Botanik

on

Botanik speelt zich af op Voorheim, een enorm vervuilde planeet. Een uitvindster heeft een technologie ontdekt die voedsel kan maken met behulp van machines. In haar lab strijden 2 teams om de best presterende machine te bouwen. Elke speler staat aan het hoofd van 1 van deze teams.

Wat zit er in de doos?

In de doos treffen we naast een korte Nederlandstalige en Franstalige handleiding, ook een mooie metalen Mecha pion, 1 centraal bord aka register met 5 kolommen en 67 vierkante tegels aan.

Setup

2 van deze tegels zijn brontegels waarvan elke speler er 1 voor zich legt. Het register wordt tussen de 2 spelers gelegd, de overige tegels worden geschud en in 2 of meer gedekte stapels naast het register gelegd. De Mecha pion wordt eveneens naast het register gelegd, aan de zijde van de startspeler. Tot slot worden er 5 tegels getrokken van de stapels en open op de 5 velden van de rij van het register gelegd.

Spelen maar

Na deze snelle setup kan er gespeeld worden. Het spel verloopt in een onbepaald aantal ultra korte rondes. Elke ronde speelt zich als volgt af:

  • De startspeler trekt 3 tegels en legt deze open in de aankomstzone naast het register
  • Beginnend met de startspeler, kiest elke speler beurtelings 1 van de openliggende tegels en legt deze op het register.

Vervolgens neemt de andere speler de Mecha pion en wordt deze speler startspeler.

Tegels plaatsen

Het leek net iets te simpel om waar te zijn. En dat is het ook. We hebben namelijk een belangrijke regel achter de hand gehouden: het plaatsen van een tegel. Er zijn 2 regels die je moet volgen:

  • Een tegel moet op een vrij veld aan jouw kant van het register geplaatst worden
  • De tegel die je plaatst, moet verbinding maken met de centrale tegel in die kolom. Dat kan enkel indien de geplaatste tegel dezelfde kleur en/of dezelfde soort heeft als de centrale tegel in die kolom.

En je kon het al raden, je kan niet altijd voldoen aan beide regels. In geval dat er geen vrij veld is aan jouw zijde van het register of je kan geen verbinding maken, moet je jouw tegel op een centrale stapel plaatsen. Daarvoor gelden geen beperkingen.

En net die actie triggert zowat het belangrijkste mechanisme van het spel: het vrijspelen van tegels. Zorgt het plaatsen van een tegel op een centrale stapel ervoor dat een verbinding met een tegel aan jouw of de tegenspeler’s zijde van het register niet langer geldig is, dan komen de tegels zonder verbinding vrij. Vrijkomen betekent dat de speler aan wiens zijde de vrijgekomen tegel lag, deze meteen moet toevoegen aan zijn/haar machine. Je machine is de set van tegels voor je op tafel, startend met je Brontegel.

Je machine bouwen

Het bouwen van je machine vergt alweer wat regels:

  • De geplaatste tegel moet horizontaal of verticaal grenzen aan minstens 1 andere tegel van je machine
  • Pijpleidingen mogen enkel met pijpleidingen verbonden worden. Zijdes zonder leiding mogen enkel verbonden worden met zijdes zonder leiding. Nogal herkenbaar voor de Carcassonne spelers onder ons.
  • Het netwerk van leidingen in je machine mag nooit volledig afgesloten worden

Mecha Botanicus tegels

1 type tegel – die met een Mecha Botanicus erop – is een uitzondering op de standaard regels. Als je zo’n tegel op een centrale tegel plaatst én er komt daardoor een Mecha Botanicus aan jouw kant vrij, dan moet je die vrijgekomen tegel meteen omruilen voor één van de zichtbare tegels uit de centrale rij van het register.

Einde van het spel en puntentelling

Van zodra de laatste tegel genomen en geplaatst is, wordt het einde van het spel getriggerd. De huidige ronde wordt afgespeeld en er volgt een puntentelling. De tegels op het register tellen niet mee voor je puntensaldo, enkel die in je machine leveren (mogelijks) punten op.

  • De tegels die niet met je brontegel verbonden zijn moeten eerst worden verwijderd uit je machine.
  • Vervolgens ontvang je 1 punt per tegel in een groep van minstens 3 aangrenzende tegels van dezelfde kleur.
  • Elke bloem levert 1 punt op. Bloemen op tegels met een plant of groente leveren enkel punten op als die tegel rechtstreeks via een leiding verbonden is met een tegel van dezelfde kleur.

Oordeel

De basis van het spel is simpel. The devil is in the details: de plaatsingsregels én de puntentellingsregels.

Botanik speelt zeer vlot en is niet complex. Je bent er snel mee weg. Het is wel sterk puzzly omdat je jouw machine moet kunnen uitbreiden met tegels die punten opleveren. En je verwerft enkel tegels doordat een verbinding op het Register verbroken wordt. En dat gebeurt dan weer enkel wanneer een speler een getrokken tegel niet aan zijn of haar zijde van het Register kan leggen.

Kortom, het is een meerlagige puzzel die ervoor zorgt dat je nooit echt veel tegels in machine zal hebben en bijgevolg nooit echt veel punten zal scoren. De term ‘point salad‘ gaat dus zeker niet op voor Botanik, en dat beschouw ik als een compliment.

We vinden hem leuk, maar niet top. Naar onze mening zijn er betere spellen voor 2. In ons oordeel speelt het feit dat de stapel tegels op de centrale rij van het register steeds hoger wordt en je niets meer kan doen met die tegels. Dat voelt een beetje als verloren resources.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s