Chronicles of Crime

Kruip in de huid van een politieagent en los verschillende misdrijven op. Scan verschillende locaties en voorwerpen, en ondervraag verdachten en medewerkers. Combineer alle verkregen gegevens op de juiste manier en vind de dader!

koop-bij-lotana

CSI bij je thuis

In Chronicles of Crime lossen maximaal 4 spelers samen misdaden op. Je kan ook perfect alleen je speurneus bovenhalen en in je eentje moordzaken oplossen.

additional1.png

Het spel bestaat uit verschillende soorten kaarten met een QR code. Zo zijn er 52 bewijscategorie- en bijzonder voorwerpkaarten en 55 karakterkaarten. Daarnaast zitten er ook 17 locatietableaus, 4 forensisch contacttableaus en 1 bewijzentableau in de speldoos, eveneens voorzien van QR code. Het bewijzentableau fungeert als centraal bord waar je alle gevonden locaties, personages, bewijsmaterialen en bijzondere voorwerpen kan bijhouden.

Intelligent spelsysteem

Het spel zit enorm vernuftig in elkaar. Alles wordt georchestreerd vanuit een bijhorende app, beschikbaar voor Android en iOS. Daarin bevinden zich verschillende casussen, ontwikkeld door verschillende personen, met verschillende moeilijkheidsgraden. Casussen zijn gegroepeerd per locatie en op het moment van schrijven is de enige beschikbare locatie Gerechterlijk Londen.

Je start best met het tutorialscenario dat het spel al spelend uitlegt. Deze zit enorm goed in elkaar omdat je met elk spelelement in aanraking komt en de doorlooptijd beperkt is. Bovendien is het veel leuker om meteen te kunnen spelen dan een dikke bundel vol spelregels te moeten doorworstelen ūüôā

Screenshot_20181206-075658_Chronicles of Crime

Het principe is geniaal in haar eenvoud. Je scant de QR code van een kaart of tableau om 1 van de verschillende acties uit te voeren:

  • Verplaatsen naar locaties en deze inspecteren in VR vanuit de app, met of zonder VR bril
  • Voorwerpen scannen op een locatie en indien nuttig, ze toevoegen aan je bewijzentableau
  • Personen, die zich op deze locaties bevinden, ondervragen.
    Zolang je in ondervagingsmodus zit kan je de persoon confronteren met objecten die je hebt gevonden op de verschillende locaties en met andere personen – die zich niet noodzakelijk op dezelfde locatie hoeven te bevinden.
  • Een forensisch contact raadplegen om bepaalde objecten of personen te laten onderzoeken
  • Contact opnemen met de hoofdinspecteur om je rapport in te dienen en de casus op te lossen
Snap 2018-12-06 at 07.51.47

In het spel draait alles om tijd. Elke keer je een voorwerp scant, karakter ondervraagt, plaats delict bestudeert of naar een locatie reist, kost je dat tijd. Je score is hoger naarmate je een casus sneller oplost. En de score, dat is waar het uiteindelijk om draait, dus de casus snel oplossen is de boodschap.

Je moet zelf uitzoeken wat je wanneer moet doen. Het spel geeft een enorme vrijheid want het legt geen specifieke volgorde op waarin je acties moet uitvoeren. Voer je dus acties uit in een suboptimale volgorde, dan zal je eindscore sowieso lager liggen. Het is wel belangrijk dat je de locaties goed scant want anders kan het wel eens een trial-en-error operatie worden bij het zoeken naar bewijsmateriaal en dat is niet echt motiverend. Het was handig geweest als we een tip konden vragen tegen betaling van tijd, zeker bij de moeilijkere scenario’s.

Herspeelbaarheid

Een opgeloste zaak speel je niet snel opnieuw, maar het kan wel, om je score te verbeteren bijvoorbeeld. De herspeelbaarheid van dit spel zit ‘m vooral in het aantal beschikbare zaken. Op dit moment is er 1 locatie beschikbaar en zijn er 2 in ontwikkeling – Noir en Welcome to Redview. Deze verschijnen Q1 2019. In de beschikbare locatie, Gerechterlijk Londen, zijn er 3 casussen beschikbaar (naast de tutorial) waarvan 1 uit 3 delen bestaat. In totaal dus 5 spellen.

Daarnaast kan je nieuwe zaken bijkopen via een in-app-purchase van ‚ā¨ 5.49 per stuk. Op zich niet zo goedkoop, maar wel in verhouding tot de aankoop van een doorsnee fysieke speluitbreiding. Het voordeel van digitale uitbreidingen is dat je ze in no-time kan aanschaffen en dat ze aan een enorm hoog tempo kunnen gereleased en gedistribueerd worden. Slimme zet van Lucky Duck Games!

Heb je toch liever een fysieke uitbreiding die bijvoorbeeld nieuwe spelelementen toevoegt? Ook daar is aan gedacht want Chronicles of Crime Noir is reeds beschikbaar. In die uitbreiding heb je geen forensische contacten ter beschikking, maar onconventionele ondervragingstechnieken om personen te ondervragen – denk aan intimidatie of omkoping. Dat in combinatie met nieuwe zaken klinkt als een super-combo!

Conclusie

Chronicles of Crime is uniek in zijn genre en zit ongelooflijk goed in elkaar. Na het succesvol doorlopen van de tutorial zijn we vol enthousiasme aan een volgende zaak begonnen. Die bleek toch net iets uitdagender dan we dachten. Die uitdaging is nodig om het leuk te houden – niet te makkelijk en niet te moeilijk – en daar is men perfect in geslaagd!

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: puzzelspellen zoals Sherlock Holmes of escape room spellen zoals Exit, Unlock, Escape the Room of Escape Room: the game.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s