Counterfeiters

Heb je altijd al gedroomd om rijk te worden door vals geld te printen, deze om te zetten in echte flappen en die vervolgens naar een belastingsparadijs te versluizen om de fiscus te ontlopen? Dat is exact wat je moet doen in het spel Counterfeiters van Quined Games. Voor herhaling vatbaar of niet? Lees vooral verder!

Valsmunters in een dierenhuid

Counterfeiters speelt zich af in Miami, Florida en heeft een dierenthema. De spelers kruipen in de huid van 1 van de 4 valsmunters: reiger, hert, krokodil of zeekoe. Ze krijgen elk 3 handlanger-meeples, 1 offshorebankrekening-envelop, 1 overzichtsscherm, startkapitaal, een printer en een willekeurige component (papier of inkt) waarmee ze vals geld van de laagste kwaliteit kunnen printen. Ze moeten uit de handen van de politie – een beer – zien te blijven. Dat wordt mogelijk gemaakt door geld af te staan aan de Godfather – een leeuw.

Handlanger-meeples, startspeler-marker en politie-pion
Echte en valse bankbiljetten
Verschillende componentkaarten

Het spelmateriaal is lekker kleurrijk en ziet er goed uit, net als de compacte speldoos ter grootte van ongeveer een A5. Alles is van goede kwaliteit en degelijk afgewerkt. Het spelbord bevat 2 zijden: eentje voor een tweepersoonsspel en eentje voor drie- of vierpersoonsspel. Je merkt dat hier aandacht aan besteed is, net als aan de humoristische ondertoon van het verhaal.

Printen, uitgeven, witwassen en frauderen

Elke speler zet zijn of haar houten meeples in beurtvolgorde in, te beginnen met de startspeler, waarna meteen de betreffende actie mag worden uitgevoerd. Er zijn 6 verschillende acties ter beschikking:

 • Een componentkaart kopen op de zwarte markt:
  • extra printers om meer vals geld te kunnen drukken
  • inkt, papier of hologrammen om de kwaliteit van het valse geld te verbeteren
  • een privéjet om je geld makkelijker op een offshore rekening in de Caraïben te kunnen storten
  • diners die op het eind van elke ronde vals geld in echt geld kunnen omzetten
  • lotjes die echt geld kunnen opleveren
 • Maximaal 3 valse biljetten omwisselen in evenveel echte $50 bankbiljetten in de supermarkt
 • Maximaal 8 valse biljetten witwassen via een heler. Hoe beter de kwaliteit van de valse biljetten, hoe meer echt geld dit oplevert
 • Geld op een offshore rekening storten om het veilig te stellen
 • Belastingsfraude plegen en $30 ontvangen van de bank
 • Valse bankbiljetten printen.
Alle spelmateriaal tesamen

De speler die op het eind van het spel het meeste echt geld bezit, wint. Dit blijft echter geheim (want: verborgen achter scherm) tot de laatste ronde. Zeer simpel concept dat zich logischerwijs vertaalt in eenvoudige regels, neergeschreven op de voor- en achterzijde van een A4’tje. Ideaal om snel mee aan de slag te gaan. Bovendien speelt het spel ook snel en vlot. Binnen ongeveer 35 minuten is het afgelopen.

Strategie en taktiek

Hoewel het spel op het eerste zicht simpel lijkt, biedt het toch voldoende diepgang door verschillende taktische mogelijkheden.

 • Bepaalde acties kunnen in een tweepersoonsspel slechts door 1 speler per ronde gekozen worden, waardoor het slim is deze actie als eerste te kiezen om de tegenspeler de loef af te steken.
 • De aankoopprijs van componenten verschilt en op het eind van elke ronde wordt in een 2-spelerspel de meest rechtse kaart gediscard. In een 3- of 4-spelerspel worden de 2 meest rechste kaarten gediscard. Het kan dus lonen om een bepaalde component niet meteen te kopen maar enkele rondes te wachten tot de prijs is gedaald. Al wil je sommige componenten liever zo snel mogelijk, maar moet je wel bereid zijn er meer voor te betalen.
 • Meerdere personen kunnen in dezelfde ronde frauderen. Via 1 van de velden horend bij deze actie kan je er echter ook voor zorgen dat jij vanaf de volgende ronde de startspeler wordt, wat je een mooi voordeel kan opleveren gezien je dan als eerste een actie mag kiezen.

Het spel speelt niet in een vast aantal rondes of tot een bepaald puntenaantal. Na het lezen van de spelregels stelden we ons meteen de vraag wanneer het spel dan wel zou eindigen. Al snel hadden we door dat dit zou gebeuren door een uniek spelonderdeel: het politiespoor. De politieagent beweegt zich voort op dit spoor, maar niet volgens een vaste kadans. Wanneer het laatste vak op dit spoor is bereikt, eindigt het spel. Het voortbewegen van de politieagent wordt echter volledig gecontroleerd door de spelers zelf. Dat doen ze namelijk door hun pion op een actieveld te zetten waarop een politiepet staat afgebeeld.

Spelbord voor 2 personen. Politie staat op het 3e vak op het politiespoor.

Je kan je afvragen waarom je dat in godsnaam zou doen. Het antwoord is simpel: uit taktische overwegingen. Je kan hiermee het spel sneller beëindigen maar je triggert hiermee ook bepaalde gebeurtenissen. Wanneer de politie langs de Godfather passeert, zal die Godfather je tegen de politie beschermen in ruil voor de helft van je echte geld. Je kan dus maar beter zorgen dat je op dat moment niet teveel geld in je bezit hebt, of je kan de Godfather net laten langskomen wanneer je tegenspeler(s) net veel vals geld hebben witgewassen 🙂
Een andere gebeurtenis is het feit dat de supermarkten je valsmunterij doorhebben en geen valse biljetten van een bepaalde kwaliteit meer aanvaarden. Ook dit kan je uit taktische overwegingen bewust vroeger laten gebeuren.
Een derde gebeurtenis is de staking van de luchtverkeersleiders waardoor je je vals geld die ronde niet kan transfereren naar de Caraïben. Zeer handig als de Godfather de ronde erna langskomt… NOT!

Naast taktische overwegingen trigger je het voortbewegen van de politeagent soms ook omdat het gewoon niet anders kan. In een 2-persoonsspel bevatten bepaalde acties slechts 1 actieveld. Degene die deze actie dus dolgraag wil uitvoeren, moet erbij nemen dat hij/zij de politie een veld vooruit stuurt, met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Counterfeiters is een leuk, mooi vormgegeven, snel en relatief simpel worker placement spel in een humoristische setting. Het dierenthema is leuk maar heeft verder op zich niets met het eigenlijke spel te maken. Het feit dat er geen standaard end-of-game trigger is, klonk aanvankelijk raar, maar werkt enorm goed. De aanwezigheid van taktische mogelijkheden en originele spelmechanismen maakt het tot een spel dat bij ons geregeld op tafel zal komen. De doos is compact waardoor het spel makkelijk mee te nemen is. De doos is wel net iets te klein om alles mooi in op te bergen.
Leuk voor doorwinterde spelers die eens wat lichters willen maar ook als gateway game voor minder ervaren spelers binnen het worker placement genre.

Probeer dit spel als je houdt van: Carcassonne, The River of Festo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s