Dice Forge

Bij dobbelspelletjes heb je altijd een gezonde dosis geluk nodig. Ik heb al vaak bij die allesbeslissende rol die éne zijkant van de dobbelsteen verwenst. Dat is nu net het hele opzet van Dice Forge: je timmert doorheen het spel letterlijk aan jouw eigen dobbelstenen zodat deze beter worden naarmate het spel vordert. Rollen zelfgesmede dobbelstenen even goed? Dat hebben we voor jou uitgezocht!

koop-bij-lotana

Layout van een potje Dice Forge

In het kort

In Dice Forge heeft elke speler twee unieke dobbelstenen gekregen van de goden. Je rolt deze dobbelstenen elke ronde en verdient daarmee goud, waardevolle stenen en punten. Tijdens jouw beurt kan je dit verzamelde goud en stenen offeren aan de goden en zo nieuwe zaken aankopen: kaarten met speciale effecten en nieuwe zijden voor jouw dobbelstenen. Wie aan het einde van 9 rondes het meeste punten heeft verzameld is de winnaar en mag een plaatsje innemen naast de goden.

Knap smeedwerk

Alles heeft zijn plaats in de doos

Oh wauw. Dat was onze eerste indruk bij het openmaken van de doos. De verpakking oogt enorm mooi (en gebruik je zelfs als altaar, een spelonderdeel!). Elk spelonderdeel heeft zijn plaats in de doos waardoor alles goed op zijn plaats blijft zitten tijdens transport. De individuele spelerborden hebben insnijdingen waarin je plastic blokjes plaatst om je goud- en puntenaantallen bij te houden, waardoor je niet per ongeluk heel je tableau omver kan werpen. De speelkaarten zijn van uitstekende kwaliteit. De dobbelstenen voelen ietwat licht maar goed aan in de hand. Het artwork is fe-no-me-naal. Kortom: zelden krijgen we een bordspel in onze handen waar zó veel werk is gemaakt van de presentatie. 10 op 10!

Timmeren aan jouw dobbelstenen

Wat zo uniek is aan Dice Forge is het zogenaamde dice craften, de mogelijkheid om jouw dobbelstenen aan te passen naar wens. Elke beurt kan je nieuwe zijdes aankopen. Hierdoor kan je zijden die niet winstgevend zijn –of niet in jouw gekozen strategie passen- verwijderen en vervangen door krachtige nieuwe zijden. De winkel bevat een waaier aan variëteiten: sommige zijden leveren bijzonder veel geld of stenen op, andere zijden zorgen ervoor dat je gekregen grondstoffen verdubbelen, nog andere maken het mogelijk om grondstoffen van andere spelers te stelen. Kaarten die je kan kopen bezorgen je punten, een onmiddellijke bonus zoals extra goud of zelfs unieke acties die je elke ronde kan hergebruiken, zoals het opnieuw rollen van een dobbelsteen.

Dice crafting!

Het vervangen van de zijden vergt wat oefening en is niet evident voor de allerkleinste dobbelaars onder ons. De instructies raden aan om een losse zijde te gebruiken als hefboom. Dit werkt perfect maar zorgt er voor dat de dobbelstenen je soms letterlijk om de oren vliegen.

Eiland of oorlog

Werk je graag in je eentje aan jouw perfecte spelersbord? Dat kan in Dice Forge. Er zijn kaarten en dobbesltenen genoeg om een zo efficiënt mogelijke engine te bouwen die een massa overwinningspunten genereert. Of ben je niet vies van wat confrontatie en pesten? Ook dat zit tussen de mogelijkheden. Er liggen kaarten voor het rapen die je toestaan om geld of punten van jouw tegenspelers te ontfrutselen. Je kan een speler ook wegjagen van zijn plek op het spelersbord zodat jij de plaats kan innemen en kaarten op die locatie kan kopen. Dit geeft de zonet weggejaagde speler ook een voordeel: deze mag opnieuw met zijn dobbelstenen gooien. Je hoort het: je maakt Dice Forge als groep zo interactief als je zelf wil.

Overzicht van de winkel

Reroll

Een spelletje Dice Forge houdt je alle 9 rondes bezig en is zo voorbij. Je rolt jouw dobbelstenen namelijk tijdens de beurt van elke speler, waardoor je constant jouw grondstoffen ligt aan te passen of vooruitblikt naar wat je tijdens jouw beurt gaat aankopen. Het spel bevat dubbel zoveel kaarten als er plaats is in de winkel, wat ervoor zorgt dat je elk spel voor afwisseling kan zorgen in het aanbod.

Qua herspeelbaarheid wordt Dice Forge echter geplaagd door een minpunt: na elk spel moet je jouw zorgvuldig gesmede dobbelstenen terug in hun beginpositie krijgen. Hier kruipt wel wat tijd en gepruts in waardoor het minder vaak tot “snel nog een spelletje” komt.

Eén van de wondermooi geïllustreerde speelkaarten

Conclusie

Dice Forge heeft een flinterdun thema (iets met goden, was het niet?), maar maakt dit op veel vlakken meer dan goed. Het spel is enorm mooi vormgegeven. Het is en blijft een dobbelspel, dus blijft geluk een grote factor spelen. Het unieke dice craften is meer dan zomaar een leuke gimmick en zorgt voor wat tegenbalans in de weegschaal. Het vergangen van zijden vergt wel wat oefening.

Een leuk tussendoortje voor iedereen die niet vies is van dobbelen (en knutselen)!


koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: King of Tokyo, Dominion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s