Raiatea

Wie de doos van Raiatea vast neemt, merkt meteen twee dingen op. Ten eerste, dat dit spel het verborgen liefdeskind zou kunnen zijn van Jumanji en Disney’s Moana en vervolgens dat het een zwaar liefdeskind zou zijn. Of Raiatea je even hard in het spel zuigt als Jumanji en enkel fysiek een zwaar spel is, bespreken we verder in deze review.

koop-bij-lotana

Het eiland in vogelvlucht

In Raiatea speel je een stamlid van de Arioi, een geheime Polynesische religieuze groepering. De stam hoopt, door het bouwen van gigantische To’o standbeelden, in de gunst van hun god Oro te geraken. Hoe meer je bijdraagt tot de constructie van deze beelden, hoe meer punten je kan vergaren. Wie aan het einde van het spel de meeste punten behaald heeft, zal voortaan als nieuwe opperpriester van de Arioi mogen heersen.

Spelverloop

Het spel is opgedeeld in twee verschillende soorten rondes: actierondes en ceremonierondes. Tijdens de actierondes moeten de spelers grondstoffen proberen te vergaren, die ze later kunnen aanwenden tijdens het uitvoeren van ceremonies. Actie- en ceremonierondes wisselen elkaar af, waarbij er soms meerdere actierondes achtereenvolgend kunnen plaatsvinden. Het aantal rondes dat je in totaal speelt, is afhankelijk van het aantal spelers. Hoe meer spelers er zijn, hoe minder rondes. Dit wordt echter mooi uitgebalanceerd, omdat de actierondes in dat geval langer zullen duren. Het aantal ceremonierondes is steeds 3, eentje per standbeeld dat dient uit de grond gestampt te worden.

En… Actie!

Om aan grondstoffen te komen, mogen de spelers om beurten de stam naar één van de zes locaties op het eiland leiden. Aan elke locatie is een actie verbonden en de speler die de locatie gekozen heeft, kan als “Kahuna” genieten van een extraatje.

De zes locaties zijn:

  • het bos, waar gezocht kan worden achter verschillende planten, maskers of assistenten
  • het strand, waar je achter parels kan gaan duiken
  • de markt, waar grondstoffen verhandeld kunnen worden
  • het dorpsplein; waar maskers geruild kunnen worden
  • de tempel, waar je priesters kan opleiden
  • de marae, waar je jezelf kan laten tatoeëren en rituelen kan verkrijgen

De rituelen kan je later uitvoeren tijdens de ceremonierondes. De actieronde stopt, wanneer iedereen een locatie heeft mogen kiezen. In een spel met minder dan 6 spelers, zullen dus niet alle locaties aan bod kunnen komen.

Alle grondstoffen die een speler verzamelt, verstopt hij of zij achter een scherm, dat mooi vormgegeven is als een hut. Je houdt je grondstoffen geheim, omdat je tijdens de ceremonieronde zal moet bluffen tegen je medespelers.

Word de meester van de ceremonie

Tijdens een ceremonieronde zullen de spelers gezamenlijk rituelen uitvoeren en bouwen aan één van de To’o standbeelden. Zo’n ronde begint met de mogelijkheid om extra priesters of rituelen aan te schaffen. Op die manier kan je toch nog aan deze grondstoffen geraken, zelfs al is hun overeenkomstige locatie niet bezocht geweest in eerdere actierondes. Vervolgens zal iedereen een aantal rituelen in een offerzak steken en een zeker bedrag aan mana, magische kracht, inzetten. Wie de meeste mana blijkt ingezet te hebben, krijgt het beste voordeel. Ga nu niet onmiddellijk al je mana verwedden, want alle mana die is ingezet verdwijnt mee in de offerzak. Vervolgens worden alle rituelen en mana uit de zak gehaald en begint de stam, gezamenlijk, met het uitvoeren van de rituelen. Daarbij verbruikt de stam de mana om steeds het ritueel met de laagste kost te betalen tot er onvoldoende mana overblijft of er geen rituelen meer uit te voeren zijn. Rituelen behoren echter doorgaans tot één speler, aangeduid met een plastic paperclip in de kleur van die speler. Zo kan je andere spelers dus doen betalen om jou voordelen te geven. Dit aspect doorbreekt het anders vrij lineaire spelverloop en verhoogt de tactische diepgang.

Eens de rituelen zijn uitgevoerd, kunnen spelers om beurten bouwen aan het standbeeld en zo punten scoren. Dat doen ze, door de kost te betalen voor één van de beschikbare tegels op het standbeeld. Die kost kan eender welk aantal van een bepaalde grondstof zijn, maar je hebt ook tegels waarvoor je aan een conditie moet voldoen, bijvoorbeeld: een totaal van 6 priesters gerecruteerd hebben. Het is hier eveneens belangrijk dat je probeert in te schatten hoeveel grondstoffen je tegenstanders hebben om zo bijvoorbeeld tegels voor hun neus weg te kapen.

Witte rook, de nieuwe opperpriester is bekend

Het spelt komt tot een einde wanneer het derde standbeeld voltooid is. De punten worden geteld op basis van de verkregen tegels, maar ook andere grondstoffen, zoals maskers, kunnen je aan het einde van het spel een zetje geven. Omdat er geen puntentrack is, weet je tijdens het spel niet wie er aan kop ligt. Dat maakt voor Raiatea niet zoveel uit, want je kan elkaar niet rechtstreeks beconcurreren.

De standbeelden in opbouw

Gewichtig spel

Je zal uit de beschrijving van het spelverloop misschien al wel hebben kunnen afleiden dat het hier geen eenvoudig spel betreft. Des te meer omdat de acties die je onderneemt tijdens een actieronde nauw verbonden zijn met je mogelijkheden tijdens het spelen van een ceremonieronde. Hierdoor moet je toch de tijd nemen om het ganse spel bij aanvang uit te klaren en spreken we dus van een redelijk stijle leercurve. Daarbij komt nog, dat er veel verschillende soorten rituelen en grondstoffen zijn waardoor je regelmatig de bijgevoegde spiekbriefjes aandachtig zal zitten bestuderen.

Conclusie

Raiatea is een leuk vormgegeven spel, waarbij het thema sterk aanwezig is. Het materiaal is van uitstekende kwaliteit en je krijgt er standaard een hoop hersluitbare zakjes bij om alles mooi gesorteerd te houden. Qua herspeelbaarheid zit het snor, zeker omdat je je tactiek steeds zal moeten afstemmen op basis van welke locaties er tijdens de actierondes bezocht worden. Het bluffen tijdens het uitvoeren van de rituelen geeft een aangename draai aan het spelverloop en zorgt voor een fijne gespannenheid. De complexiteit van Raiatea, maakt het echter minder geschikt voor de meer casual speler. Wie durft het eiland te betreden en de regels te trotseren, zal beloond worden met de vondst van een ruwe diamant.

koop-bij-lotana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s