Gingerbread House

“Knibbel knabbel knuisje, Wie knabbelt er aan mijn huisje?”. Het had perfect de slagzin kunnen zijn van Gingerbread House. Het spel lijkt namelijk zo weggeplukt uit het sprookje Hans en Grietje van de gebroeders Grimm. De spelers vertegenwoordigen in dit spel echter niet de hongerige sprookjesfiguren maar de heks die een zo aantrekkelijk mogelijk peperkoeken huis wil bouwen om zoveel mogelijk hongerige sprookjesfiguren te strikken. Best wel origineel qua thema!

Speltegels en overzicht van speciale kaarten

Bouwen, lokken en vangen

Het peperkoeken huis wordt voorgesteld door een spelerstableu met 9 bouwvelden. Hierop plaatsen de spelers beurtelings een dubbele tegel met daarop verschillende soorten peperkoek. Deze kunnen gestapeld worden mits aan bepaalde regels voldaan wordt: geen scheve of zwevende tegels en geen tegel die in zijn geheel op een andere tegel ligt. Telkens wanneer een tegel dwars bovenop andere tegels gestapeld wordt, ontvangt de speler de afgedekte peperkoeken onder de vorm van fiches. Vervolgens kan hij/zij fiches uit zijn/haar voorraad spenderen om 1 of meerdere sprookjesfiguren te vangen die verlekkerd zijn op de overeenkomstige peperkoekensoort(en). Op die manier worden punten gescoord.

Peperkoeken huis
Hongerige sprookjesfiguren

Speciale acties

Op de tegels staan naast peperkoek ook speciale symbolen afgebeeld:

  • Het trapsymbool verschaft de speler een extra trap in zijn/haar voorraad. Een trap kan op elke moment in de beurt ingezet worden om het plaatsen van dubbele tegels te vergemakkelijken
  • Het ruilsymbool staat een speler toe om 1 peperkoekfiche naar een ander type om te vormen
  • Het kooisymbool geeft de speler 2 opties:
    • Een zichtbaar sprookjesfiguur vroegtijdig – dus vooraleer hij/zij de benodigde peperkoeken bezit – vangen. Zo kan een waardevol sprookjesfiguur voor de neus van een tegenstander weggesnoept worden. Punten worden echter nog steeds pas verdiend wanneer de benodigde peperkoeken kunnen ingeleverd worden.
    • 3 sprookjesfiguren trekken van de gedekte stapel, 1 ervan nemen en reserveren en de 2 andere in een volgorde naar keuze terug op de aflegstapel leggen.
  • Het jokersymbool doet wat het zegt: 1 van de mogelijke opties naar keuze benutten, inclusief de standaardoptie, het nemen van een perperkoekfiche. In tegenstelling tot de andere symbolen staat een joker niet op een standaard dubbele tegel afgebeeld. Je kan hem bovendien enkel verwerven via het vangen van een sprookjesfiguur en dient hem meteen daarna te plaatsen.
Peperkoeken huis, tegels, fiches, trappen en jokers

Indien een speler 2 dezelfde symbolen afdekt mag hij/zij de bijhorende actie niet 2 maar 3x uitvoeren.

Extra punten

Tot slot zijn er ook nog beloningskaarten die de speler verdient voor elke laag die hij/zij in zijn/haar beurt heeft afgebouwd. De beloningen en de voorwaarden zijn zeer divers. Je kan extra punten scoren per sprookjesfiguur met een bepaald soort peperkoek, per magisch sprookjesfiguur dat je gevangen genomen hebt, indien je huis uit een bepaald aantal lagen bestaat enz… Dit geeft een leuke taktische twist aan het spel vanwege de dubbellagigheid die het toevoegt.

Beloningskaarten

Conclusie

Gingerbread House is een leuk familiespel met een origineel thema waarbij de factor geluk en tactiek in balans zijn. Voor ervaren spelers raden we aan om het introductiespel over te slaan omdat daarin de strategische factor echt wel zeer laag is. Daardoor is het spel echt wel te simpel en niet bepaald uitdagend. Het leukste deel van het spel vonden we net het uitvoeren van verschillende acties bovenop elkaar en het maken van de juiste combinaties: bouwen, sprookjesfiguren vangen, lagen afwerken en de juiste bonuskaarten kiezen op basis van je constructie en je vangst. Een spel dat zeker in onze kast aanwezig zal blijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s