De kwakzalvers van Kakelenburg

De kwakzalvers van Kakelenburg is een bag building spel dat bekroond is met de prestigieuze prijs Kennerspiel des Jahres. Je interesse geprikkeld? Lees dan zeker verder en kom te weten wat wij ervan vonden!

Kwak-zal-ver(s)

kwak·zal·ver 

(de; m,v; meervoud: kwakzalvers)

iem. die onbevoegd de geneeskunde beoefent

Dit uittreksel uit de Van Dale maakt het ons een stuk makkelijker om het thema van dit spel te bespreken. In de Kwakzalvers van Kakelenburg neemt elke speler de identiteit aan van een kwakzalver die eigen brouwsels fabriceert om de gekste kwaaltjes mee te verhelpen. Zweetvoeten, liefdesverdriet, heimwee: allemaal verleden tijd! Althans als de brouwsels afkomstig zijn van een kwakzalver die zijn of haar stiel onder de knie heeft en er niet teveel knalerwten in heeft verwerkt. Dit ingrediënt zorgt er namelijk voor dat het boeltje ontploft en daar staat niemand natuurlijk om te springen.

Het materiaal ademt thematiek uit:

 • Elke speler krijgt een oude soepketel om de beste brouwsels in te brouwen in zijn/haar kleur naar keuze.
 • De ingrediënten variëren van pompoenen over kraaienschedels, vliegenzwammen, alruinwortels, doodshoofdvlinders en kruisspinnen tot geestenadem. Deze worden voorgesteld als ingrediëntenfiches met verschillende waarden.
 • Ingrediëntenboeken geven het effect van bepaalde ingrediënten weer.
 • Magische flessen laten knalerwten uit je brouwseel verwijderen.
 • Waarzeggerijkaarten voorspellen wat er extra staat te gebeuren tijdens een ronde.
 • Robijnen geven je speciale krachten
 • Druppels en rattenstenen bepalen je startpositie tijdens het brouwen

Kennerspiel des Jahres

Het spel wordt gespeeld in 9 rondes. Elke ronde start met een actie: ofwel wordt er een extra ingrediëntenboek opengelegd op tafel ofwel moet iedere speler een extra knalerwt aan zijn buidel toevoegen.

Het basismechanisme is bag building. Dat komt erop neer dat je ingrediënten trekt uit een buidelzak en die vervolgens aan je brouwsel toevoegt. Afhankelijk van de waarde van het getrokken ingrediënt raak je verder op je ingrediëntenspoor. Het leuke aan dit bag building mechanisme is dat alles realtime gebeurt. De spelers spelen niet om beurten maar trekken op eigen tempo ingrediënten uit hun buidel. Dat doen ze tot op het moment dat ze voor zichzelf uitmaken te stoppen omdat de kans op het onploffen van de ketel te groot wordt. Spanning verzekerd!

Van zodra alle spelers gestopt zijn, is de ronde afgelopen. Op dat moment wordt gekeken hoe ver iedereen is geëindigd op zijn/haar ingrediëntenspoor. Hoe verder men is geraakt, hoe meer punten men scoort en hoe waardevoller de fiches die men kan bijkopen voor in zijn/haar buidel. Is iemands brouwsel echter ontploft, dan moet hij/zij kiezen of ie voor de punten gaat of voor de aankoop van fiches. Eindigt de speler net op een vak met een robijn, dan verwerft hij/zij die ook. Bovendien kunnen extra overwinningspunten, een robijn of een extra pompoenfiche verworven worden ofwel kan de druppelfiche 1 vak verder gezet worden in de ketel – afhankelijk van de rol van een dobbelsteen – door de speler die het hoogste puntentellingsveld heeft bereikt zonder de ketel te laten ontploffen.

Het spel start met een groot aandeel geluk omdat de ingrediënten die aanvankelijk in je buidel zitten niet echt waardevol zijn en het aandeel knalerwten groot is. Daardoor is de kans dat je ketel ontploft vrij groot. Hoe verder in het spel, hoe meer controle je krijgt over de inhoud van de zak door de aankoop van extra ingrediënten en hoe kleiner de kans dat je knalerwten trekt. Er komt wat kansberekening aan te pas maar we kunnen dit mechanisme klasseren als ‘push your luck’, of in dit geval noemen we dit beter ‘pull your luck’

Met behulp van de robijnen kan je wat extra strategie toevoegen doordat je per 2 robijnen:

 • je magische fles weer kan activeren en hierdoor vanaf de volgende ronde de laatstgetrokken knalerwt onmiddellijk terug in de buidel mag doen
 • je druppelfiche 1 veld vooruit in je ketel mag zetten waardoor je een betere startpositie bekomt en de kans op een hoger puntenaantaal of de aankoop van waardevollere fiches verhoogt

Hink je te ver achterop? Geen probleem, er zit een mooi catch up mechanisme in het spel verwerkt. Op het scorespoor staan rattenstaarten afgebeeld. Elke speler mag zijn rattenfiche zoveel vakken verder zetten in zijn/haar ketel gelijk aan het verschil in rattenstaarten afgebeeld op het scorespoor tussen de positie van de speler’s puntenfiche en die van de speler die op dat moment aan de leiding staat. Zo krijgen deze spelers een betere startpositie bij het begin van het brouwen.

Herspeelbaarheid

Elk spel zal anders zijn door een andere mix van ingrediënten in de buidels en een andere volgorde waarin bepaalde ingrediënten getrokken worden door de spelers. Er zijn verschillende mogelijkheden om variatie in het spel te steken: 

 • Een willekeurige selectie van ingrediëntenboeken bij de aanvang van het spel
 • De keuze tussen welke zijde van de ingrediëntenboeken wordt gebruikt. De ene zijde levert sterkere voordelen op dan de andere maar verhoogt de kost om deze ingrediënten aan te kopen
 • De keuze tussen het gebruik van de voor- of achterzijde van het spelerstableau (= het bord waarop de ketel staat afgebeeld). De achterzijde toont naast een ingrediëntenspoor een tweede spoor met extra voordelen die je kan unlocken door de druppelfiche op dit spoor vooruit te zetten ipv dat op het standaard ingrediëntenspoor.

Conclusie

De kwakzalvers van Kakelenburg is een leuk en mooi thematisch spel met unieke spelmechanismes. De spanning tijdens het trekken van ingrediënten is te snijden en het feit dat dit realtime gebeurt, geeft extra schwung. De verschillende variatiemogelijkheden maken dat je elk spel kan tweaken naar je eigen voorkeur. Hoewel je je kan baseren op kansberekening en je een impact kan uitoefenen op de ingrediënten die je trekt, ligt fe factor geluk volgens mij toch te hoog om van een expertspel (ofwel Kennerspiel) te spreken. De titel familiespel van het jaar was voor ons een betere keuze geweest.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is koop-bij-lotana.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s