Clever

Clever is een tactisch dobbelspel voor het hele gezin. Maar ‘tactisch’ en ‘dobbelspel’, is dat geen contradictio in terminis? Is een spel dat vooral rond dobbelen draait niet per definitie een geluksspel? Of is het toch niet zo zwart wit? Je komt het te weten in deze recensie!

koop-bij-lotana

Een clever spel?

In de compacte speldoos vind je 6 kleurrijke dobbelstenen, een scoreblok, 4 stiften en de spelregels. Het materiaal is sober, op zich logisch voor een spel zonder thema. De speldoos op zich is ook een deel van het spel, want het bevat namelijk een zilveren dienblad waarop je dobbelstenen serveert.

20190114_204004

20190114_203734

Om beurten is 1 speler de actieve speler. Hij/zij voert in onderstaande volgorde, de beschreven acties uit:

  • Alle beschikbare dobbelstenen worden geworpen en er wordt één uitgekozen
  • De gekozen dobbelsteen wordt op één van de drie dobbelsteenvelden, afgebeeld op de scorefiche, gelegd
  • De waarde van de gekozen dobbelsteen wordt op de fiche ingevuld in de categorie met overeenkomstige kleur
  • Alle dobbelstenen met een waarde lager dan de gekozen dobbelsteen worden op het zilveren dienblad gelegd. Deze zijn niet meer beschikbaar om mee te dobbelen.

Deze acties mogen tot drie maal uitgevoerd worden in een beurt. Indien de actieve speler geen dobbelstenen meer over heeft, maar wel nog recht heeft op een dobbelbeurt heeft ie pech. Zijn er echter na drie dobbelbeurten nog dobbelstenen over, dan worden die ook toegevoegd aan het zilveren dienblad. Vervolgens mogen alle passieve spelers tegelijkertijd 1 dobbelsteen kiezen vanop het zilveren dienblad en invullen op hun fiche.

20190114_204605

De kracht van de dobbelstenen

Elke kleur geeft andere tactische mogelijkheden:

  • Geel: Indien de waarde van deze dobbelsteen nog beschikbaar is op het gele vak, mag deze aangekruist worden. Punten scoor je wanneer 4 waarden in dezelfde kolom aangekruist zijn. Elke kolom levert een andere score op.
  • Blauw: Net als bij geel kruis je in het blauwe vak waarden aan. Om de waarde voor blauw te bepalen moet je echter het aantal ogen van de blauwe en de witte dobbelsteen optellen. Je scoort punten afhankelijk van het aantal kruisjes.
  • Groen: Hier moet je steeds van links naar rechts aankruisen. Het meest linkse vak kan je aankruisen als de groene dobbelsteen een waarde van 1 of hoger heeft. Om het volgende vak aan te mogen kruisen moet je 2 of meer gedobbeld hebben met groen enz… Hoe meer vakken je hebt kunnen aankruisen, hoe meer punten je scoort
  • Oranje: In plaats van aan te kruisen, vul je de waarde van de oranje dobbelsteen in, in het meest linkse beschikbare vak. De som van alle ingevulde waarden bepaalt de puntenscore voor oranje.
  • Paars: Gelijkaardig aan oranje vul je de waarde van de paarse dobbelsteen in, in het meest linkse beschikbare vak. De ingevulde waarde moet steeds hoger zijn dan de waarde in het vak onmiddellijk links ervan. Enkel wanneer de vorige waarde exact 6 bedraagt, mag je in het volgende vak terug een lagere waarde invullen.
  • Wit: Dit is een jokerdobbelsteen die een willekeurige kleur aanneemt. Als je deze gebruikt als blauwe dobbelsteen moet je de regels van blauw toepassen en het aantal ogen van de witte en de blauwe dobbelsteen optellen.

Taktische mogelijkheden

De echte taktiek zit ‘m niet in op het juiste moment de juiste dobbelsteen te kiezen én ervoor te zorgen dat de passieve spelers weinig hebben aan de dobbelstenen op het dienblad, maar in het unlocken van extra mogelijkheden en het maken van combo’s.

Elke kleur op de scorefiche bevat bepaalde mogelijkheden die beschikbaar worden op specifieke momenten. Deze mogelijkheden gaan van een reroll, de waarde van een extra dobbelsteen gebruiken (dit mag een reeds gekozen dobbelsteen zijn of één vanop het zilveren dienblad), over een extra kruisje zetten in een vak van een bepaalde kleur (of een kleur naar keuze in bepaalde gevallen) tot de aangegeven waarde invullen in een vak van een bepaalde kleur (of een kleur naar keuze in bepaalde gevallen) en mysterieze vos-symbolen.

untitled-2

En je raadt het al, deze mogelijkheden zijn ideaal om combo’s te maken. Zo kan een waarde invullen in het paarse vak zorgen voor een extra kruisje bij geel waardoor je 4 kruisjes in 1 kolom hebt gezet, je een kruisje bij blauw mag zetten, wat leidt tot een aangekruiste kolom die een extra reroll aanbiedt voor later.

Op het eind van het spel tel je de punten van elke kleur op. Je verdient zoveel punten per vos-symbool die je op het eind van het spel hebt ge-unlocked, als de score van de kleur met de laagste waarde. Wie de hoogste score behaalt, is de winnaar.

Conclusie

Clever is een leuk dobbelspel dat erg vlot speelt en uitermate geschikt is voor tussendoor of wanneer je geen zin hebt in iets zwaars. Het pocketformaat van de speldoos laat toe om het makkelijk mee te nemen op reis. Het spel bevat heel wat tactische mogelijkheden die mooi opbouwen naarmate het spel vordert. Er is geen thema maar de mechanics zitten zeer goed in elkaar, en dat weegt in mijn ogen zwaarder door dan een prachtig thema maar hiaten in de mechanics. Één van de betere dobbelaars!

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: Qwixx, Carcassonne het dobbelspel, Sagrada, Dice Forge, Spexxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s