Grabbit

‘Een nieuw spel van Smart Games om te reviewen, Robbe’
‘Jippiejee jippiejee’

Valt het op dat onze zoon van 6 graag spellen speelt ;-)? Hij heeft al een hele collectie bestaande uit onder andere Catan Junior, Max De Kat, Concept Kids, De Stinkies, Tea for 2, Froggit en Bloqs. Bovendien lenen we maandelijks wat spellen uit bij de bib in Sint-truiden, waaronder heel wat spellen van Haba en puzzelspellen van Smart Games. Je kan hem op zijn jonge leeftijd dus best al een kenner noemen. We waren dus zeer benieuwd wat zijn kritisch oog van Grabbit zou vinden.

Grab the vegetables, rabbit!


In Grabbit kruipen 2 tot 4 spelers in de huid van een konijn. Ze bewegen om beurt in een rechte lijn in de tuin, op zoek naar lekkere groenten: aardappel, wortel, radijs en ui. De eerste die de 4 verschillende groenten verzamelt, wint het spel.

Het materiaal is van uitstekende kwaliteit en zeer mooi vormgegeven. Het centrale bord is drielagig en enorm stevig. De tekeningen zien er leuk uit en de miniatuur konijnen zijn top. Altijd een pluspunt als hier aandacht aan wordt besteed bij een spel, want het oog wil ook wat.

Spelvarianten

Het basisspel is simpel en kan reeds vanaf 4 jaar gespeeld worden. Je verplaatst je konijn en schuift in een (deel van een) rij of kolom fiches opzij zodat er 1 opening is. Zit daar een groente die je nog niet hebt, dan leg je die op je eigen bord. Is dat jouw 4e soort groente, dan stopt het spel en win jij meteen. Zit er geen groente meer onder, of zit er een groente onder die je al hebt, dan heb je pech. In deze variant draait het grotendeels om geluk en om onthouden waar wat zit, memory dus.

Het expert spel is strategischer en duidelijk de favoriet van Robbe. In deze variant wordt er ook iets gedaan met de dieren die opduiken op sommige plaatsen waar voorheen een groente zat. De mol steelt een groente van een ander konijn, terwijl de rat een groente van jouw konijn steelt. In deze variant draait het niet zozeer om als eerste de 4 groenten te verzamelen maar veel meer om ervoor te zorgen dat de anderen hier niet in slagen door bewust bij de mol (en vooral niet bij de rat) te belanden. Zo ontpopt het spel zich tot een interactief spel waarin je niet alles zelf in de hand hebt en elkaar lekker kan pesten. Iets waar veel kinderen dol op zijn.

Conclusie

Smart Games heeft de smaak te pakken met het uitgeven van bordspellen, naast de bekende puzzelspellen. Na Froggit is Grabbit een tweede leuk spel van hen in onze collectie. Aan de basis is het simpel en vooral geschikt voor kleine kinderen. De expert variant zorgt ervoor dat ook kinderen van de lage school hier veel plezier aan kunnen beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s