Raja’s van de Ganges

Raja’s van de Ganges is een worker placement spel waar je jouw rol als Indiase Raja/Rani vervult door jouw landgoed om te vormen tot de meest welvarende provincie. Dit doe je door de Ganges te bevaren, thee te verhandelen op de markt en jouw landgoed verder uit te breiden. Het spel leent veel mechanismen uit andere genres en dat is net zijn kracht: al de verschillende mechanismen vormen samen een zeer interessante puzzel waarbij niets overbodig voelt.

De ontwerpers van Raja’s van de Ganges zijn niet aan hun proefstuk toe, met kleppers als de escape-room-in-a-box Exit reeks en het ondertussen klassieke worker placement spel Het Dorp.

koop-bij-lotana

Het spelverloop

Raja’s van de Ganges is een worker placement spel, wat wil zeggen dat je elke ronde jouw werkers uitstuurt om bepaalde acties uit te voeren. Spelers die na jou aan beurt komen kunnen deze actie niet meer uitvoeren, of moeten er een grotere kost voor betalen. Kost kan je in dit spel letterlijk nemen, want als Raja probeer je zo veel mogelijk rijkdom bijeen te sparen. Deze rijkdom is interessant om twee redenen: je hebt geld nodig om toekomstige acties te betalen maar –nog belangrijker- het is een belangrijke factor voor winst. Naast geld moet je ook dobbelstenen weten te verzamelen. Deze dobbelstenen kan je later inzetten om jouw provincietableau uit te breiden met nieuwe prestigieuze gebouwen en winstgevende markten, of je kan dobbelstenen inruilen in het paleis voor unieke acties. Bij het uitbreiden van jouw provincie verwerf je roem, de andere factor om de overwinning te behalen. Zowel roem als geld zijn nodig om te winnen en Raja’s van de Ganges pakt dit enorm origineel aan: het ene spoor gaat wijzerzin rond het bord, het andere spoor tegenwijzerzin. De speler die als eerste zijn geld- en roemsporen met elkaar weet te kruisen beëindigt het spel. Ook hier schittert Raja’s van de Ganges in zijn eenvoud: er is geen puntentelling op het einde van het spel. Wie zijn twee sporen weet te kruisen met het grootste verschil is de winnaar.

bord

Allemaal Raja’s

Het Indiase thema is origineel en goed in de verschillende spelmechanismen geïntegreerd. Zo vaar je met jouw boot over de Ganges, ga je te rade bij adviseurs in het paleis, verhandel je thee op de markt en bouw je jouw provincie uit door naar de steengroeves te trekken voor nieuwe bouwmaterialen.

De spelcomponenten zijn kwalitatief en goed uitgewerkt. Telkens we het spelbord op tafel uitvouwen merken we andere details op in de illustraties. De doorzichtige dobbelstenen geven dit spel nog meer wauw-effect. Ook de Kali-standbeelden met open handen waar je jouw persoonlijke voorraad dobbelstenen bewaart zijn niet functioneel nodig, maar vormen een o-zo-mooi detail.

bitspread

Herspeelbaarheid

Een spelletje Raja’s van de Ganges speel je op ongeveer een uur uit. Een spelronde duurt net lang genoeg om interessant te blijven en reikhalzend naar jouw volgende beurt uit te kijken. Het overwinningsmechanisme van een geld- en roemspoor die elkaar zo snel mogelijk moeten ontmoeten zorgt voor variatie in strategie. Ga je vooral voor het geld door goederen te verhandelen op de markt? Probeer je vooral roem te verwerven door paleizen te bouwen in jouw provincie? Het is interessant om op beide paarden te wedden, want elk spoor levert bij een bepaalde score extra werkers op die in toekomstige rondes dan weer voor heel wat extra acties kunnen leiden.

