Exit: De Dode in de Oriënt-Express

In de nieuwste telg in de Exit reeks, De Dode in de Oriënt-Express, uitgegeven door 999 Games, moet er een moord worden opgelost in de beroemde luxe trein. Je moet proberen binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan lukt het om de dader succesvol te ontmaskeren. Sherlock Holmes en Hercule Poirot adepten, maak jullie borst maar nat!

koop-bij-lotana

Speelmateriaal

Toen mijn vrouw en ik de doos openden merkten we het volgende speelmateriaal op:

  • 1 decodeerschijf bestaande uit 4 op elkaar liggende schijven
  • 1 stapel kaarten waarop duidelijk stond aangegeven dat we het nog niet van dichtbij mochten bekijken – niet doen dus 😉
  • 1 boek in de vorm van de tas van de inspecteur
  • 3 verzegelde bladen met daarop aan elke zijde een tekening van een treincoupé
  • 2 uitzonderlijke delen

Wat meteen opviel was dat het materiaal van uitstekende kwaliteit was en zeer goed in het thema paste.

20180913_171423

Speelervaring

Op de speldoos staat vermeld dat dit escape room spel niveau 4 heeft en dat klopt absoluut. De puzzels zijn best pittig! Zelfs met puzzel- en escape-room-ervaring zijn ze niet voordehandliggend. Beter zo natuurlijk, want je wil toch wel een zekere uitdaging als je aan dit spel begint.

Het principe van het boek dat je info geeft, maar waarmee je totaal geen clue hebt hoe je verder moet, gecombineerd met de treinwagons waar andere info te vinden is, geeft een leuke twist aan het spel. Daarbovenop heb je nog die 2 uitzonderlijke delen die het mysterie nog groter maken.

Het mechanisme dat aangeeft of je een raadsel correct hebt opgelost of niet zit leuk in elkaar. Je komt via een bepaalde code steeds bij een oplossingskaart terecht. Die vertelt je of je er volledig naast zit, of de code mogelijks correct is, of je meteen de correcte code hebt ingegeven. Zo zou het perfect kunnen dat je na het oplossen van verschillende raadsels bij dezelfde oplossingskaart terechtkomt die je vertelt dat je code mogelijks correct is. Op basis van de actie die je op die kaart uitvoert, kan je zo steeds bij een andere kaart eindigen, die je leidt naar een nieuw raadsel. Knap bedacht!

Wat wij wat minder vonden was het nut van bepaalde tips. Per code die je moet ontcijferen zijn er enkele tips voorhanden onder de vorm van hulpkaarten. Deze mag je ten allen tijde omdraaien. Zo kan je het spel sneller uitspelen maar verdien je minder sterren. En uiteindelijk wil je het spel natuurlijk winnen met een maximumscore, dus door zo weinig mogelijk gebruik te maken van de hulpkaarten.
Bij sommige puzzels hadden we echt wel een tip nodig en het viel dan wel tegen als die eerste tip enkel informatie gaf die je al wist, waardoor je meteen de 2e tip nodig had om wijzer te worden. Uiteindelijk hebben we 4 hulpkaarten omgedraaid en er net geen 90 minuten over gedaan wat ons slechts een score van 5 sterren op een schaal van 10 gaf. Gelukkig konden we de moord wel oplossen waardoor we toch nog 2 extra sterren ontvingen. Eer gered!

bottom

Conclusie

Exit: De Dode in de Oriënt-Express is alweer een mooie telg in de alsmaar groeiende Exit reeks. Hou er rekening mee dat dit een pittig denkspel is waar je enige tijd mee zoet zal zijn. Niet geschikt voor tussendoor maar zeer leuk voor wie van een uitdaging en van puzzelen houdt!

koop-bij-lotana

Probeer dit spel als je houdt van: Escape Room The Game, Unlock!, Detective: A Modern Crime Board Game, Chronicles of Crime

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Lisa schreef:

    Lijkt mij ontzettend leuk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s