Fika

6 Oktober 2019, ik maakte promotie voor mijn informatieve website gezelschapsspel.info en deze blog en demo’de het prototype van mijn spel Clusters op Spellenfestival te Genk. Op het einde van die drukke dag had ik een afspraak met Pieter van Kwibus Game Design om wat van gedachten te wisselen over de spellenwereld en het bedenken van spellen toen ik van hem een exemplaar van zijn spel Fika ontving in een zakje tesamen met enkele koffiebonen.

Fika is Zweeds voor ‘een moment om te relaxen en te genieten van de goede dingen des levens’. Dat thema komt mooi tot uiting op de kaarten. Ze zijn ingedeeld in 3 categorieën – tea, pastry en coffee – en voorzien van leuke illustraties van macarons, donuts, cappuccino, muntthee, espresso en andere geneugten des levens.

Een tijdje later zetten we een Skype call op waarbij Pieter me door het spel loodste alvorens we het 2x speelden op Tabletopia.

Spelverloop

Fika is een spel voor 1 of 2 personen, bestaande uit 18 kaarten. Elke kaart bevat een kleur, een getal, een actie en een doel.

Bij de start van een ronde ontvangt elke speler 6 handkaarten, komen er 2 gedekt op de tafel onder de vorm van klanten en 4 open in de voorraad. De startspeler bepaalt de kleur met de hoogste waarde, de andere speler kiest een kleur die als tweede hoogste waarde fungeert.

Spelers selecteren simultaan een kaart uit hun hand en leggen die vervolgens tegelijk af. De speler die de kaart met de hoogste waarde aflegde mag de gekozen kaart op 1 van de 5 slots voor zich leggen en de actie die erop staat uitvoeren. Indien de waarde van beide kaarten gelijk is, bepalen de kleuren die werden gekozen aan het begin van de ronde de rang. Wanneer de 5 slots van beide spelers gevuld zijn, een speler geen handkaarten meer heeft of wanneer hij/zij 7 kaarten heeft gespeeld, eindigt de huidige ronde. De spelers verdienen dan dollars op basis van hun afgewerkte doelen. De speler die de meeste dollars scoorde wint deze ronde. Het spel eindigt van zodra een speler 2 rondes heeft gewonnen.

Acties en doelen

Het spel draait dus om het plaatsen van de juiste kaarten op het juiste moment en in de juiste slots. Acties stellen spelers in staat bepaalde kaarten van plaats te wisselen en zo het geluk wat te beïnvloeden. Een greep uit de mogelijke acties:

  • 1 of 2 kaarten van je tafel met 1 of 2 kaarten uit je hand wisselen. Dit kan asymmetrisch waardoor je op deze manier een slot kan leegmaken of vullen.
  • Een klantenkaart verplaatsen. Hiermee kan je punten verdubbelen of verdriedubbelen.
  • Twee slots op jouw tafel of die van de tegenstander van plaats wisselen. Op een slot hoeft geen kaart te liggen.

Doelen zorgen voor dollars afhankelijk van hoe je slots gevuld zijn. Enkele voorbeelden:

  • Minstens 2 kaarten met dezelfde waarde liggen naast elkaar.
  • Op de buitenste slots zijn kaart 1 en 6 aanwezig
  • Een kaart ligt tegenover een klantenkaart
  • 4 kaarten van dezelfde kleur op je tafel

Conclusie

Fika is een leuk, snel, eenvoudig en makkelijk te leren kaartspel. Je bent initieel afhankelijk van je handkaarten maar hebt voldoende mogelijkheden om manipulaties uit te voeren en het geluk naar je hand te zetten. Je kan puur je eigen ding doen en zoveel mogelijk punten scoren of de tegenstander pesten door vooral zijn of haar kaarten te wijzigen


Benieuwd hoe het speelt? Je kan een print & play versie terugvinden op BoardGameGeek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s