The River

Een worker placement pur sang gecombineerd met tile placement en resource management.  Dat is hoe ik The River het best kan omschrijven. Geen fan van worker placement? Dan kan je dit spel aan je voorbij laten gaan. Wel fan? Lees vooral verder!

Spelconcept

Zoals je van een echte worker placement verwacht, heb je een voorraad meeples die je inzet op het centrale bord om bepaalde acties te kunnen uitvoeren. Dat is bij The River niet anders. Je start met 4 meeples en kan er maximaal 5 bezitten. Om beurt zet elke speler een meeple in en als alle meeples opgebruikt zijn, eindigt de ronde.

re-inside-568

Het unieke zit ‘m in het persoonlijke bord – dat we verderop in deze recensie verder uitdiepen. Daarop moet je geproduceerde grondstoffen huisvesten die je vervolgens nodig hebt om gebouwen te bouwen. Gebouwde gebouwen leveren punten op en dat is waar het spel uiteindelijk om draait. Wie op het einde de meeste punten heeft, wint het spel. Klinkt als über eurogame?  Yep, klopt als een bus!

Beschikbare acties

Goederen produceren

1 van de mogelijke acties is het produceren van goederen van een bepaalde soort: hout, steen, klei of voedsel. Het aantal grondstoffen dat je produceert hangt af van het aantal keer dat de betreffende grondstof op de tegels op je persoonlijk bord staat afgebeeld. Ben je bovendien de eerste die deze actie kiest tijdens de ronde, dan krijg je 1 grondstof van de gekozen soort extra.

Elk type grondstof kan echter maar door 2 personen per ronde geproduceerd worden. En je moet deze goederen bovendien ook kunnen huisvesten tot je ze inzet om gebouwen mee te kopen. En dat kan enkel in pakhuizen die je terugvindt op je persoonlijke bord.

Gebouwen bouwen of reserveren

Op het centrale bord zijn steeds 4 gebouwkaarten zichtbaar die gekocht kunnen worden voor een combinatie van de grondstoffen hout, steen en klei. Voedsel telt als joker en kan je naast productie ook bekomen door 3 willekeurige goederen in te ruilen. Je kan een gebouw bouwen op voorwaarde dat je de benodige grondstoffen ter beschikking hebt op je bord. Kom je 1 grondstof te kort dan kan je een gebouwkaart reserveren om in een volgende beurt deze voor 1 grondstof minder te bouwen. Maar dat kost je dus wel een extra meeple en dus ook een extra beurt.

De acties ‘gebouw bouwen’ en ‘gebouwkaart reserveren’ kunnen elk slechts door 2 spelers per ronde worden gekozen. Bouwen levert je echter extra punten op door het nemen van een fiche van de stapel bonusfiches. Deze is zo gevormd dat de fiche met de hoogste waarde bovenaan ligt en die met de laagste waarde onderaan. Hoe eerder in het spel je bouwt, hoe meer extra punten je hier dus voor ontvangt.
Bij het ontvangen van de 2e bonusfiche krijg je een meeple extra die ingezet kan worden tijdens je beurt. Van zodra een speler een 5e bonusfiche ontvangt, wordt de huidige ronde nog uitgespeeld en daarna is het spel afgelopen.

re-bg2_narrow-1600

Terreintegels nemen of verwisselen

Je persoonlijk bord bestaat uit 12 vakken met daarop afbeeldingen van standaardtegels. Hierop staan grondstoffen en pakhuizen afgebeeld. Op deze vakken kan je – je raadde het al – terreintegels plaatsen in ruil voor een actie.

Waarom zou je nu tegels op je bord willen plaatsen? Daarvoor zijn 2 redenen:

  • Nieuwe tegels veranderen het aantal goederen dat je produceert of het aantal pakhuizen dat je ter beschikking hebt. Je kan jouw persoonlijke bord naar eigen smaak verbeteren, zeg maar.
  • Tegels hebben verschillende ondergronden. Door tegels met dezelfde ondergrond onder elkaar op je bord te plaatsen, verdien je extra punten.

Belangrijk is dat je tegels niet eender waar op je bord mag plaatsen. Je moet steeds de rivier volgen. Dat geeft een tactisch aspect aan welke tegel je wanneer koopt en dus aanlegt. Via een actie kan je bovendien ook 2 tegels op je bord van plaats wisselen.
Bij het plaatsen van een 5e, 9e, 11e en 12e tegel moet je echter wel een meeple inleveren. Wanneer iemand een 12e terreintegel aanlegt, wordt de huidige ronde uitgespeeld en daarna eindigt het spel.

Startspelersfiguur nemen

Om tactische redenen kan het interessant zijn de volgende ronde(s) te mogen starten. Daarvoor kan je een meeple inzitten in ruil voor het startspelersfiguur.

Herspeelbaarheid

Wegens de veelheid aan mechanics, grondstoffen, tegels, gebouwen en beschikbare acties is de herspeelbaarheid van dit spel enorm hoog. Elk spel zal anders zijn. Zelfs al zou je een tactiek uitgekiend hebben na enkele spelletjes, dan nog is de kans klein dat je daardoor wint omwille van de vele variabelen én de restricties op het aantal keer dat een bepaalde actie tijdens een ronde gespeeld kan worden.

re-download-285

Conclusie

The River is een über worker placement, tile placement en resource management eurogame voor de veelspeler die van tactische spellen houdt met een zeer lage geluksfactor en een zeer hoge controle-over-je-acties factor. Je kan het perfect met 2 spelen en het heeft een aantrekkelijke speelduur van 30 à 45 minuten.

Thematisch en qua artwork is het spel eerder een middenmoot. De rivier op je spelbord staat centraal. Je vaart met je meeples – zogeheten pioniers – in je boot op de rivier om het terrein te verkennen, grondstoffen te oogsten en je territitorium uit de bouwen aan de hand van gebouwen. Een mooi achtergrondverhaal, maar echt uniek kan je het niet noemen. De doos is best mooi en het artwork is ok maar niet bovengemiddeld.

Ik wil de vorige opmerking echter niet overroepen omdat ik persoonlijk spelmechanismen en balans zoveel belangrijker vind. Sommige spellen hebben prachtig artwork maar stuiken als een kaarthuis ineen als je het speelt. En daar heb je als speler natuurlijk minder plezier aan.

Dat gezegd zijnde wil ik onderstrepen dat spelmechanismen en balans nu net de aspecten zijn waar The River in uitblinkt. Wat ik zo leuk vind aan dit spel is dat het een beperkt aantal mechanismen zo goed combineert tot een spel dat perfect in balans is. Dit spreekt me persoonlijk veel meer aan dan een heleboel mechanismen die leuk lijken op papier maar in realiteit het gevoel geven erbij gesleurd te zijn zonder reden en niet in elkaar passen. Kortom, ik ben fan!

Probeer dit spel als je houdt van: Carcassonne, Stenen Tijdperk, Tzolk’in, Le Havre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s