intelligence kaarten
Detectivepion van het zwarte team
Detectivepion van het oranje team, naast een locatie waar het zwarte team bewijsmateriaal heeft gevinden

Conclusie

Shadows: Amsterdam is een zeer leuk partyspel om tijdens familiefeesten, of vriendenbijeenkomsten op tafel te brengen. Het realtime competitieve aspect zorgt steeds voor de nodige suspens. Het mooie spelmateriaal is een streling voor het oog.
Met dubbelzijdige districtkaarten, een modulair spelbord, 84 intelligence kaarten en 40 plattegrondkaarten die gedraaid kunnen worden ligt de herspeelbaarheid zeer hoog.
Moest je toch nood hebben aan nieuwe kaarten, misschien verschijnt er wel een uitbreiding, Shadows: Brussel bijvoorbeeld?

Probeer dit spel als je fan bent van: Muse, Codenames, Dixit, Mysterium, Time’s Up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s