Mandala

Er zijn niet zo heel veel supergoede tweepersoonsspellen wat mij betreft. 7 Wonders Duel, Onitama en Codenames Duet horen voor mijn part tot de toppers in deze categorie. Zou Mandala, dat ook op deze doelgroep is gericht, aan het lijstje toegevoegd mogen worden?

Mandala’s bouwen … en vernietigen

In dit kaartspel bouwen en vernietigen spelers samen een mandala, een eeuwenoud Tibetaans symbool, net zoals de Boeddhisten dat doen in een eeuwenoud gebruik. Dat doen ze door beurtelings kaarten te spelen op een linnen speelmat waarop 2 mandala’s, 1 berg en 2 rivieren staan afgebeeld.

De speelmat met daarop 2 mandala’s, 1 berg en 2 rivieren

Een speler mag in zijn/haar beurt 1 van volgende mogelijke acties doen:

  • 1 handkaart op de berg leggen en vervolgens 3 handkaarten bijnemen
  • 1 of meerdere handkaarten van dezelfde soort op het eigen deel van 1 van de 2 mandala’s leggen
Actiemogelijkheden. De eerste 2 opties kunnen in een standaardbeurt gekozen worden. De laatste legt de acties uit tijdens de vernietingsfase

Daarbij moet steeds aan volgende regels voldaan worden:

  • als je de kaart aanlegt in de berg mag dit enkel indien de soort nog niet in de berg en de beide delen van die mandala voorkomt
  • als je de kaart(en) aanlegt in jouw deel van de mandala mag dit enkel indien de soort nog niet in de berg of het deel van de mandala van de tegenstander voorkomt

Punten scoren

Van zodra een speler de laatste kaartsoort aanlegt in een mandala wordt deze mandala vernietigd. Daarbij kiezen spelers beurtelings een kaartsoort uit de mandala en leggen 1 exemplaar ervan op de meest linkse vrije plek in hun rivier indien die soort daar nog niet ligt. De overige kaarten komen op de eigen stapel terecht. De speler met de meeste kaarten in zijn/haar deel van de te vernietigen mandala mag eerst kiezen. Op het eind van het spel verdienen spelers punten voor alle kaarten in hun stapel. De meest linkse soort uit de rivier is 1 punt waard, de volgende 2, enz…

Het komt er dus op neer je hand goed te beheren en de juiste kaarten op het juiste moment op de juiste plaats te leggen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat een mandala op het ideale moment vernietigd wordt en dat je vervolgens de kaarten kiest van de soort die voor jou de meeste punten opleveren. Een stevig staaltje hand management en timing skils zijn een must om dit spel te winnen.

Conclusie

Mandala is een zeer leuk tweepersoonsspel met zeer weinig downtime en een grote portie taktiek. De geluksfactor is laag. Een spelletje duurt amper 20 minuten en komt dus zeer makkelijk op tafel. Het spel is zeer toegankelijk en biedt toch voldoende uitdaging voor veelspelers. Hij verdient een plaatsje in onze categorie ‘toppers voor 2’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s