Ticket to Ride: New York

In dit snelle Ticket to Ride spel racen spelers tegen elkaar in de drukke straten van New York City om de meest prestigieuze, toeristische locaties te bezoeken en om hun bestemmingskaarten te voltooien.

Gelijkenissen met het originele spel

Als je de Ticket to Ride reeks een beetje kent, zal het je niet verbazen als ik zeg dat je in Ticket to Ride New York punten scoort met het maken van trajecten tussen twee locaties en het afwerken van een traject overeenkomend met een bestemmingskaart uit je hand, en dat degene met de hoogste puntenscore wint.

additional1

Aan de mechanismes is er ook niets veranderd. Een beurt bestaat uit 1 van volgende acties:

 • transportkaarten trekken
  • 2 transportkaarten of 1 jokerkaart nemen uit de 5 openliggende kaarten
  • 2 transportkaarten nemen van de gedekte stapel (maakt niet uit of er een jokerkaart bij zit)
 • een route claimen
  • hiervoor moet er een reeks kaarten gespeeld worden die qua kleur en aantal overeenkomen met de vakjes van de route
 • bestemmingskaarten trekken
  • van de 2 bovenste kaarten van de stapel bestemmingskaarten moet je er minstens 1 houden

Je krijgt, net zoals in het originele spel, minpunten voor niet behaalde bestemmingskaarten.

So far so good, maar er zijn ook verschillen met de originele editie. Hang on!

Verschillen met het originele spel

In het originele Ticket to Ride spel bouw je het treinnetwerk in de USA uit. In Ticket to Ride New York bouw je een taxinetwerk uit in het New York van de jaren 60. Geen plastic treintjes meer maar taxi’s dus.

Gezien New York veel kleiner is dan USA zijn er minder verbindingen te maken, is het bord kleiner en duurt het spel aanzienlijk minder lang. Van zodra een speler nog 2 taxi’s over heeft van de 15 waarmee hij/zij is gestart, komt iedereen nog 1x aan de beurt alvorens het spel beëindigd is. Na ongeveer 15 minuten is het spel reeds achter de rug en dat zorgt voor een andere dynamiek. Je krijgt de tijd namelijk niet om op te bouwen en veel routes af te werken en moet dus eerder voor de snelle punten gaan.

additional3

Naast de vermelde verschillen is er ook nog een extra manier om punten te scoren. Bij bepaalde locaties staat het getal 1. Van zodra hieraan een traject grenst dat jij bezit, krijg je een extra punt. Door te focussen op de bestemmingskaarten die trajecten met veel extra punten met elkaar verbinden kan je dus een mooie score behalen.

Conclusie

Als je fan bent van de Ticket to Ride reeks moet je dit spel zeker in huis halen. Het geeft je de gelegenheid om ook tussendoor 1 van je favoriete spellen te spelen én je kan het makkelijk overal mee naartoe nemen door de beperkte afmetingen van de doos.
Veel vernieuwing zit er echter niet in deze editie. Dat kan je zien als een minpunt omdat je misschien eens wat anders wil, maar het kan ook een pluspunt zijn omdat het origineel al goed in elkaar zat en daar dus niets tot weinig aan verandert hoeft te worden.

Probeer dit spel als je houdt van: Ticket to Ride

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s