De meeste worker placement spellen hebben een sterk “take that” gehalte. Als een tegenspeler net voor jou die ene actie wegkaapt waar jij op ligt te azen moet je doorgaans een hele ronde wachten voor deze weer vrij komt en moet je jouw tactiek bijschaven. Raja’s van de Ganges lost deze kleine frustratie op door voor bepaalde acties plaats te maken voor meerdere werkers. Ook zijn er zo veel mogelijke acties dat je altijd wel het gevoel hebt tijdens jouw beurt iets nuttigs te kunnen doen. Heb je enkel dobbelstenen met lage ogen, dan kan je jouw boot laten verder varen op de Ganges en zo enkele bonuspunten verdienen. Of je kan één van jouw minder interessante dobbelstenen inleveren voor twee dobbelstenen van een andere kleur.

Elke nieuwe dobbelsteen die je verdient moet je onmiddellijk rollen en dat brengt dus wat onzekerheid met zich mee, maar Raja’s van de Ganges voorziet genoeg mogelijkheden om dobbelstenen opnieuw te rollen of op andere manieren te manipuleren.

Hier blijkt ook de kracht van Raja’s van de Ganges: Het spel is op weinig vlakken baanbrekend, maar combineert elementen uit verschillende andere genres op zo’n manier dat het als een goed geöliede machine speelt waar je nooit het gevoel hebt dat je een actie weggooit.

De doos bevat ook componenten voor een moeilijkere spelvariant. Heb je bijvoorbeeld het spel zelf al enkele malen gespeeld en speel je voor het eerst met nieuwe spelers, dan kan je zelfs een mix spelen waar jij het jezelf wat moeilijker maakt dan jouw tegenspelers om de boel spannend te houden.

Start Player Marker
Start speler marker. Foto gemaakt door boardgamegeek gebruiker Joellenbecker.

Worker placement met dat ietsje meer

Raja’s van de Ganges combineert vele spelmechanismen waardoor het eindresultaat ook iets complexer wordt. Voor ervaren rotten in de bordspel-wereld geen probleem; voor jongere spelers vormt dit mogelijks een struikelblok. Raja’s van de Ganges is een worker placement spel in hart en nieren, maar leent verschillende spelmechanismes uit andere genres:

  • Je kan de Ganges met jouw schip bevaren. Dat vertaalt zich naar een spoor vol bonussen waar je enkel vooruit kan en medespelers kan blokkeren, zoals bij Tokaido en Le Havre.
  • Je bouwt aan een winstgevende economische motor om elke ronde meer geld te verdienen op de markt, dat je opnieuw kan investeren.
  • De winstconditie met twee sporen zorgt ervoor dat je niet enkel punten moet sprokkelen maar continu moet afwegen of je nu op geld of op roem moet inzetten.
  • Je plaatst Carcassonne-gewijs tegels met daarop wegen en gebouwen in jouw eigen provincietableau.
  • De aanwezigheid van dobbelstenen als belangrijke grondstof zorgt ervoor dat alles niet 100% op voorhand te berekenen valt; je kan op verscheidene manieren een slechte worp naar jouw hand aanpassen.

Na mijn drietal speelsessies plaats ik Raja’s van de Ganges ergens tussen de meest simpele worker placement spellen zoals Stenen Tijdperk en het zwaardere werk zoals Terra Mystica. Niet de makkelijkste introductie tot het worker placement genre, maar zeker een aanrader voor iemand die al wat bordspelervaring heeft en/of niet vies is van een iets complexere puzzel.

Conclusie

Raja’s van de Ganges is een aangenaam worker placement spel. Het Indiase thema en de kwalitatieve componenten zorgen voor een spektakel op tafel. De vernieuwende winstconditie van meerdere puntensporen zorgt voor interessante beslissingen. Het spel combineert verscheidene spelmechanismen tot een geïntegreerd geheel, wat het een interessante kandidaat maakt voor iedereen die van een iets complexere puzzel houdt. Aanrader!

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: Stenen Tijdperk, Terra Mystica, Carcassonne, Le Havre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s