Spellen om de lockdown te overleven

Covid 19, het zeer besmettelijke en dodelijke virus uit de familie der Coronavirussen houdt de wereld in een angstgreep. In heel wat landen, waaronder België, is men overgegaan tot lockdown, een toestand waarin men zich enkel buitenshuis mag begeven indien men daar zeer grondige redenen voor heeft.

En wat doet een mens zoal wanneer men dagen, weken en misschien wel maanden ‘in zijn kot’ moet blijven? Netflix bingewatchen, de grote schoonmaak houden, naar het nieuws kijken, het internet afschuimen, maar vooral… bordspellen spelen natuurlijk! Maar omdat niet iedereen het geluk heeft om medemensen in huis te hebben om een spel mee te spelen, delen we graag onze ervaringen met solitaire spellen of met solitaire varianten van meerpersoonsspellen.

Clever

Clever behoort voor mij persoonlijk tot de toppers onder de roll & writes. Simpele regels maar enorm veel taktische mogelijkheden. Welke dobbelsteen kies ik wanneer? Wanneer gebruik ik de verworven reroll of +1 actie? Hoe bouw ik mijn combo’s op? Wanneer trigger ik ze? Heb ik goed gebalanceerd en gaan de jokers me veel extra punten opleveren?

Het spel speelt snel en komt zowel als éénpersoonsspel als spel voor meerdere personen perfect tot haar recht. Uiteraard kan je het in de solitaire versie niet beter doen dan een tegenstander maar moet je zo goed mogelijk dobbelen, kiezen en combo’s maken om jouw score, of die van je vrienden, steeds weer te verbeteren. Enorm verslavend en eindeloos spelplezier verzekerd!

Uitgekeken op de standaard versie? Of op zoek naar meer uitdaging? Er zijn extra challenges beschikbaar. Of je kan de opvolger Dobbel zo Clever eens proberen.

Brikks

Tetris heb ik altijd al een verslavend computerspelletje gevonden – als kind heb ik het kapotgespeeld. Niet verwonderlijk dus dat ik ook Brikks, een roll & write die heel veel gelijkenissen met dit computerspel vertoont, graag op tafel leg. Net als bij Tetris gaat het hier om de high score. Punten scoor je door blokjes zo te puzzelen dat je volledige lijnen kan vullen. De vervolledigde lijnen verdwijnen echter niet, maar hoe hoger de gevormde lijn, hoe meer ze waard is. Plezier verzekerd voor jonge én nostalgische zielen!

The Game

Als je houdt van spellen waarin je al je kaarten moet afgelegd krijgen dan is The Game zeker iets voor jou. Je kan het alleen spelen of met maximaal 5 spelers. Je hebt 2 stapels ter beschikking om kaarten in oplopende volgorde af te spelen en 2 stapels om in oplopende volgorde af te leggen. Klinkt simpel, maar het is een enorme klus. Zonder de regel om met exact 10 verschil in de tegenrichting te mogen afleggen zou het volgens mij zelfs onmogelijk zijn. Simpel te leren, moeilijk om onder de knie te hebben en vooral enorm verslavend!

Railroad Ink

In deze roll & write bouw je aan jouw eigen trein-emporium. Je rolt om beurt een aantal dobbelstenen waarop auto- en spoorwegen in verschillende configuraties staan afgebeeld. Je moet vervolgens deze wegen op jouw stadsplan tekenen, waarbij je de gerolde configuraties mag roteren en spiegelen naar hartelust. Alle wegen die je plaatst moeten aansluiten op reeds bestaande wegen in de stad. Je mag tot 3 keer een speciaal kruispunt tekneen als het geluk je niet meezit en even wat extra hulp nodig hebt bij het vervolledigen van jouw stadsplan. Na 7 keer rollen eindigt het spel en tel je alle punten op. In de solo-variant probeer je je eigen record te verbeteren.

Wingspan

Wist je dat veel moderne borspelen een solo-variant bevatten? De spellen van Stonemaier games (Viticulture, Scythe, Wingspan, Tapestry) bevatten allemaal spelregels voor een pittig potje solo bordspelen.

Wingspan is een engine-building spel voor 1 tot 5 spelers waar je probeert vogels naar jouw opvangcentrum te lokken door ze te voorzien van hun favoriete voedsel. De door jou verzamelde vogels geven dankbaar terug en zorgen voor speciale acties waarmee je zoveel mogelijk punten probeert te verzamelen. Ga je voor het meeste aantal vogels? Of probeer je een goed geöliede ei-legmachine op te zetten? Verschillende wegen leiden naar de best scorende volière!

In de solovariant van Wingspan speel je in feite tegen een robotspeler (vandaar de naam automa). Deze maakt beslissingen aan de hand van een aparte stapel kaarten die aangeven welk voedsel de automa uit het vogelhuisje neemt, welke vogels er uit het spel verdwijnen en hoeveel punten hij deze ronde verzamelt. De éénspelervariant is niet zomaar een “leuk extraatje” zoals zo vaak gebeurt, maar een echt leuke puzzel om op te lossen als je niemand in de buurt hebt die zin heeft in een potje Wingspan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s